Vaştag, la Târgu-Jiu: “Trebuie să înduri ca să ajungi sus”

3390

Cel mai bun produs al boxului românesc amator, Francisc Vaştag (50 de ani), a fost prezent, vineri, la o gală de pregătire, ce a avut loc în oraşul lui Brâncuşi. Meciurile demonstrative s-au desfăşurat în sala de box din Strada Lotrului şi a pus faţă în faţă pugilişti din Târgu-Jiu, Rovinari, Horezu şi Reşiţa. Fostul campion mondial a răspuns pozitiv la invitaţia antrenorului emerit de la CS Pandurii, Ion Geică, şi a declarat că revine cu plăcere în municipiul nostru.“Am fost la multe gale la Târgu- Jiu şi mă bucur că am revenit. Am fost inclusiv la o gală profesionistă acum mulţi ani, iar în urmă cu doi ani de zile am fost la un turneu de minifotbal, etapa de zonă. Am fost cu nişte prieteni, revin de fiecare dată cu plăcere. Din păcate, nu am ajuns la campionatul European de Box, găzduit aici, dar trebuie să-i felicităm pe toţi cei care au contribuit la crearea acestui eveniment. Federaţia s-a bazat pe Târgu Jiu. Tot ce este competiţie, pentru a crea o emulaţie, este binevenită”, a declarat Vaştag. Fostul mare campion a admis că şi Reşiţa, la fel ca Târgu Jiu, are probleme în a-şi păstra sportivii ce ating performanţe notabile la nivel de tineret şi juniori, iar aceste situaţii apar din lipsa fondurilor. “Din păcate, sportivii de 18 ani ne părăsesc. Devin campioni naţionali de juniori, de tineret, şi apoi ne părăsesc, iar noi trebuie să o luăm de la început. Toată lumea speră la un nou Doroftei, un nou Vaştag, dar acum este importantă şi implicarea autorităţilor, în speţă primăriile din oraşele unde există secţii de box şi, bineînţeles, Federaţia Română de Box. De asemenea, cel mai important ar fi ca Ministerul Tineretului şi Sportului şi statul român să investească mai mult în sport”, a fost de părere Vaştag. Multiplu campion mondial, “Feri” Vaştag nu a făcut pasul spre profesionişti, dar spune că asta trebuie să-i motiveze pe tinerii sportivi care îmbrăţişează “nobila arta”. Reşiţeanul a aduăgat că micii pugilişti au destule exemple de boxeri români care au reuşit peste hotare. “Nu mai sunt vremurile pe care le-am prins eu, aveam scoatere din producţie, eram angajat. Acum este foarte greu să angajezi un sportiv, chiar dacă e campionul României. La început trebuie să înduri, dacă nu sunt condiţii bune. La noi, faţă de alte sporturi, ca luptele, există şi trecerea la profesionism. Eu spun că sunt destul de multe exemple ca Leonard Doroftei, Lucian Bute sau Adrian Diaconu, români care au plecat peste hotare şi s-au realizat. Trebuie să înduri, să ajungi sus, ca să începi cariera de profesionist afară. La început, chiar boxerii îşi plătesc antrenamentele ca să ajungă sus. Dacă vor să facă box, profesionismul îi aşteaptă. Şi noi la Reşiţa avem nişte copii tineri, talentaţi, important este cum îi ţinem şi cum îi putem promova mai departe”, a afirmat Vaştag.

Geică: “Vaştag, printre cei mai buni prieteni ai mei”
Antrenorul gorjean Ion Geică s-a declarat încântat că a putut organiza o gală demonstrativă sub privirile lui Francisc Vaştag.Profesorul emerit a declarat că are o relaţie de prietenie de zeci de ani cu fostul campion mondial, iar cel din urmă poate să le ofere pugiliştilor gorjeni sfaturi preţioase.
Geică a mai spus că Vaştag “respiră” box şi speră ca împreună să clădească şi alţi campioni la Târgu-Jiu şi Reşiţa. “Sunt fericit că invitaţii noştri s-au ţinut de cuvânt, noi facem meciuri de verificare înaintea campionatelor naţionale şi a Cupei României. Le dăm un imbold sportivilor ca să-şi dea seama cât mai au de muncă şi ce mai au de făcut.Feri Vaştag e un fenomen al boxului românesc, de trei ori campion mondial, dublu campion european. E printre cei mai buni prieteni ai mei, ne cunoaştem de peste 30 de ani şi la noi vorbele sunt fapte. Vrem să avem grijă de copiii noştri, suntem cu sufletul alături de ei, pentru că ne dorim să mai creăm sportivi ca Gănănau, Tărău, Motorga şi mulţi alţii pe care i-am avut. Vaştag e trup şi suflet pentru sport, e distanţă mare până la Târgu-Jiu şi mă bucur că a făcut acest sacrificiu pentru a fi alături de noi”, a spus Geică. La gala din Târgu-Jiu s-au disputat peste 15 meciuri de box. La eveniment au participat şi sportivele conduse de Leontina Geică.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here