Viaţa sănătoasă – Când este indicat tratamentul cu anticoncepționale?

649

Foarte multe site-uri medicale conțin date importante referitoare la utilizarea anticoncepționalelor. Părerile sunt împărțite, ca de obicei, în pro și contra: unele care recomandă masiv utilizarea anticoncepționalelor, minimalizând sau ignorând efectele secundare, și altele care recomandă precauție în utilizarea acestor medicamente. Anticoncepționalele sunt considerate medicamente. Medicamentele au efecte secundare, deci – concluzia vă aparține!
Cea mai frecventă întrebare este aceea, în acest caz dezbătut, dacă este bine să luați anticoncepționale? Totul depinde de punctul din care priviți problema. În primul rând, riscul de a rămâne gravidă este de 1%. Dacă luați anticoncepționale, este în beneficiul unor medici care prescriu doar aceste tratamente, așa că și firmele producătoare, distribuitoare și cele care le vând își văd afacerea prosperând. Încă un beneficiu este și pentru alți medici, care vă vor trata în cazul în care prezentați unul dintre cele peste o sută de efecte secundare ale anticoncepționalelor.

Cum sunt prezentate efectele secundare ale anticoncepționalelor?
Sigur că nici cei care la vând nu pot spune că anticoncepționalele nu au niciun efect secundar, deoarece site-urile care dezbat subiectul vă prezintă problema exact invers. De aceea, pentru a scădea frica de folosire a anticoncepționalelor, efectele secundare sunt prezentate parțial sau într-un mod mai blând, spunandu-se că:
• Efectele secundare sunt rare… Este adevărat, dar riscul, din păcate, există. Anticoncepționalele sunt medicamente, hormoni, iar această categorie de medicamente au efecte secundare mai numeroase decât medicamentele obișnuite. Gândiți-vă că sportivilor de performanță (persoane, obligatoriu, sănătoase) le sunt interzise tratamentele cu hormoni.
• Efectele secundare apar numai la unele persoane… Și acest lucru este adevărat, efectele secundare ale oricărui medicament apar doar la unele persoane, dar nimeni nu poate garanta că acea persoană nu ești chiar tu!
• Sunt prezentate persoane care spun “iau anti-concepționale de 20 de ani și nu am avut niciun efect secundar, sunt slabă și frumoasă datorită acestora”. Situația poate fi reală, dar, se pot prezenta cazuri cu diferite forme de cancer inoperabil în urma anticoncepționalelor, femei cu obezitate extremă, accidente vasculare cerebrale etc.
• Anticoncepționalele au efect favorabil asupra unor forme de cancer, cărora le inhibă creșterea. Este corect, orice medicament are și efecte favorabile. Ar fi un paradox să iei un medicament care are numai efecte secundare! Nu cred că doriți să luați anticoncepționale doar ca să nu faceți o oarecare formă de cancer! Și fumatul are risc clar de cancer de plămâni, esofag, stomac și un număr important dintre femei împărtășesc acest viciu…
• Anticoncepționalele scad sângerările menstruale și intermenstruale… Și de această dată primul impuls ne îndreaptă către calea cea corectă, din punct de vedere ideatic. Este un efect secundar favorabil, dar această scădere se datorează tocmai tulburării echilibrului hormonal normal al organismului!
• Anticoncepționalele nu îngrașă, ba chiar slăbesc! Dacă acest lucru ar fi adevărat, cum se poate explica faptul că Societățile medicale din SUA, nu recomandă anticoncepționale femeilor cu greutatea mai mare de 90 kg?
anticonceptionale-• Se uită se se menționeze că foarte, foarte rare sunt situațiile în care un pacient ia medicamente zilnic ani de zile, așa cum este cazul anticoncepționalelor… Părerea specialiștilor este că, în cadrul folosirii anticoncepționalelor, trebuie urmată o cale de mijloc. Acestea trebuie să intervină asupra organismului la recomandarea medicului (de obicei ginecolog, dar și sexolog) doar după ce, în prealabil, s-a făcut o evaluare a riscurilor de către un alt medic, internist. Trebuie să conștientizați faptul că cel care recomandă, de obicei, anticoncepționale, va avea un oarecare interes să prezinte cu mai multă blândețe unele riscuri ale acestora. Sunt explicate, pe site-uri medicale, situţiile când utilizarea acestor medicamente trebuie făcută cu mare prudență. Utilizarea anticoncepționalelor presupune o serie de controale pe durata tratamentelor.
Sunt situații în care administrarea anticoncepționalelor este contraindicată în totalitate: sarcină; tromboflebite sau boli tromboembolice (în prezent sau în trecut); accident vascular cerebral (în prezent sau în trecut); infarct miocardic (în prezent sau în trecut); cancer de sân; cancer dependent de estrogeni; sângerare vaginală de cauză necunoscută; tumori benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase) ale ficatului (în prezent sau în trecut).
Totodată, contraindicații mai pot apărea și în alte cazuri, însă administrarea anti-concepționalelor se poate face după ce primiți sfatul unui medic de specialitate, lucru valabil pentru femeile care se regăsesc în următoarele cazuri: vârsta peste 35 de ani; fumătoare cu peste 15 țigări/zi; migrenă repetată sau persistentă; hipertensiune arterială; boli de inimă; boli de rinichi; diabet zaharat; boli de colecist (vezica biliară); icter în timpul unei sarcini anterioare; hepatită activă; mononucleoză infecțioasă; anemie falciformă; operații chirurgicale; fracturi; boli severe; lactație; depresie severă, semnificativă.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here