Veniturile din străinătate, termen pentru declararea la Fisc

376

finante3Până vineri, 25 mai, contribuabilii gorjeni care au realizat venituri din activităţi independente, închirieri, tranzacţii cu acţiuni, operaţiuni valutare au obligaţia să-şi depună la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj ori la structurile acesteia declaraţia 200 pentru sumele câştigate în anul 2011.

Totodată, trebuie depus şi formularul 201, în cazul celor care au realizat venituri în străinătate, altele decât cele din salariile primite de la un angajator din afara ţării. Formularul 201 trebuie transmis Fiscului pentru veniturile din străinătate, impozabile în România, cum sunt: venituri din profesii libere, din activităţi comerciale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, ori care provin din activităţi agricole, sub formă de dividende, de dobânzi, veniturile din premii, jocuri de noroc, din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi câştiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri din pensii şi altele. Totodată, formularul 201 trebuie depus şi de contribuabilii care obţin salarii din străinătate şi sunt plătiţi pentru activitatea salarială de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau de un sediu permanent în România, în cazul în care acelaşi venit din salarii a fost supus impunerii atât în România, cât şi în străinătate. Veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare din anul de realizare a venitului.

 

Cei care nu se vor achita de aceste obligaţii riscă amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei. Declaraţiile pot fi obţinute de la organele fiscale teritoriale sau direct de pe site-ul ANAF şi depuse la ghişeul organului fiscal din raza teritorială a contribuabilului, prin poştă sau prin internet, dacă persoana în cauză posedă certificat digital. Odată cu completarea formularului 200, contribuabilii pot să decidă şi direcţionarea a 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-profit sau către un lăcaş de cult, sens în care este nevoie de completarea declaraţiei 230, care are termen limită de depunere tot data de 25 mai. Cererile 230 se depun direct la registratura organului fiscal sau la un oficiu poştal, prin scrisoare recomandată.

I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here