Veteranul târgujian Ionescu, prezent în cârje la comemorarea eroilor de la Păuliş

492

Colonelul Vasile Ionescu, în vârstă de peste 90 de ani a luat parte, sâmbătă, la manifestările organizate în localităţile Radna-Lipova şi Păuliş, din judeţul Arad, la comemorarea a 69 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944 purtate de Armata română pentru apărarea Defileului Mureşului, opunându-se înaintării trupelor hortisto-hitleriste. Deşi starea lui de sănătate nu este una foarte bună, din cauza vârstei înaintate, veteranul Ionescu a ajuns la monument în cârje, neputând rata ocazia de a revedea cu nostalgie, locurile unde, sub comanda căpitanului Ion Fătu, a luptat împotriva trupelor hortisto-hitleriste. “Eroul de la Păuliş” cum a fost supranumit de presa locală, Vasile Ionescu, a fost însoţit la manifestare de un alt martor al luptei istorice, de căpitanul în retragere Mihai Popescu, veteran de război peste care au trecut tot nouă decenii, de loc din Piteşti.

Peste 200 de persoane au luat parte, sâmbătă, la manifestările organizate în localităţile Radna-Lipova şi Păuliş din judeţul Arad la comemorarea a 69 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944 purtate de Armata română pentru apărarea Defileului Mureşului, opunându-se înaintării trupelor hortisto-hitleriste. Printre participanţi s-a numărat şi veteranul Vasile Ionescu, venit de la Târgu-Jiu, în ciuda stării sale, nu prea grozave, de sănătate. Programul manifestărilor, organizate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea Detaşamentul Păuliş, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Lipova, Primăria Păuliş şi Arhiepiscopia Aradului, a început cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe la troiţa din incinta UM 0911 din Radna, după care a avut loc o procesiune religioasă cu depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din Radna. Toate au fost urmărite cu interes de gorjeanul prezent la Păuliş de mai multe ori în timpul vieţii. Partea a doua a manifestărilor comemorative a început cu o liturghie arhierească cu parastas, oficiată la biserica ortodoxă din Păuliş de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Timotei, arhiepiscop al Aradului, urmată de un ceremonial religios şi militar cu prezentarea onorului şi depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.
Mesajul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a fost transmis celor prezenţi de către gen. lt. Constantin Didulescu. “Ne plecăm cu pioşenie în faţa tuturor celor care, în urmă cu 69 de ani, membrii ai Detaşamentului Păuliş, au scris cu sângele lor, pe acest teritoriu binecuvântat de Dumnezeu, legendare pilde de eroism, de dăruire fără preget, de patriotism”, a spus în faţa numeroasei audienţe gen. lt. Constantin Didulescu.

Prezenţă deosebită
Între cei care au luat parte la manifestările de sâmbătă s-au aflat doar câţiva veterani de război, ce au luat parte la eroicele lupte duse de Armata română pentru apărarea Defileului Mureşului. Colonelul în retragere Vasile Ionescu, de la Târgu-Jiu, şi căpitanul în retragere Mihai Popescu, ambii în vârstă de 90 de ani au fost de altfel vizibili la manifestări.
Evenimentul organizat la sfârşitul săptămânii trecute la monumentul de la Păuliş s-au încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori şi onorul militar dat de un detaşament de militari din cadrul Batalionului 191 Infanterie “col. Radu Golescu”, dislocat în Arad.

Veteran, cetăţean de onoare
Gorjeanul Vasile Ionescu a fost denumit «Eroul de la Păuliş» datorită faptelor sale de curaj din timpul luptelor de acum 69 de ani. Autorităţile municipale i-au recunoscut meritele iar în 2010 i s-a conferit titlul de «Cetăţean de Onoare» al oraşului Târgu-Jiu. “Pentru faptele dumneavoastră şi pentru frumoasa lecţie de istorie vă înmânez din partea Consiliului Local şi a Primăriei Târgu-Jiu o diplomă în semn de cinstire şi recunoştinţă pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă în cadrul Detaşamentului Păuliş, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ne mândrim cu cetăţeni ca dumneavoastră şi vă dorim multă sănătate şi La mulţi ani!” declara Florin Cârciumaru, primarul localităţii Târgu-Jiu în cadrul şedinţei extraordinare din 20 mai 2010.
Vasile Ionescu s-a născut în anul 1923, în comuna Vădeani, devenită acum localitate componentă a municipiului Târgu-Jiu. În anul 1943 a fost încorporat şi trimis la Şcoala Militară de Infanterie de la Radna din judeţul Arad, parcurgând toate treptele ostăşeşti până la gradul de Locotenent-colonel în retragere. În 1944, Şcoala Militară a fost transformată în formaţiune militară operativă, sub denumirea „Detaşamentul Păuliş”, având misiunea de a apăra defileul Mureşului. La vârsta de 21 de ani, Vasile Ionescu a luptat cu vitejie alături de ceilalţi ostaşi împotriva invaziei armatei hortiste.
Andrada Bărăitaru

Detaşamentul Păuliş, file de istorie
După momentul 23 august 1944, când Armata română a întors armele, încercările germanilor de a reocupa România au fost zădărnicite de îndârjirea Armatei române şi a formaţiunilor paramilitare denumite Gărzi patriotice, aşa cum s-a întâmplat pe aeroporturile Băneasa şi Arad, la Braşov, Cernavodă, Ploieşti. Ofensiva germanilor şi hortiştilor la graniţa de vest a început la 5 septembrie 1944, Aradul căzând în mâinile acestora pe data de 11 septembrie. Apoi, unităţi din Corpul Alpin german au continuat ofensiva pe valea Crişului Alb, unde drumul le-a fost barat prin jertfa de sânge a elevilor Şcolii de ofiţeri de rezervă de la Ineu, în crâncenele lupte de la Beliu şi Prunişor. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară “Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în pusta Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi Divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic mult superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă. Deşi de scurtă durată, eforturile luptătorilor care alcătuiau Detaşamentul Păuliş şi importanţa strategică a rezultatului acestor eforturi au fost recunoscute ca atare în analele de istorie ale celui de-al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here