Veşti bune pentru contribuabilii gorjeni

121

finante3Contribuabilii gorjeni au de acum posibilitatea de a beneficia de măsurile de sprijinire a operatorilor economici aflaţi în dificultate financiară aprobate prin Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj spun că prin noua ordonanţă se încurajează plata voluntară a obligaţiilor fiscale restante la 31.08.2011 prin: anularea penalităţilor de întârziere, dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011; sau se aplică reducerea cu 50% a penalităţilor de întârziere dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012. “Măsura se aplică şi pentru un procent de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare. Până în prezent, un număr de 68 de contribuabili au beneficiat de facilităţile oferite prin această măsură. Cei 68 de contribuabili au beneficiat de anularea unor penalităţi în valoare totală de 79.301 lei”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj.

Eşalonări la plată

Tot prin Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a fost reglementat şi un regim juridic special al penalităţilor de întârziere aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată. “Conform acestui regim, pe perioada de eşalonare a obligaţiilor fiscale principale şi a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalităţile urmează a fi amânate la plată în vederea anulării dacă eşalonarea la plată se finalizează conform graficelor de plată stabilite de administraţia fiscală. În acest regim se include şi un procent de 50% din majorările de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGFP Gorj. Ca urmare a acestei măsuri, un număr de 37 de contribuabili din judeţul nostru beneficiază de eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale pe o perioadă de maxim 5 ani, urmând ca la finalizarea eşalonării să li se anuleze penalităţile de întârziere.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here