Vârstnicii, primii la imunizarea antigripală

295

În ultima săptămână, 101 persoane din judeţul nostru s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere; 60 dintre acestea au peste 65 de ani. La ora actuală, în judeţul Gorj, campania de imunizare antigripală este în plină desfăşurare, din cele 5.030 de doze primite fiind utilizate aproape jumătate. În teritoriu mai sunt disponibile 2.724 de doze de vaccin antigripal.

Campania de imunizare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 a debutat cu succes în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, la mijlocul lunii octombrie, prima tranşă de vaccinuri antigripale, respectiv 3.030 de doze. În prima săptămână a lunii noiembrie, alte 2.000 de doze au ajuns în judeţul nostru, ele fiind deja distribuite în teritoriu.
Până în prezent, peste două mii de persoane au fost vaccinate, campania fiind în plină desfăşurare. „Săptămâna trecută au fost vaccinate 101 persoane, 60 dintre ele având peste 65 de ani, iar 22 au vârste cuprinse între 5 şi 64 de ani; restul persoanelor imunizate sunt cadre medicale. La ora actuală, în judeţul nostru mai sunt 2.724 de doze de vaccin antigripal”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cine are prioritate la vaccinare?
Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Cei care vor să se vaccineze pe cont propriu găsesc vaccinul în farmacii, la preţul cuprins între 20 și 30 de lei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here