Veste tragică pentru olteni! Poetul Constantin Triță a plecat la ceruri

920

O veste tragică m-a lovit ca un trăsnet când am intrat pe pagina de Facebook a prietenului meu, poetul Constantin Triță și am văzut postat următorul anunț „O lumină aprinsă și un gând din suflet către cei care astăzi nu se mai afla printre noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace și să îl primească în împărăția Lui. Constantin Triță (10 Ianuarie 1957 – 16 Septembrie 2020). Înmormântarea va avea loc vineri, de la ora 12”. Sunt șocat! Un om așa plin de viață s-a dus așa subit. Era un suflet deosebit, înzestrat cu multă sensibilitate poetică. A știut să cânte cu mare frumusețe artistică, iubirea.

Constantin Triță, unul dintre cei mai talentați și iubiți poeți ai Olteniei și nu numai, a participat, împreună cu soția, în perioada 5 – 7 septembrie la Tabăra prieteniei literare „De amiciția”, ediția 2020 din Ciulpăz- Hunedoara. A fost „O tabără în care inimile și gândurile au vibrat la unison. Poezia, proza, cântecul, voia bună și mai ales prietenia care ne-a legat, vor dăinui. Oameni frumoși, talentați și buni, asta este tabăra noastră!” cum spunea doamna Rodica Mureșan din Cluj-Napoca. A fost o tabără durabilă, cu ziduri înălțate din inimi, peste care strălucește lumina prieteniei a unor oameni deosebiți. De acolo s-a întors cu voie bună și câteva diplome care să ateste valoarea sa și evenimentul la care a participat.
Însă miercuri, 16 septembrie 2020, un infarct miocardic a curmat viața unui munte de om și a unui poet de mare valoare. Vă prezint câteva dintre sutele de mesaje de condoleanță adresate familiei:
„Am încercat să adun amintirile cu tine din ziua când ne-am cunoscut; mi-e greu să spun că sunt doar amintiri, că nu vei mai fi prezent în taberele noastre, unde tu erai cel care înveseleai locul și-l sfințeai; cine ne va mai cânta cântece oltenești? Cui îi voi mai spune bancuri cu olteni și va râde cu gura până la urechi, iar în replică îmi va spune bancuri cu ardeleni? Revelionul nu va mai fi la fel nici la Slatina, nici la Craiova, niciunde și locul tău nu-l poate lua nimeni. Îmi amintesc cum ne-am despărțit acum la Ciulpăz, caut poza în care ne îmbrățișam la despărțire și nu o găsesc, parcă ai luat-o cu tine, ne-ai dus pe toți colegii acolo Sus. Alaltăieri-seară ne-am auzit la telefon și îmi dădeai sfaturi de condei, azi…ai plecat. Dar prea devreme, prietenul nostru drag! Ai lăsat-o pe Tănțica singură, ea care era muza poeziilor tale de dragoste, ea care te iubea mai presus de orice. Nu cred că am văzut vreodată o familie mai frumoasă ca a voastră, doi oameni care să se completeze perfect, mereu săritori, mereu amabili, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu vrând să dați din frumosul vostru. Costi dragă, pentru Tănțica mă voi ruga și ne vom ruga toți colegii de condei, toți prietenii să-i dea bunul Dumnezeu putere să depășească această greutate! Te-așteaptă Păunescu, te-așteaptă Vadim, doi poeți pe care i-ai iubit și i-ai prețuit și cu siguranță veți scrie acolo și ne veți trimite răvașe pe stele! Drum lin!!!” – scrie doamna Rodica Mureșan din Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook.
„Astăzi ai urcat la cer în împărăția Domnului și ai lăsat în sufletul tuturor o durere fără margini. Ai fost ca un tată pentru mine. Ai fost ca cel mai bun prieten al meu. Te voi iubi mereu și nu te voi uita niciodată. Vei fi mereu în sufletul meu!!! Rămas bun scumpul meu prieten! Dumnezeu sa te odihnească în pace!!!” – Cristian V. Boganţoiu din București.
Nu reușesc să-mi revin!!! Tocmai am primit vestea morții domnului Costy Triță!???… Spuneți-mi că nu este adevărat! Cum poate fi atât de perfidă moartea? Un om plin de viață, talent necuprins, carismă și omenie! Abia l-am cunoscut personal, în tabăra de la Ciulpăz” – Silvia din Giurgiu.
„Nu pot să cred!!! Un Om care avea o sensibilitate divină, atâtea trăiri lăuntrice demne de prețuit, o valoare incontestabilă, un imbold, un mare Poet!! Dumnezeu să îl așeze printre îngeri! – Lucia Grumeza, Iași.
„Offff, nu vreau să cred, nu vreau să accept, un om minunat, blând, iubitor, mereu cu zâmbetul pe buze, un poet talentat, nu pot să cred că nu-i voi mai citi poezia zilnic pe Facebook. Ce durere, ce tristețe! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- scrie și Claudia Valentina, asistent medical la Spitalul Județean de urgență Slatina.
„Abia acum am deschis Facebook-ul și mai bine nu o făceam. Îmi este greu să accept…. Ne plecă poeții Doamne, ne pleacă artiștii Doamne… e tare grea despărțirea. Mai aveau mult de dat… Drum bum pe calea luminii om de lumină, Constantin Triță! Sufletul meu plânge….” scrie și Doina-Maria Constantin.
Zbor lin la stele om drag. Să ai odihnă veșnică în lumea fără dor. Îți voi păstra vie amintirea!”
Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here