Veterinarii din Gorj încep lupta cu antraxul

1005

Medicii veterinari din judeţ vor demara campania de vaccinare împotriva antraxului. Imunizarea se va face pentru 130.000 de ovine, 35.000 de caprine, 10.000 de cai şi peste 50.000 de bovine. La nivelul judeţului Gorj această boala nu a mai apărut de mai bine de 20 de ani.

Campania de vaccinare împotriva antraxului va demara la începutul lunii mai şi se va desfăşura atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Această campanie are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. “Campania de vaccinare va începe în aceste zile. Colegii mei participă la o şedinţă de instruire în acest sens, apoi vor primi logistica. Imunizarea se va face pentru toate speciile. Vor fi vaccinate 130.000 de ovine, aproape 35.000 de caprine, 10.000 de cai şi peste 50.000 de bovine. Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Proprietarii, obligaţi să îşi vaccineze animalele
Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună. Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni este suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic.
Acţiunea îşi propune să prevină îmbolnăvirea cu antrax a animalelor, în mod special a celor din mediul rural, dar şi a oamenilor. Proprietarii de animale din aceste specii au obligaţia legală de a permite accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele.

Simptomele bolii
Specialiştii susţin că antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului si animalelor. Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate şi antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
Perioada medie de incubaţie pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariţia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei. Alte simptome pot fi: ganglioni limfatici măriţi în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) şi un sentiment de disconfort.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here