Dragi copii:
Indiferent de locul unde decideţi să petreceţi minivacanţa intertrimestrială (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, poliţiştii vă recomandă:
În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi.
Evitaţi deplasările pe timpul nopţii.
Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.
Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii, indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.
Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de divertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.
Nu oferiţi telefonul mobil unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.
Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.
Fiţi atenţi la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.
Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru!
Pe drum:
Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!
Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum! Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară!
Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată!
SUNAŢI LA 112 DACĂ SUNTEŢI ÎN PERICOL SAU MARTORUL UNEI INFRACŢIUNI!
Stimaţi părinţi:
Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!
Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!
Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini! Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!