Vacanţe de lux, bani şi locuri de muncă pentru specialiştii IT de la Gorj – “Băieţii deştepţi” ai Oracle din minerit şi energie

1397

deschidereVizite în străinătate, salarii motivante şi angajări în cadrul firmei, la Bucureşti, de asta au beneficiat în ultimii patru ani informaticienii gorjeni care au pus umărul la alegerea şi implementarea softului ,,Oracle” la Complexul Energetic (CE) Rovinari, Complexul Energetic (CE) Turceni şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Se dovedeşte însă că aceste beneficii nu au fost pe gratis, specialiştii în informatică dar şi managerii acestor unităţi trebuind, în schimb, să aleagă cel mai scump program de pe piaţă, dar şi cel mai puţin performant, asta pentru a răsplăti ,,cadourile” de la SC Oracle Bucureşti şi de la SC Romsoft SRL din Râmnicu-Vâlcea, firmele care au vândut şi implementat softul, ce dă numeroase erori, celor trei unităţi de stat. Cinci milioane de euro au intrat astfel, doar în perioada 2004-2006, în conturile celor două societăţi, iar anual programul este îmbunătăţit scoţând alte milioane de la complexuri şi SNLO.

vacanteAfacerea ,,Oracle” s-a implementat, practic, în urmă cu peste şapte ani în judeţul Gorj. Şi asta deoarece banii unităţilor de stat se dădeau atunci cu uşurinţă firmelor care aveau trecere politică iar societăţile din mineritul şi energia gorjeană aveau nevoie să ajungă la un program de lucru, financiar-contabil şi de personal, mult mai flexibil, mai uşor şi mai modern. Acest lucru l-au simţit însă şi politicienii gorjeni care lucrau în minerit şi care datorită culorii politice au reuşit să urce scara ierarhică chiar spre Ministerul Economiei, instituţie care se ocupa de soarta acestor unităţi.

Este cazul pedelistului de astăzi, pedistului de atunci, Ionel Manţog care în perioada 2002-2003 era director la Direcţia Resurse Umane Legislaţie în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), transformată în aprilie 2004 în actualul SNLO.

Manţog află astfel despre Oracle prin intermediul şefei de la IT a CNLO, Carmen Copaci, despre care s-a vehiculat în ultimii ani că ar fi avut relaţii mai mult decât profesionale cu actualul pedelist. Copaci are legături cu firma din Vâlcea, Romsoft, şi îl convinge pe Manţog că Exploatarea Minieră de Carieră (EMC) Jilţ dar şi EMC Rovinari au nevoie de programul informatic Oracle.

Cum programul era implementat de firma din Râmnicu-Vâlcea, aflată în strânse legături cu specialista gorjeană în IT, Manţog acceptă şi îşi convinge superiorii că este nevoie de acest program. În această perioadă Ionel Manţog, Ion Vulpe, directorul general al CNLO de atunci, Carmen Copaci şi informaticianul Dan Brănescu petrec un sejur în America pe banii Oracle, asta pentru a ,,strecura” mai bine softul în mineritul gorjean. Manţog şi Vulpe ajung însă la scurt timp inculpaţi în cunoscutul dosar al ,,strămutaţilor de lux” aflat însă de peste trei ani la Tribunalul Sibiu, încă fără o sentinţă definitivă şi irevocabilă, demonstrând încă o dată că ei aveau un parteneriat solid încă de atunci, Oracle unind probabil şi mai mult colaborarea între cei doi.

Soft vândut de două ori

calculatorDupă ce EMC Jilţ şi EMC Rovinari cumpără programul Oracle, prin intermediul aceleiaşi firme SC Romsoft Râmnicu-Vâlcea pe CNLO (unitate care funcţionează între anii 1997-2004), se achiziţionează încă o dată aceeaşi platformă informatică de către SNLO, deşi ambele unităţi miniere ajung în componenţa acestei noi structuri miniere. Un milion de euro costă aceste aplicaţii cu tot ce implică ele, adică aparatură, cursuri de specialitate şi service. Informaticienii Dan Brănescu şi Bogdan Sichitiu dar şi Carmen Copaci, şefa Departament IT, pun umărul la implementarea softului în SNLO. Acum însă doar unul dintre informaticieni mai lucrează în SNLO, Bogdan Sichitiu, care este şeful IT aici. Carmen Copaci este acum salariată a DNA Bucureşti iar Brănescu este angajat acum la Oracle Bucureşti, încă un beneficiu după sejurul în America de la firma specializată în programe sofisticate de internet.

