Verificări mai multe, pe noul Cod al Muncii

154

itm facuta de mine 2Intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, nu a slăbit activitatea în teren a inspectorilor, ci chiar a intensificat-o. Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 34 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat faptul că opt societăţi utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 90.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale nouă bărbaţi şi aveau ca domenii de activitate comerţul şi construcţiile. Tot în urma celor 34 de controale, alţi şase angajatori din judeţul nostru au fost amendaţi pentru diverse nereguli găsite în timpul controalelor, iar valoarea amenzilor aplicate acestora a fost de 7.500 de lei. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 38 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie şi comerţ. Au fost aplicate un număr de 60 de sancţiuni, în valoare de 41.500 de lei, dintre care şi numeroase avertismente”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here