Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare

696

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomandă cetăţenilor să evite o serie de alimente care pot provoca boli infecţioase cu complicaţii majore. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, spune că trebuie să respectăm anumite reguli de depozitare a alimentelor. Totodată, specialiştii mai subliniază şi că este necesar un consum de alimente adecvate caniculei.

Toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de diferite specii bacteriene, precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ şi enterococ. Alimentele cel mai frecvent contaminate cu astfel de bacterii sunt carnea şi produsele din carne, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, dar şi ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect. “Mai pot fi afectate şi preparatele culinare din alimente contaminate, cum ar fi prăjiturile, îngheţata, crema, maioneza sau piureurile”, spun specialiştii în sănătate publică. În unităţile de alimentaţie publică, mâncarea poate fi contaminată chiar de către bucătarii sau ospătarii care vin în contact cu alimentele. Tocmai de aceea, personalul angajat reprezintă surse de infecţie cu stafilococ; de aceea, examenul medical periodic este obligatoriu pentru aceşti angajaţi. “Ei trebuie controlaţi dacă au infecţii ale mâinilor sau ale unghiilor şi dacă respectă igiena personală. Purtătorii de stafilococ nazal pot contamina orice aliment, în special laptele şi produsele lactate. Angajatorii sunt singurii vinovaţi de eventualele epidemii generate în localurile lor”, confirmă DSP.

Se recomandă precauţie în păstrarea alimentelor!
Pentru a preveni neplăcerile create de alimentele alterate trebuie să acordăm mare atenţie modului de păstrare a produselor alimentare. „În primul rând, trebuie scurtat timpul de expunere a alimentelor la temperatura camerei; se recomandă congelarea cât mai rapidă a produselor. Alimentele trebuie depozitate separat unele de altele în pungi sau recipiente speciale; nu păstraţi alimentele gătite în recipiente fără capac chiar şi în frigider. Este foarte important să verificaţi întotdeauna, dar mai ales pe caniculă, data expirării şi modul de depozitare a alimentelor. Spălaţi foarte bine fructele şi legumele şi spălaţi-vă pe mâini înainte de a începe toate aceste operaţiuni”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Specialiştii subliniază faptul că şi oamenii sănătoşi pot fi afectaţi de pericolul alimentelor alterate, însă cele mai predispuse categorii sunt: copiii, femeile însărcinate, mamele care alăptează, persoanele în vârstă şi cele care prezintă dezechilibru imunologic.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here