Viaţa sănătoasă – Când devin alunițele motiv de îngrijorare?

1157

Alunițele sau nevii, după denumirea medicală, sunt recunoscute a fi mici excrescențe pigmentate la nivelul pielii. Acestea sunt de regulă tumori benigne și sunt de mai multe feluri. Cel mai adesea pacienţii se neliniştesc din cauza aluniţelor ieşite în relief, pe care le asociază cu ideea de tumoră, dar realitatea este că, statistic, cele care arată ca o pată sunt mult mai periculoase.
Papiloamele sau fibroamele sunt alunițele care apar în jurul decolteului în general, după vârsta de 40 de ani și nu în ultimul rând, mai există o multitudine de alunițe vasculare, glandulare, în funcție de țesutul din care ele se dezvoltă.
Apariția lor nu trebuie să alarmeze, dar este bine să se apeleze la controlul și sfatul unui medic dermatolog pentru a primi indicațiile  corespunzătoare.
Dermatologii sunt de părere că alunițele survin și din multitudinea de factori genetici, proprii fiecărui individ în parte.
Ele pot să apară și din cauza expunerii prelungite la soare, unui stil de viață nesănătos, din cauza unor afecțiuni interne, dar și ca urmare a modului de îngrijire a pielii. Schimbarea sau modificarea aspectului alunițelor trebuie să ne alarmeze.
Alunițele apărute la vârsta adultă se pot încadra în riscul de precancere sau cancere cutanate. Traumatizarea sau ruperea unei alunițe nu înseamnă că va apărea neapărat cancerul de piele.
Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt senzația de mâncărime sau de ușoară jenă și schimbarea aspectului.

Prevenirea și combaterea cancerului de piele
Medicii dermatologi spun că expunerea neadecvată la soare constituie un factor favorizant în apariția cancerelor de piele. În funcție de tipul de piele, trebuie să se folosească creme sau loțiuni cu factor de protecție atunci când se face plajă, trebuie evitate orele de vârf ale radiațiilor UV, iar îmbrăcămintea va fi în culori deschise, și va consta în pălării cu boruri largi, tricouri, mai ales la copiii și la persoanele cu pielea sensibilă la soare.
Stilul de viață sănătos și sfatul medicului pus în aplicație, previn în general multe boli, printre ele și cancerul de piele.
Dacă o persoană sesizează transformări ale nevilor și se prezintă din timp la doctor, soluția este îndepărtarea chirurgicală, astfel problema fiind rezolvată în totalitate.
Dacă prezentarea la medic se amână, atunci vindecarea nu mai poate fi garantată și, după cum se știe, cancerul de piele este foarte agresiv.
Riscul de a face melanom este crescut și în cazul persoanelor cu mulți nevi, de obicei mai mult de 25 de alunițe.
În acest caz se recomandă precauție în privința expunerii la soare și verificarea periodică a nevilor pentru orice tip de modificare. Acest lucru este foarte important mai ales dacă există antecedente familiale de melanom.
Se recomandă control periodic la câteva luni, pentru orice tip de modificare nou apărută. Se vor urmări nevii care cresc foarte mult (majoritatea nevilor nu sunt mai mari decât lățimea unui creion); nevii colorați neuniform (majoritatea nevilor au una, maxim două culori, dar melanoamele au multe nuanțe pe suprafața lor); nevii cu margini sau suprafață neregulată (nevii sunt de obicei rotunzi sau ovalari, cu margini regulate); sângerarea, pruritul local, eritemul, inflamația sau apariția de crustă pe suprafață care nu se vindecă în câteva săptămâni; apariția unui nou nev care este neregulat sau cu aspect ciudat.
Ca factori de risc pentru apariția melanomului, în afara expunerii neadecvate la soare, mai sunt: persoanele care au pistrui, pielea de culoare deschisă, sexul feminin (melanomul este mai frecvent la femei decât la bărbați), episoade frecvente de arsuri solare în antecedente, expunerea frecventă la soare.
Dermatologii sunt de părere că melanomul malign este cel mai sever tip de cancer cutanat și este de obicei cauzat de expunerea exagerată la soare, într-o perioadă de timp relativ scurtă.
Melanomul malign poate să apară în orice regiune a corpului. Poate fi o pată închisă la culoare, care crește rapid, pe o zonă unde nu există un nev, sau un nev preexistent care își modifică forma, mărimea sau culoarea, sângerează, este pruriginos sau inflamat.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here