Verdict mai blând pentru foştii şefi ai EM Petrila

254

Tribunalul Gorj a pronunţat, pentru a doua oară, un verdict în cazul directorilor de la EM Petrila judecaţi pentru exploziile din 15 noiembrie 2008, sentinţa de acum aducându-le acestora pedepse mai mici de închisoare. Astfel, fostul director general al Exploatării Miniere Petrila, Aurelian Necula, a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare, cu un an mai puţin decât decisese instanţa de fond, Judecătoria Târgu-Jiu, în urmă cu peste doi ani. Necula a primit pedepse diferite pentru mai multe fapte de care a fost acuzat, acestea fiind cumulate într-una singură, de şase ani, care a fost suplimentată cu şase luni, decizia fiind una cu executare. Acesta a primit cinci ani de închisoare pentru moartea a şase mineri în prima explozie produsă în subteranul minei şi şase ani de detenţie pentru cei cinci mineri decedaţi în a doua explozie produsă la câteva ore după prima.

Gheorghe Roşu, inginer şef securitate minieră, a fost condamnat, de asemenea, de Tribunalul Gorj, la patru ani de închisoare pentru moartea celor şase mineri din prima explozie. El a primit pedepse mai mici pentru alte fapte pentru care a fost judecat, pedepsele respective fiind contopite în pedeapsa de patru ani, care este executorie. Cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Dan Ungur, şeful staţiei de salvare minieră, a fost condamnat, la fel ca şi Roşu, tot la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a decis ca Roşu şi Ungur să nu mai fie obligaţi, alături de Necula, Compania Naţională a Huilei şi EM Petrila, să suporte despăgubiri civile pentru familiile celor cinci mineri decedaţi în cea de-a doua explozie. Familiile vor fi despăgubite doar de către Necula, CNH şi EM Petrila, care au, de asemenea, de suportat o serie de cheltuieli materiale către unităţile sanitare la care au fost trataţi minerii răniţi în cele două explozii produse pe 15 noiembrie 2008 în subteranul minei Petrila. „Obligă pe inculpatul Necula Aurelian, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la 25.652,54 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 784,57 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani. Obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la 94.757,95 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 13.313,51 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani în loc de 120.410,49 lei respectiv 14.098,08 lei”, se precizează în verdictul instanţei.

Daune morale
De asemenea, judecătorii au mai decis ca pentru copiii minerilor morţi să fie plătite daune morale în cuantum de câte 20.000 de lei pentru fiecare dintre aceştia. „Obligă pe inculpatul Necula Aurelian, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la câte 20.000 lei daune morale pentru fiecare din minorii Bâlbă Dacian Cristian şi Bâlbă Rareş Alexandru reprezentaţi de Bâlbă Silvia Adriana. Obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la câte 20.000 lei daune morale pentru fiecare din minorii: Şipoş Antonia Elena, Stoian Cătălina Mihaela şi Alecsa Iris Nicole reprezentaţi de Şipoş Elena, Stoian Nadia Rodica şi Alecsa Liviana”, au decis judecătorii. Băiatul unui alt miner decedat în urmă cu patru ani, Robert Elekeş, ar urma să primească, în baza deciziei magistraţilor, despăgubiri civile de 4800 de lei şi o rentă de 200 de lei lunar până la împlinirea majoratului sau până la 25 de ani, în cazul continuării studiilor. De asemenea, cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsabil civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, vor trebui să achite 20.000 lei daune morale către partea civilă Stoian Bogdan Gabriel. În plus, inculpaţii Roşu Gheorghe şi Ungur Dan Ştefan,au fost obligaţi, fiecare, să achite câte 15.000 lei cheltuieli judiciare statului, în timp ce fostul director Aurelian Necula a fost obligat la plata a 20.000 lei cheltuieli judiciare statului.

Poate fi atacată cu recurs
Sentinţa Tribunalului Gorj nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. Aceasta este a doua sentinţă pronunţată la această instanţă după ce prima dintre ele a fost atacată cu recurs, iar Curtea de Apel Craiova a casat-o, dispunând rejudecarea dosarului. Procesul respectiv s-a judecat pe fond la Judecătoria Târgu-Jiu, unde a fost strămutat de la Judecătoria Petroşani ca urmare a cererii formulate de apărătorii celor trei inculpaţi. Magistraţii Judecătoriei Târgu-Jiu au decis în noiembrie 2010 ca fostul director Aurelian Necula să facă 7,6 ani de închisoare, iar ceilalţi doi inculpaţi să fie condamnaţi la 6,6 ani de detenţie. Instanţa de fond a decis atunci ca urmaşii minerilor decedaţi să fie despăgubiţi cu câte 100.000 de lei de către toţi cei trei inculpaţi, verdictul fiind modificat acum de Tribunalul Gorj în sensul că dintre cei trei doar Necula va trebui să suporte plata acestor bani. „Obligă inculpaţii în solidar şi cu părţile responsabile civilmente CNH S.A. Petroşani şi E.M.Petrila la plata a câte 100.000 lei daune morale către părţile civile Alecsa Liviana, Moş Maria, Vişan Ana Violeta, Stoian Nadia Rodica, Şipoş Elena, Măţan Mihaela, Bîlbă Silvia Adriana, Mateş Liliana, Elekeş Ofelia, Frăţilă Cristina, Puian Ana, la câte 50.000 lei daune morale către părţile civile Socolescu Alexandru, Loghin Constantin ( Loghin Adriana Petronela ), Alecsa Nicolae, Matei Petru şi la plata a câte 20.000 lei daune morale către Vişan Adelina Ioana, Frăţilă Daniela Oana, Elekeş Robert şi Puian Adrian”, se precizează în decizia Judecătoriei Târgu-Jiu din noiembrie 2010. Aceeaşi sentinţă i-a obligat pe inculpaţi să suporte despăgubiri şi pentru minerii răniţi în cele două explozii. „Obligă inculpaţii în solidar şi cu părţile responsabile civilmente CNH S.A. Petroşani şi E.M.Petrila la plata a câte 3.500 lei despăgubiri civile către părţile civile Alecsa Nicolae, Matei Petru, Loghin Constantin ( Loghin Adriana Petronela) şi Socolescu Alexandru, reprezentând contravaloarea diferenţei de concediu medical şi a diferenţei de salariu realizat de părţile civile până la data de 15.11.2008 şi cel realizat în prezent”, se mai arată în verdictul Judecătoriei Târgu-Jiu, menţinut şi de decizia Tribunalului Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here