Vezi ce transmite conducerea PNL Gorj!

298

REF: Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, solicită, încă o dată, ministrului Energiei să se implice direct în situația de la Complexul Energetic Oltenia. Deputatul liberal atrage atenția că în sistem condițiile de muncă sunt grele, dar nu trebuie să fie mortale!

Tragediile s-au ținut lanț în ultimele zile la Complexul Energetic Oltenia. Un miner și-a pierdut viața, alți 2 se zbat între viață și moarte și alți doi au fost răniți iar administrația companiei nu a luat nicio măsură pentru limitarea situațiilor în care angajații sunt în pericol, dimpotrivă.

În Cariera Lupoaia, ieri, minerii au sunat la 112 și au anunțat Poliția că au fost obligați de superiori să mute un cablu de excavator aflat sub tensiune, iar pentru că au refuzat, au fost amenințați.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, consideră că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat și solicită instituțiilor statului să se implice și să cerceteze ceea ce întâmplă la Complexul Energetic Oltenia. ”La CEO, ușor-ușor se va ajunge la sclavagism, pentru că legea pe care o aplică alți agenți economici, aici este călcată in picioare. Cer IPJ Gorj să se sesizeze și să facă cercetări în acest caz. De asemenea cer ITM Gorj să facă o anchetă în acest sens și să comunice public concluziile. Unde sunt acum marii salvatori ai CEO, parlamentari PSD, Victor Ponta și alții? De ce se ascund? ”, precizează Dan Vîlceanu.

De asemenea, deputatul liberal crede că acesta este momentul în care sindicatele din CEO trebuie să se autodesființeze. ”Unde sunt sindicaliștii, de ce tac? Interesul lor este să protejeze conducerea PSD a CEO sau oamenii? Sindicatele să se autodesființeze dacă menirea lor a ajuns să fie grija față de șefime și nu față de muncitori.”

În luna martie a acestui an, președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, l-a interpelat pe ministrul Energiei, Anton Anton, în legătură cu condiţiile grele de muncă din carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia. „Nu merită să fie lăsaţi în nămol, pentru că nici ei nu lasă România în întuneric. Drept urmare, vă solicit să luaţi măsuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la CE Oltenia”,  a scris deputatul în interpelarea adresată ministrului Energiei, însă situația nu s-a schimbat, dimpotrivă s-a înrăutățit, iar minerii își pun zilnic viața în pericol, fiind nevoiți să lucreze cu tot felul de improvizații și în condiții extreme.

Astăzi, deputatul liberal a trimis o nouă adresă ministrului Anton Anton, în care sesizează situația de la Cariera Lupoaia și îi solicită să demareze o anchetă. ”Știu că într-o carieră condițiile de lucru sunt grele, însă nu trebuie să fie mortale! Vă solicit să trimiteți o echipă care să facă ancheta în carieră și nu în birourile luxoase ale CEO, folosind materialele prezentate de administrația companiei. S-a ajuns prea departe cu nerespectarea legilor fundamentale ale omului. Minerii vor refuza să muncească, dacă veți continua așa. Nu au materiale de lucru, nu au echipamente de protecție, nu au căi de acces în cariere, nu au transport, etc. În plus, reducerile de personal au dus la situații în care anumite lucrări sunt realizate de persoane nepregătite sau repede, pentru că mai au și altceva de făcut. Domnule ministru, nu este vorba despre politică, este vorba despre viața oamenilor. Mor oamenii în cariere.”, se arată în documentul adresat de parlamentarul liberal, ministrului Energiei.

De asemenea, deputatul Dan Vîlceanu a atenționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Olguța Vasilescu, că sunt necesare fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a solicitat implicarea în demararea demersurilor pentru emiterea hotărârii de prelungire a avizelor pentru condiții de muncă deosebite.  ”Dacă Guvernul nu ia urgent măsuri pentru prelungirea avizelor de încadrare în condiții deosebite de muncă, ne găsim în situația în care oamenii pierd acest drept, deși muncesc din ce în ce mai greu. Aceste avize mai sunt valabile până pe 31 decembrie 2018, termen la care CE Oltenia ar fi trebuit să îmbunătățească condițiile de muncă. Este necesară acordarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, însă până atunci nu trebuie să ne prefacem că lucrurile stau mai bine. Solicit să demarați chiar dumneavoastră demersurile pentru o hotărâre de prelungire a avizelor pentru condiții de muncă deosebite.”

Totodată, parlamentarul de Gorj a trimis astăzi, o nouă adresă către Directoratul CEO, în care solicită să i se permită accesul în cariere, pentru a discuta cu angajații și atenționează conducerea companiei că în orice entitate economică din lume, drepturile fundamentale ale angajaților sunt respectate. ”În contextul pregătirii unor inițiative pentru sesiunea parlamentară din luna septembrie, vă rog să-mi permiteți accesul în cariere, la ore la care pot vorbi cu salariații companiei, deoarece cred că cele mai sigure informații sunt cele de la bază, din producție. Ultimele evenimente nefericite din cadrul CE Oltenia au arătat că ceea ce reclamam în urmă cu câteva luni – condițiile de muncă- sunt acum probleme mai stringente. Respectarea drepturilor fundamentele ale omului sunt esențiale în orice entitate din România și din lume, iar CE Oltenia riscă să dobândească o etichetă extrem de nefastă din punctul acesta de vedere.”, precizează Dan Vîlceanu în adresa trimisă conducerii CEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here