Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) a dat luni, undă verde utilizării bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor, în urma unui vot favorabil care permite includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală a UE. La 20 februarie, Comisia pentru Siguranța Alimentară a UE aviza negativ lista cu aditivi alimentari permiși pentru consum, pe care se regăsește și bicarbonatul folosit în prepararea mititeilor.
Efectul principal al votului de luni este că producătorii vor putea exporta micii, dacă în perioada următoare votului nu vor fi înaintate obiecţii. În prezent, micii pot fi produși și comercializați în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizați la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri.
Conform Asociației Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) și carminul (E 120).
“Mă bucur că micii românești au intrat în legalitate. Consider că specificitățile culturale, tradiționale și, de ce nu, culinare ale fiecărui stat membru nu trebuie pierdute în procesul legitim de uniformizare a valorilor europene. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană. Mulțumim statelor membre și Comisiei Europene, care au înțeles demersul României. Diplomația românească și-a făcut excelent datoria”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin în presa centrală.
De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Ștefan Pădure, consideră că această reușită este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE.
“Asociația Română a Cărnii — inițiatorul acestui demers la Uniunea Europeană — mulțumește tuturor celor care au participat la această reușită. Efortul lor este un exemplu de cooperare între mediul asociativ și instituțiile publice pentru susținerea intereselor producătorilor români pe piața UE”, a declara Ștefan Pădure.
Regulament
Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a discutat în 20 februarie 2014 proiectul de regulament al Comisiei Europene care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislația actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008) pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minimum 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.
Cu toate că niciun stat membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele dintre aceste state au precizat în 20 februarie că nu pot vota în favoarea propunerii, din cauza solicitărilor producătorilor naționali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. “În esență, este vorba despre interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizați în produse tradiționale. În această situație, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi)”, menționa un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din 20 februarie.
Astfel, votul din SCFCAH — comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) și în care sunt reprezentate la nivel de experți statele membre — a fost amânat întrucât șapte state au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care și micii românești. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepții nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea trebuiau să aștepte până în luna iulie.
În condițiile în care nu se obținea o majoritate, niciun procesator român din industria cărnii nu ar fi putut exporta mici în țările UE, deși ar fi putut produce și comercializa în continuare pentru piața locală.
Datele statistice arată că în România se produc și se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piața neagră reprezintă circa 70-80%.
A.B.
Foarte buna decizia UE daca interziceau micii ce ne mai dadea noua nea’ Florin Carciumaru pomana electorala ? Noi pe mici si bere il votam pe nea Florin .