Întrebat despre fascinanta pasiune pentru literatură, inginerul Vasile Vulpașu, născut în Strehaia la data de 26 iunie 1957, a dat următorul răspuns:
„Încă de la început, trebuie să spun că pentru unii este greu de înțeles cum, eu, inginer de profesie, am pășit cu mare curaj și inițiativă pe tărâmul miraculos și fascinant al literaturii. Ca membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR) am constatat că mulți, foarte mulți ingineri sunt în topul celor mai performanți și apreciați scriitori, epigramiști și jurnaliști din România. Pasionat de literatură, cititor perseverent încă de când eram elev, cu simț al umorului, în anul 2002 am fost unul dintre fondatorii Cenaclului Literar „Nichita Stănescu”, la Strehaia și în anul 2003, unul din fondatorii revistei orașului „Arcade”. Pe 26 iunie 2012, am fost inițiatorul înființării Cenaclului de Literatură și Umor „C.A. Protopopescu” Strehaia, în memoria distinsului profesor și istoric strehăian, ca o necesitate de comunicare literară pentru cei câțiva autori de carte (eu fiind autorul a 7 cărți). În toamna anului 2015, am luat hotărârea înființării unei reviste de cultură și umor, la nivel național, astfel încât, în ianuarie 2016 a apărut primul număr al revistei „Epigrama de Strehaia”. Prin „Încheierea de ședință din 12 mai 2016” a luat ființă Asociaţia Literară „Speranța 2014” Strehaia, al cărei inițiator am fost. Pentru atragerea iubitorilor de epigramă, a elevilor și studenților strehăieni, am luat inițiativa înființării Clubului Epigramiștilor Strehăieni „Ghimpele V.V”, fapt ce s-a întâmplat pe 26 iunie 2016. Cum la nivelul orașului nu exista un ziar de informare a cetățenilor, ca jurnalist, membru activ al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (debut jurnalist în 1977, când aveam 20 de ani) am decis să înființez un ziar local, „Informația de Strehaia”, ziar care a devenit județean, doar după câteva luni, la solicitarea cititorilor mehedințeni. În 2015 am devenit membru al Cenaclului Epigramiștilor Olteni, iar în 2016 membru al Uniunii Epigramiștilor din România (UER) și am avut ocazia să frecventez mai multe cenacluri, cluburi literare și societăți ale scriitorilor, să fiu invitat (chiar să primesc anumite premii) la festivaluri naționale de literatură, precum: Festivalul de la Turceni (2002), Festivalul european de literatură „Sensul Iubirii”, Tr. Severin (2003, 2016), Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” (2016), Festivalul Internațional de Epigramă „Traian Demetrescu”, Craiova (2016, 2018), Festivalul „Steaua Nordului”, Botoșani (2016), Festivalul Național de Epigramă – București/Voluntari (2016), Festivalul Internațional de Epigramă „La Baștina lui Efim Tarlapan”, Măgurele (Republica Moldova, 2019), Festivalul „Alb–Umor”, Alba Iulia (2019), Festivalul Național „Eterna Epigramă”, Cluj – Napoca, (2019), Întâlnirea epigramiștilor, Semicentenar „RIDENDO”, Timișoara (2019).
Implicarea mea în plan literar și umoristic mi-a facilitat primirea mai multor diplome de excelență din partea unor cenacluri, societăți, festivaluri și chiar din partea UER. Toate astea m-au determinat să mă implic tot mai mult în activitatea literară și umoristică. În numărul 1 al revistei „Epigrama de Strehaia”, din ianuarie 2016, am inițiat un concurs pe teme date, ce s-a desfășurat pe mai multe trimestre și finalizat în octombrie 2017, prin acordarea a 6 premii și 11 diplome de participare. Cu ocazia festivalului craiovean (2016) am acordat 6 premii și 6 diplome de excelență din partea asociației al cărei președinte sunt. Tot cu această ocazie, am inițiat un concurs fulger cu tema „Strehaia”, acordând 3 premii. La Festivalul Național de Epigramă – București/Voluntari (2016), am acordat 2 premii, 5 diplome de excelență și 5 diplome de onoare unor epigramiști de valoare. La festivalul craiovean din 2018 am acordat 5 premii, 10 diplome de excelență și 10 diplome de onoare.
Anul 2019 a fost anul marilor încercări literar-artistice-umoristice la Strehaia. Pe 26 iunie, la inițiativa mea, sub egida asociației, a avut loc la Strehaia Concursul Județean de Creație Literară și Artistică, ediția a I-a, la care au participat 121 de elevi de școală generală și liceu. S-au acordat 6 premii (și cu sprijinul generos al unor iubitori de literatură din țară și străinătate), 12 mențiuni speciale și 12 mențiuni. Reușita acestui concurs, cât și întreg angrenajul miraculos, armonios de festivaluri și inițiative scriitoricești din țară, m-au determinat să inițiez primul festival (imposibil, pentru unii) la Strehaia și anume: Festivalului Național „Strehaia Literară și Umoristică”. A fost un festival bogat, atât ca participare cât și ca premii acordate, ce a stârnit un interes deosebit din partea creatorilor de umor din țară. La cele 4 secțiuni (epigramă, poezie + madrigal, volum și caricatură) au participat un număr de 185 de concurenți și au fost atribuite un număr de 58 premii și mențiuni.
Despre activitatea epigramistică din Strehaia, doamna Petronela VALI SLAVU scria în „Ziarul Văii Jiului” din 20.09.2018, următoarele:
„Și în lumea epigramei există paradoxuri. Sunt orașe mari, în care nu se desfășoară nicio activitate epigramatică, în vreme ce epigrama este promovată unde nu te aștepți. Motivul este evident: acolo unde se implică oameni inimoși, se întâmplă minuni. De trei ani, un orășel din Mehedinți a îmbogățit harta mișcării epigramatice românești. Acolo apare trimestrial, începând din 2016, revista „Epigrama de Strehaia” al cărei redactor șef este Any Drăgoianu. Directorul revistei – Vasile Vulpașu – pe lângă faptul că editează revista cu fonduri proprii, mai are și grijă ca aceasta să ajungă în casele umoriștilor din toată țara”, iar domnul Ion Micuț din Râmnicu Vâlcea, în epigrama „Alternativă” a concluzionat:
Azi Leo și-a găsit nănașu’
Că primu-n urbe e Vulpașu,
Și de la el porni văpaia
Cu Epigrama de Strehaia.
Așadar „Omul” Vasile Vulpașu sfințește locul pe unde trece. Nu-mi rămâne de făcut decât să spun „Jos pălăria, domnule Vasile Vulpașu! Felicitări pentru tot ceea ce ați făcut și succes deplin pe mai departe!”
A consemnat, Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, secretar executiv al A.N.C.E. „R.M.” Gorj