Valsul lui Vasile Ponea

1447

Viitorul ,,însemnului de românism’’ al folclorului (costum popular şi cântec popular frumoase) e pe mâini bune, trăgea concluzia Ion Lorian Diaconu de la Fiii Gorjului în Ziarul Consens prin luna Septembrie a acestui an, scriind despre Claudia Enache.Născută la Bumbeşti-Jiu, Claudia Enache mai întâi a cântat şi apoi a vorbit, adică exact invers decât ceilalţi copii, dar trecând timpul nu voia să cânte nici la cămin, nici la şcoală, nici la emisiuni televizate, nici lui Pompiliu Ciolacu, nici lui Vasile Spătaru, nici profesorului ei de muzică, Daniel Bârsac:
– Nu pot cânta, că îi fac de ruşine pe ceilalţi copii! La 13 ani urmează Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, profesor Emilia Drăgotoiu Nanu. Absolvă Liceul De Artă ,,Constantin Brăiloiu”, clasa Florin Berculescu, având ca profesor de canto popular pe renumitul şi regretatul profesor Stelian Florescu. Planuri de viitor avea în septembrie să realizeze un album de muzică populară. Era cel mai arzător proiect al interpretei. Cântecele au aşteaptat cuminţi acest moment şi … a venit.
Albumul se intitulează ,,Ca la Gorj’’. E muzică de petrecere, 13 cântece MP3 din care 11 de muzică populară, două colinde şi un…vals, ,,Valsul lui Vasile Ponea”.
Titlurile cântecelor? ,,Mi-e drag neicuță de tine, Frunzuliță zmeură, Străinătatea, Ciocârlanul, Inimă de putregai, Colaj de muzică populară, Vine neica la Bumbești sunt melodiile populare. ,,Valsul lui Vasile Ponea” are o poveste din Edinet, unde socrul autorului era preot, din Iași fiindcă acolo a fost student autorul Vasile Ponea, din născut la Vaslui, fiindcă acolo s-a născut gorjeanul Vasile Ponea. Dar poate spune cineva că Vasile Ponea nu este gorjean? Fiindcă acest om a sfințit locurile și ca inginer la locul de muncă, și la Bumbești unde a înființat Cenaclul Ion Minulescu, și la Târgu-Jiu de unde ne bucura cu ,,Caietele Columna”, dar are și copil, și nepoți, și tineri în jurul dumnealui pe care îi ajută și îi ocrotește. Îi încurajează că ar scrie sau ar cânta, fiindcă Vasile Ponea și scrie și cânta…și transmite…și i-a transmis și Claudiei Enache ,,Valsul lui Vasile Ponea”.
Cine spune că folclorul nu e pe mâini bune? Este. Mulți încă mai sunt tentați să creadă că folclorul autentic este parazitat de diverse genuri muzicale orientale şi se află într-o fără întoarcere criză. Destui, de asemenea, mai sunt convinși că această criză repercutează chiar şi o disipare a identităţilor legate de tradiţii locale şi naţionale, creându-se un climat propice neantizării sentimentelor şi nostalgiilor ce sute de ani, milenii chiar au gravitat fericit în jurul ideii de patriotism local şi naţional. Viaţa, realitatea, ca un panaceu universal nu întârzie să pună până la urmă, ordine în toate.Nu, ideea de păstrare trează a dragostei față de muzică, faţă de costumul popular, faţă de tradiţii e actuală şi vie. Nu s-a ,,volatilizat” nici azi, şi tinde spre nemurire şi infinit, aş spune. În această ordine de idei se înscrie și efortul tinerei Claudia Enache.
Costumul frumos al satului Bumbeşti unde s-a născut, folclorul autentic cântecul ,,Inimă de putregai” de la străbunicul, oamenii de la petrecere atenţi la vorbele ei sau încleştaţi în dansul popular, fiecare dintre participanţii la o seară culturală de la Bumbeşti, din Târgu-Jiu sau altundeva sau o petrecere organizată la care cântă şi Claudia Enache.
Claudia se simte mândră că este bumbeşteancă, şi gorjeancă, olteancă şi, nu în ultimul rând, româncă. Scria Ziar Consens în septembrie și rămâne valabil.
Cântecelor populare ,,Ca la Gorj’’ li se alătură în albumul cu același titlu colindele ,,Deschide ușa creștine’’ și ,,Gazde mari deschideți poarta’’ și, ce frumos, ,,Valsul lui Vasile Ponea’’. Dorul ,,Valsul lui Vasile Ponea” are o poveste. Am încercat să v-o lămuresc, dar nu le-am spus-o. Este povestea dorului și să o spunem:
Dorul mă leagă de ţară,/Dorul mă leagă de sat,
Dorul mă leagă de mamă,/Dorul meu este curat.
Mi-e dor de casa din vale/Şi de hoinăreala prin sat,
Mi-e dor de vecini şi de neamuri,/Mi-e dor de tot ce n-am uitat.
Inima-mi bate sfioasă/La gândul că o să mă-ntorc
Şi din piept ar vrea să iasă/Să-mi spună că n-am uitat tot.
Vreau să vă spun/Că dorul nu-i nebun
El e ceva/Ce mişcă inima
Vreau să vă spun/Că dorul nu e fum
El e ceva/Ce mişcă inima.
Dorul meu este isteţ/Leagă-mă de Edineţ
Dorul meu curge şuvoi/Dor îmi va fi şi de voi
Dorul meu este poznaş/Lega-mă-va sigur de Iaşi
Dorul meu e printre voi/Nu mi-l puteţi da înapoi.
Albumul mai conține 4 piese MP4 și este un omagiu adus regretatului profesor al interpretei, Stelian Florescu.
Victoria Stolojanu-Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.