Val de caniculă! – Medicii recomandă să ne ferim de căldură

542

Vara şi-a intrat în drepturi, la propriu, temperaturile înregistrate în această perioadă fiind chiar mai mari decât ar fi normal. Tocmai de aceea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj le transmit gorjenilor să respecte sfaturile specialiştilor pentru a evita problemele cauzate de căldură.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, medicii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, adică între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute”, precizează Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi să fim foarte atenţi la alimentaţie. „Nu trebuie consumat alcool, nici măcar bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola – sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice”.
Se recomandă ca pe parcursul zilei să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Atenţie, la expunerea la soare!
Specialiştii în sănătate publică mai spun că dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. „Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi: copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here