Vaccinul antigripal nu se găseşte în farmaciile gorjene

106

farmacieCampania de imunizare împotriva gripei pentru sezonul rece 2011-2012 a început şi în judeţul nostru. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit 6.400 de doze, care vor fi distribuite medicilor de familie din judeţ. Cei care nu pot beneficia de vaccinarea gratuită şi vor să-şi cumpere vaccinul din farmacii au avut surpriza să constate că acesta nu există la vânzare. Farmaciştii spun că nu au găsit vaccinul la furnizori.

Anul trecut, deşi a existat în farmacii, vaccinul antigripal a rămas nevândut. „Preţul vaccinului de anul trecut a fost 70 de lei. Am avut zece, din care cinci sau şase le-am aruncat pentru că nu s-au cumpărat. Pentru anul acesta nu am avut nicio solicitare, de la pacienţi”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Gorj. La majoritatea farmaciilor din judeţul nostru situaţia este asemănătoare. Angajaţii acestora spun că s-au interesat de vaccinul antigripal dar că nu l-au găsit la furnizori. Lipsa vaccinului din unităţile farmaceutice nu este o problemă, gorjenii arătându-se neinteresaţi de acest aspect. „Nu cred că aş da bani pe acest vaccin. Nici la medicul de familie nu cer să fiu vaccinat, pentru că nu cred în eficienţa lui. Prefer să mă tratez dacă răcesc, sau să îmi întăresc imunitatea”, a explicat un târgujian.

Campanie de vaccinare în cabinetele medicilor de familie

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2011-2012 poate să înceapă. Prima tranşă de vaccinuri a ajuns în Gorj. „A sosit la sediul DSP Gorj un număr de 6.400 doze de vaccin antigripal, vaccin care va fi distribuit către unităţile sanitare pentru vaccinarea personalului medical, copiilor instituţionalizaţi, medicilor de familie pentru începerea campaniei de vaccinare. Se vor vaccina persoanele peste 65 ani, bolnavii cronici, copiii, personalul sanitar. Pe măsură ce se vor utiliza aceste doze, se vor solicita alte doze de vaccin”, a spus Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2011-2012 va fi unul complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi va cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Ca în fiecare an, vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar.

Vaccinarea este facultativă

Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină.

Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here