Valer Neag a dezvăluit târgujienilor – “Umbra din zid”

558

foto expo valer 013Artistul plastic târgujian Valer Neag şi-a sărbătorit ieri ziua prin …muncă, de fapt prin încununarea unei idei care a luat naştere, după spusele sale, cu aproximativ şase ani în urmă.

Expoziţia „Umbra din zid”, care a fost vernisată ieri la Galeriile Municipale de Artă din Târgu – Jiu este „festivitatea mea pe care vi-o ofer la toţi”.

Umbra din zid” este o expoziţie formată din 21 de lucrări în diferite tehnici, dar pe aceeaşi temă. Artistul a folosit sticlă, lemn de nuc, pânză şi culori. „Nu am folosit cuie, fier. Cuiele dor”, a explicat Valer Neag. Toate lucrările sunt „umbre”, sunt feţele aceleiaşi existenţe. Lucrarea care se află şi pe pliant se valer neagnumeşte „Cleopatra”, artistul declarând că a ales această temă „pentru a fi mai aproape de povestea oamenilor”. „Proiectul a început aproximativ în 2003, era iniţial <<Omul şi umbra>>. A ajuns <<Umbra din zid>> pentru ca fiecare om să îşi facă propria poveste, după simbolurile pe care i le ofer eu, ca suport. Sper să se regăsească fiecare pe el însuşi în formele mele, cam asta este intenţia”, a explicat Neag.
Critici şi oameni de artă
La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi artişti plastici gorjeni şi nu numai, printre oaspeţi numărându-se şi Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă din Craiova. „De data aceasta Valer Neag îmi face o mare surpriză pentru că expoziţia este gândită pe trei mari secvenţe în jurul unei singure idei, aceea a umbrei din zid şi a dialogului. Umbră din zid pe care el o vede ca fiind umbra care însoţeşte fiinţa pe perioada existenţei sale, umbră care îl urmăreşte în tinereţe şi o ia înaintea personajului pentru florin rogneanuca după aceea umbra să rămână în urmă sau să rămână impregnată în zid, aşa cum ne sugerează, de fapt, instalaţia pe care o prezintă în deschiderea expoziţiei. Sunt aici câteva lucruri extraordinare. În primul rând o reinterpretare a naturii statice în pictură. O altă mare temă este aceea, dacă vreţi, existenţială, a discuţiei între oameni”, a explicat Florin Rogneanu.
Un joc cu forme, „copt”
Jocul cu formele s-a materializat, la Valer Neag, într-o expoziţie unitară, în ciuda faptului că sunt folosite diferite materiale şi tehnici iar lucrările sunt produsul a mai multor ani. „Acum este în 2009. Se pare că a ajuns să se coacă. S-a şi potrivit. Mi-am făcut festivitatea mea pe care vi-o ofer de ziua mea la toţi. Câteodată chiar îi iubesc pe oameni, câteodată nu. Astăzi chiar toate mi se par frumoase. Ieri nu. Alaltăieri chiar nu mi se păreau frumoase. Acum o săptămână nici nu vroiam să fac expoziţie”, povestea artistul. Fiecare „umbră” spune o poveste, fiecare zi arată altfel şi fiecare moment ne dezvăluie noi perspective. Prin expoziţia aceasta, Valer Neag invită oamenii la meditaţie şi regăsire. „Sunt 21 de lucrări şi încep de la 1000 de euro, licitaţia. Dumnezeu are umbră în zid, momentan eu o am pe zid. Ne jucăm cu formele şi oamenii, în general, se joacă cu cuvintele. Sper să fie în regulă”, a încheiat Neag.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here