Viaţa sănătoasă – Cum să evităm și să tratăm balonările

971

De fiecare dată când suferim de balonări, abdomenul se umflă și este tare la palpare. Medicii gastroenterologi sunt de părere că balonările pot avea multe cauze, însă acestea pot fi tratate sau chiar evitate prin mijloace simple.
Balonările apar, de cele mai multe ori, ca urmare a înghițirii repetate de aer, a acumulării de gaz în intestine, în timpul proceselor de fermentație sau ca urmare a obturării eliminării gazelor din intestin. Mesele prea bogate, varza, leguminoasele sau alte tipuri de legume, aduc intestinul la limita suportabilității. Dacă la acestea se adaugă consumul exagerat de alcool, nicotină și cafea, balonările sunt de neevitat. De asemenea, dulciurile, zahărul și îndulcitorii sintetici pot provoca astfel de probleme de sănătate. Multe persoane se plâng de intensificarea balonărilor odată cu trecerea la dieta crudă. Specialiștii în nutriție spun că și în cazul unei diete sănătoase este necesar să vă asigurați că puteți digera cu ușurință alimentele sănătoase. Altă cauză a balonărilor poate fi o problemă apărută în compoziția sucurilor digestive (gastric, pancreatic sau biliar). De asemenea, stresul, anxietatea și depresiile pot cauza apariția balonărilor, toți acești factori favorizând și apariția intestinului iritabil. Astfel, pentru a evita sau trata balonările, specialiștii în sănătate ne recomandă:
apa-calda-lamaie•Mestecarea hranei încet, evitând astfel pătrunderea aerului în stomac.
•Mesele trebuie să fie mici și dese, hrana devenind astfel mai ușor de digerat.
•Evitarea alimentelor care provoacă balonări, dulciurile, alcoolul și nicotina. Este bine să descoperim care sunt alimentele care ne provoacă balonări. Nu toate persoanele reacționează prin flatulență după consumul de linte, mazăre, fasole. Uneori apare intoleranța la pâine proaspătă din făină integrală sau produse de panificație care conțin drojdie.
•Înlocuirea legumelor crude cu cele pregătite. Cele mai multe alimente sunt mai ușor de tolerat dacă sunt gătite.
•Mișcarea fizică preîntâmpină balonările și ajută la combaterea lor. Scurta plimbare după masă, ajută tranzitul bolului alimentar.
•Când balonarea s-a instalat, o primă măsură de ajutor este aplicarea pe abdomen a unei sticle cu apă caldă sau un brâu cald. Un masaj ușor în sensul acelor de ceasornic ar putea fi de mare ajutor.
•Consumul de ceaiuri gastrice sau digestive care să conțină fenicul, chimion, anason. Sunt foarte multe plante eficiente împotriva balonărilor precum: ghimbirul, maghiranul, coriandrul, menta și multe altele. Dacă apar frecvent probleme cu balonarea, ceaiul de lemn dulce nu ar trebui să lipsească din casă. Acesta înlătură în scurt timp senzația de burtă umflată și îmbunătățește digestia. Ceaiul de păpădie are efecte diuretice, astfel că favorizează eliminarea lichidului în exces din organism. De asemenea, stimulează funcțiile bilei.
•Ierburile aromate precum mărarul, pătrunjelul și feniculul, sunt, de asemenea, de mare ajutor și nu ar trebui să lipsească din gospodăria celor ce se confruntă des cu senzația de burtă umflată. Și anumite condimente, precum ghimbirul și scorțișoara, pot fi considerate remedii împotriva balonării, luând în considerare faptul că stimulează sistemul digestiv și favorizează absorbția alimentelor în sânge.
• Apa fiartă cu lămâie poate fi de mare ajutor în tratarea balonărilor provocate de alimentație. Se fierb 200 mililitri de apă până dau în clocot și se adaugă zeama de la o lămâie. Se lasă să se răcească și se poate consuma cu miere și scorțișoară. Acest remediu relaxează sistemul digestiv, dar este și un bun leac pentru imunitate.
Un ajutor de nădejde în această privință este sfatul farmacistului, care poate recomanda produse farmaceutice folositoare. În mod normal, balonările ar trebui să dispară la scurt timp după administrarea tratamentului. Dacă disconfortul se menține și crește în intensitate, fără a se observa ameliorări sau dacă balonările apar în mod constant, trebuie consultat medicul. Acesta poate depista o afecțiune a tractului biliar, o intoleranță la lactoză sau o boală cronică.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here