CE Rovinari aruncă 2 milioane de euro

raspunsÎn anul 2005, pe vremea când Ionel Manţog ajunge secretar de stat, Alianţa DA ajungând la putere, actualul pedelist trage sforile necesare pentru ca Oracle să fie implementat şi la CE Rovinari, deşi softul nu înregistrase rezultate notabile la SNLO. Aici era director general Ion Pisc care aprobă investiţia chiar dacă acesta costa 2 milioane de euro. ,,Unitatea este singura în care se organizează o licitaţie pentru achiziţionarea Oracle”, susţine următorul director general al CE Rovinari, după Pisc, Laurenţiu Ciurel. Şef al Oficiului de Calcul era atunci Sabin Brandiburu care implementează programul şi la scurt timp ajunge salariat chiar al firmei de la care se achiziţionează softul scump şi neperformant.

,,De la CE Rovinari de implementarea Oracle s-a ocupat fostul şef al Oficiului de Calcul, care a şi plecat din unitate, Sabin Brandiburu. Acesta a plecat, în mod ciudat, chiar la firma care a adus softul. Nu mi se pare normal că s-a întâmplat asta, cum nu mi se pare normal că softul Oracle nu şi-a arătat rezultatele pe care speram să le obţinem. Este un program foarte scump care nu că nu funcţionează, aş putea spune că nu este articulat, adică el ar trebui să funcţioneze ca un complex de programe care să răspundă imediat. Adică apeşi pe un buton şi îţi dă rezultatul dar nu are, din păcate, răspuns la toate problemele. Este necesar să faci intervenţii peste intervenţii pentru a ajunge la un rezultat”, a declarat Constantin Mihai, fostul director economic, din acea vreme al CE Rovinari.

Brandiburu salariat, Bobei în America

Lanţul de facilităţi pentru informaticienii CE Rovinari nu se opreşte. Asta deoarece firma pune la dispoziţia urmaşei lui Brandiburu, viitoarea şefă a Oficiului de Calcul a CE Rovinari, Gabi Bobei, o excursie în America, nu de alta dar informaticiana trebuia să se relaxeze după ce ajutase Oracle să intre mai bine în unitatea energetică. Acest lucru este confirmat de directorul general de atunci, Laurenţiu Ciurel. ,,Am concediat-o pe Gabi Bobei după ce am aflat întâmplător că ea a petrecut un sejur în America pe banii celor de al Oracle, asta în condiţiile în care programul nu mergea cum trebuie în unitate. Adică ea şi-a luat concediu de la mine nespunându-mi nimic în acest sens şi a primit foloase necuvenit de la Oracle. Pe ea am pus-o pe funcţie după ce Brandiburu s-a angajat la Oracle Bucureşti”, declară Laurenţiu Ciurel. Gabi Bobei este încă salariată a unităţii energetice şi nimeni nu i-a făcut nimic nici ei nici lui Bradiburu pentru că au primit foloase necuvenite de la Oracle în schimbul implementării softului cu acelaşi nume. Informaticiana este susţinută pe funcţie de Ionel Manţog, în prezent director economic al CE Turceni, mai dă de înţeles Ciurel ,,Brandiburu era şeful Oficiului de Calcul al CE Rovinari. El era cel mai interesat şi cel mai în drept să propună şi să susţină ce program informatic este cel mai bun pentru unitate, în programul de achiziţii. Apoi a plecat la Oracle Bucureşti, nu este ciudat”, se întreabă ex-directorul Constantin.

Încrengătura Simionescu la CE Turceni

ce rovinariProgramul ajunge şi la CE Turceni în aceeaşi perioadă tot cu sprijinul aceluiaşi Ionel Manţog, secretar de stat în Ministerul Economiei. Şi de aici se oferă celor două firme specializate în IT, cea din Bucureşti şi cea din Vâlcea tot două milioane de euro. ,,Aici banii se dau prin încredinţare directă”, susţine ex-managerul Ciurel. Prin schimbarea directorului general al CE Turceni de atunci, Ion Marin, Dumitru Simionescu, membru PD, ajunge la cârma unităţii energetice. Cum atât el cât şi Manţog au nevoie de un om de bază la Oficiul de Calcul pentru a implementa Oracle fără bătăi de cap, director aici este pus chiar fiul directorului general, care în 2005 devine informaticianul nr.1 al termocentralei. Nicolae Simionescu are aceeaşi funcţie importantă şi acum. Pentru ajutorul acordat în implementarea Oracle directorul pe Energie, Marian Motocu ajunge în America tot cu banii societăţii specializate în IT, după ce invitaţii se fac şi pentru alţi directori de la acest complex şi de la CE Rovinari. ,,Bobei şi Brandiburu au plecat în străinătate, ea în SUA el în China şi nu mai ştiu unde. Asta în 2007. Şi nouă ni s-a propus, în speţă mie şi directorului general, dar am refuzat o asemenea ofertă deoarece ni se părea suspect totul. Ştiam că nu mai puteam apoi să îi mai reproşăm firmei, partener de afaceri, că ceva nu merge atunci când ai beneficiat de nişte avantaje”, declară fostul director economic al CE Rovinari, Constantin Mihai. Un lucru similar îl susţine şi Ciurel care aprobă că într-adevăr a primit invitaţii de al Oracle pentru a pleca în America dar le-a refuzat. ,,Era vorba de o vacanţă de lux, cu hotel cu deplasare plătit tot de Oracle. Am refuzat”, a declarat Ciurel.

