Văcaru solicită tone de motorină de la Guvern pentru decolmatări

267

Motorină de la Guvern pentru decolmatări, asta vrea prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru pentru primăriile localităţilor afectate de inundaţii. Este vorba despre comunele Novaci, Polovragi, Bengeşti Ciocadia, Baia de Fier şi Albeni.

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru va face, în perioada imediat următoare, o cerere la minister, pentru necesarul de motorină în vederea efectuării de lucrări de decolmatare a cursurilor de apă, precum şi a altor probleme rezultate în urma inundaţilor din Novaci, Polovragi, Bengeşti Ciocadia, Baia de Fier şi Albeni. “Am avut o discuţie cu primăriile localităţilor afectate de inundaţii. Dumnealor au solicitat sprijin pentru motorină, pentru a-şi putea folosi utilajele pe care le au în dotare. O să facem o cerere la minister pentru a ne asigura câteva tone de motorină, necesară pentru funcţionarea utilajelor din dotare. Se lucrează la Polovragi, Racoviţa. La Novaci se lucrează pe râul Gilort, la Crasna, la Albeni, peste tot avem utilaje care lucrează, sub atenta supraveghere a reprezentanţilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj”, a precizat prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru
Banii alocaţi de Guvernul Victor Ponta săptămâna trecută pentru utilajele implicate la refacerea localităţilor inundate s-au terminat, dar lucrările nu au fost finalizate.

inundatii-1Bani de la Guvern pentru localităţile inundate
Suma de 12 milioane de lei, primită de la Guvern a fost împărţită de către autorităţile din Gorj, localităţilor afectate de calamităţi în urmă cu o săptămână. Cea mai mare sumă a fost alocată comunei Albeni, acolo unde viitura a rupt podul peste râul Gilort, blocând astfel circulaţia rutieră pe drumul judeţean DJ 675B la km 3+300.
Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se alocă din fondul de rezervă bugetară, pe anul 2014, suma de 12 milioane de lei, pentru cheltuielile de urgenţă în urma inundaţiilor produse în mai multe localităţi din judeţ.
Fondurile au fost utilizate pentru repararea unor drumuri comunale, drumuri săteşti, podeţe, poduri, drumuri judeţene. “Au fost alocate 9 milioane lei (90 miliarde lei vechi) către Primăria Albeni, banii vor fi utilizaţi pentru refacerea podului rupt de viitură. Primăria Crasna a primit 4 miliarde lei vechi pentru repararea unei porţiuni dintr-un drum judeţean şi alte 7,5 miliarde lei vechi pentru un alt drum judeţean afectat de inundaţii şi alunecări, dar şi 1,5 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă din comună, care a fost avariată de inundaţii. La Novaci a fost alocată suma de 5,5 miliarde lei vechi pentru un drum comunal, la Alimpeşti 1,5 miliarde lei vechi pentru alimentarea cu apă, iar la Aninoasa alţi 1,5 miliarde lei vechi pentru repararea unui podeţ. La Baia de Fier au fost alocaţi 3,5 miliarde lei vechi pentru un pod peste râul Galbenu, iar la Godineşti 1,5 miliarde pentru un drum comunal afectat de inundaţii. Totodată, Primăria Polovragi a primit 2 miliarde lei vechi pentru repararea mai multor sectoare de drumuri comunale, tot pentru reabilitarea drumurilor comunale fiind alocaţi şi la Muşeteşti 1,5 miliarde lei vechi”, a menţionat Corina Belteu în urmă cu o săptămână.

Bilanţul calamităţilor
În Gorj, 130 de gospodării au fost inundate, zece poduri, 108 fântâni distruse şi 66 de km de drumuri judeţene şi comunale trebuie consolidate. De asemenea, trebuie consolidaţi 15 km de străzi, 3,6 km de drum judeţean, 46.77 km de drum comunal, 52.45 km de drum forestier, 80.6 ha teren arabil şi 19 ha păşuni şi fâneţe, 23 ha pădure.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here