Vaccinarea, recomandată numai în zonele unde evoluează “limba albastră”

529

260 de animale de la nivelul judeţului Gorj au fost afectate de boala limbii albastre, dintre care 5 au şi murit, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. În acest sens, atât medicii sanitar veterinari, precum şi Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, recomandă vaccinarea animalelor împotriva “virusului limbii albastre”, numai în zonele unde evoluează boala şi în jurul focarelor, nu şi în alte zone unde nu există virusul.

În 38 de localităţi din judeţ este prezent virusul limbii albastre. Este vorba despre localităţi precum Roşia de Amaradia, Prigoria, Berleşti, Cruşeţ, Alimpeşti, Turburea, Vladimir, Săuleşti, Albeni. Prezenţa virusului a fost semnalată şi la caprine şi ovine, pe lângă bovine. Boala are implicaţii economice majore, care vizează pierderea animalului şi a cotei de lapte potrivit oficialilor DSVSA Gorj.
Şi Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, recomandă vaccinarea animalelor împotriva “bolii limbii albastre”, asta numai în zonele unde evoluează boala și în jurul focarelor nu şi în alte zone unde nu există virusul. “Nu aș extinde vaccinarea la nivel național ci doar în anumite zone unde evoluează boala și în jurul focarelor, așa cum recomandă și Consiliul Științific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar și oportuniștii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunțe Autoritatea Sanitară Veterinară și de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluțiile tehnice și în cazul ‘bolii limbii albastre”, a declarat, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
daniel constantinMinistrul a precizat că Direcțiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naționale cât și din cele europene. În ceea ce privește impactul economic, șeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalități. Mai mulți fermieri au solicitat sprijin autorităților pentru începerea vaccinării în ferme împotriva bolii limbii albastre, chiar dacă boala nu evoluează în ferme, însă vaccinurile nu se găsesc pe piața națională sau sunt foarte scumpe. Începerea vaccinării la nivel național ar bloca însă exporturile, inclusiv în zonele în care nu există focare.
În Gorj, fermierii care au deţinut animalele, care au decedat din cauza virusului limbii albastre, vor beneficia de despăgubiri. Recompensa se va face la valoarea de piaţă a animalului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here