Venezuela va vinde Iranului benzină

436
venezuela-benzina-pompaVenezuela va vinde Iranului 20.000 de barili de benzină pe zi, a anunţat preşedintele Hugo Chavez la fnalul vizitei sale la Teheran, marcată, de o serie de critici la adresa Statelor Unite.
” Venezuela va exporta 20.000 de barili de benzină pe zi către Iran începând din octombrie, în baza unui acord în valoare de 800 de milioane de dolari”, a declarat Chavez, în oraşul sfânt Mashhad (nord-estul Iranului), citat de presa locală.

El nu a precizat care este durata acordului.

„Această sumă va fi depusă într-un fond deschis în Iran şi va servi la finanţarea achiziţionării de echipamente şi de tehnologie din Iran”, a adăugat Chavez, principalul aliat al Iranului din America Latină. Iranul este al doilea exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), însă, în mod paradoxal, nu dispune de capacităţi suficiente de rafinare şi depinde de importuri pentru 40 la sută din nevoile sale de benzină. Noile sancţiuni pe care occidentalii le-ar putea impune Iranului, care refuză să îşi suspende controversatul program nuclear, vor viza importurile de carburanţi. Potrivit lui Chavez, cele două ţări au „convenit să injecteze în următoarele 30 de zile 100 de milioane de dolari în banca binaţională Iran-Venezuela Bank „.
Chavez s-a aflat în vizită la Mashhad alături de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, aici fiind parafat, de asemenea, un protocol de acord în domeniile comerţului şi medicinei. La rândul său, Ahmadinejad a afirmat că politica Statelor Unite în America de Sud ar fi „sortită eşecului”. „America de Sud se află în plină revoluţie politică. Naţiunile de acolo nu mai pot suporta intimidările şi, dacă cineva crede că poate să le înfrângă convingerile cu mijloace militare, se înşeală”, a adăugat acesta, citat de presă. „Politicile militariste ale Statelor Unite în America de Sud sunt, cu siguranţă, sortite eşecului, iar eu le sfătuiesc să oprească intimidările. Vom sta alături de naţiunile sud-americane în orice circumstanţe”, a adăugat preşedintele iranian.
Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here