Viaţa sănătoasă – Cauzele și remediile picioarelor umflate

3419

Inflamarea gleznei și a piciorului, în absența durerii, a devenit o problemă comună în special în rândul persoanelor de vârsta a treia. Creșterea anormală în volum a piciorului, gleznei sau tălpii, poartă numele de edem periferic.
Edemul poate apărea la nivelul ambelor picioare și poate cuprinde și coapsa, însă, din cauza efectului gravitațional, inflamarea este mai vizibilă în partea de jos a corpului.
Edemul piciorului, gleznei și a tălpii este comun în următoarele situații: dietă bogată în sare și carbohidrați; solicitare îndelungată a membrelor inferioare (statul în picioare); zboruri lungi cu avionul sau drumuri cu automobilul; abuz de laxative; istoric de flebită; abuz de diuretice; abuz de droguri; perioada menstruală (pentru unele femei); sarcina – edemul excesiv poate reprezenta un semn de preeclampsie (afecțiune serioasă întâlnită și sub denumirea de toxemie gravidică); supraponderabilitatea; înaintarea în vârstă.
Medicii sunt de părere că edemul piciorului poate reprezenta și un semn pentru atacul de cord, insuficiență renală sau insuficiență hepatică. În prezenţa acestor afecţiuni, la nivelul organismului, se găseşte un volum prea mare de lichid, ne atenționează medicii.
Edemul piciorului poate apărea şi în prezenţa altor condiţii medicale precum: coagularea sângelui, infecţii la nivelul piciorului, insuficienţa venoasă, vene varicoase, arsuri (inclusiv arsuri solare), înţepătura de insecte şi păianjeni, înfometare sau malnutriţie, intervenţii chirurgicale la nivelul piciorului/gleznei, obstrucţia limfatică, reacţii alergice, afecţiuni neuromusculare.
Edemul poate fi provocat şi de administrarea de medicamente: tratament cu hormoni, precum estrogenul (în compoziţia anticoncepţionalelor sau în terapia de substituţie hormonală) şi testosteronul; medicamentele pentru presiunea arterială, denumite blocante ale canalelor de calciu (cum ar fi nifedipina, amlodipina, diltiazem, felodipina, verapamilul); steroizii; antidepresivele, incluzând inhibitorii mao (cum ar fi fenelzina si tranilcipromina) şi antidepresive triciclice (cum ar fi nortriptilina, desipramina şi amitriptilina).
Consultul medical este recomandat în următoarele cazuri: scădera cantităţii de urină eliminată, istoric de boli de ficat în prezenţa edemului la nivelul picioarelor şi/sau abdomenului, înroşirea şi încălzirea zonei inflamate, prezenţa febrei. Tratamentul specific va fi indicat în funcție de cauzele identificate.
tratamenteCa recomandări medicale trebuie avute în vedere:
– reducerea consumului de sare, aceasta contribuind la retenţia de lichide;
– consumarea unei cantităţi mari de apă;
– odihnirea picioarelor într-o poziţie cu câţiva centimetri mai înaltă decât restul corpului;
– evitarea abuzului de laxative / diuretice;
– efectuarea regulată de exerciţii fizice pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui;
– evitarea statului în picioare;
– pierderea kilogramelor în plus – greutatea în exces încetineşte circulaţia fluidelor şi creează presiune suplimentară pe vene;
– evitarea perioadelor lungi de inactivitate fizică.

Băile de plante, recomandate pentru picioarele umflate
Deși li se întâmplă mai mult femeilor, nici bărbații nu sunt scutiți de aceste probleme. Natura are însă remedii pentru toate. După o zi de muncă, pentru picioarele obosite și fierbinți, o baie de plante, așa cum se făcea pe vremuri, este foarte revigorantă. Plantele recomandate de medicii apifitoterapeuți sunt: rozmarinul, frunzele de eucalipt, paiele de ovăz, mușețelul și crețușca. Acestea se folosesc fie singure, fie în amestec. Băile alternative cu apă fierbinte și rece au efect de tonifiere pentru picioarele umflate. Numai trei minute, în apă fierbinte și apoi rece, sunt de ajuns pentru ca durerile și înțepăturile picioarelor să dispară pe loc. Din baia ta nu vor lipsi uleiurile esențiale de levănțică, mușețel, eucalipt, rozmarin sau chiar măsline. Adăugate în apa fierbinte, la o temperatură suportabilă, stimulează circulația periferică. Masajul cu ulei esențial de usturoi și susan stimulează circulația, calmează durerile și picioarele tale vor fi mai suple și mătăsoase.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here