Programul nefuncţional

Deşi s-au plătit cinci milioane de lei pe acest program el nu funcţionează la capacitate, o spun numeroşi directori şi salariaţi care au lucrat cu sistemul. Ion Răuţ, director de Resurse Umane la CE Turceni, în perioada 2007-2008, susţine că pentru a lucra cu programul, cerea periodic ajutorul celor de la IT.

,,Aplicaţia era pe când eram eu director la CE Turceni într-o fază de implementare. Dacă ştiam că avem nevoie de o anumită situaţie ceream sprijinul specialiştilor IT”, declară Ion Răuţ. ,,Noi am sperat în aplicaţia Oracle ca într-un instrument de sprijin. Dar, dacă băgai o singură cifră greşită în program îţi dădea peste cap tot. Degeaba introduceai o dată că nici nu obţineai măcar imediat rezultatul la care te aşteptai. Trebuia să faci alte şi alte prelucrări, erau programe şi subprograme pe care le foloseam pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător pe jumătate”, declară şi fostul director economic Constantin Mihai. ,,Ştiu că şi acum programul funcţionează greu. Unele porţiuni merg bine dar altele foarte greu. De exemplu financiar-economic au mers în aceste domenii, pe salarii nu au mers şi nu merg. Au fost multe probleme legate de salarii. S-au întâmplat incidente şi când eram eu director economic la CE Rovinari, dintr-o eroare un om să ia lichidări mult mai mari decât lua de obicei, mult, mult mai mulţi bani. De situaţia asta ne-am dat seama aşa întâmplător nu este exclus ca greşeli să fi fost mult mai multe”, a mai menţionat Mihai, în prezent consilier judeţean. Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, susţine, în schimb, că programul Oracle funcţionează normal în unitate, menţionând totodată că nu are informaţii despre informaticienii din complex care au plecat la firma din Bucureşti.

Scăpaţi printre degeteleprocurorilor DNA

Afacerea ,,Oracle” a ajuns în 2006 în atenţia DNA, instituţie care verifica, la acea vreme, alte ilegalităţi care se petrecuseră la unitatea energetică. Asta pentru că salariaţii celor trei unităţi din minerit şi energie reclamaseră că softul Oracle nu funcţiona la capacitate dând erori grave. Procurorii DNA ridică însă nişte documente de la aceste unităţi, fapt confirmat şi de fostul director economic de la acea vreme al CE Rovinari, Constantin Mihai, dar din păcate, acestea nu se materializează într-un dosar.

,,DNA-ul începuse o anchetă în acest caz, îmi aduc aminte, s-au ridicat documente de la CE Rovinari dar sunt convins că procurorilor le va fi greu să demonstreze jocul pe care l-au făcut cei care au implementat acest program scump, şi care pus în practică demonstrează că are numeroase lacune, la aceste unităţi”, a declarat Constantin Mihai, fostul director economic al CE Rovinari cel care a lucrat la rândul său cu softul în domeniul financiar. Constantin Mihai chiar are dreptate, lucrurile sunt greu de dovedit iar procurorii DNA nu materializează ancheta Oracle într-un dosar, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt al DNA Bucureşti, Livia Săplăcan. ,,Pe rolul Biroului Teritorial Târgu-Jiu al DNA nu se află niciun dosar penal care să aibă ca obiect aspectele la care faceţi referire în cerere”, susţine reprezentanta în relaţiile cu mass-media a DNA la scurt timp după ce a fost întrebată despre existenţa dosarului ,,Oracle”. Laurenţiu Ciurel susţine, în schimb, că el a fost chemat la DNA în perioada 2006-2007 pentru afacerea ,,Oracle”. ,,Procurorii DNA ne-au audiat în acest dosar doar că Oracle a fost băgat în acelaşi dosar cu ilegalităţile privind sponsorizările unităţilor energetice către echipa de fotbal Pandurii, cu terenul de al Artego şi altele. S-au ridicat documente şi ne-au cerut explicaţii procurorii DNA. Poate au dat NUP şi nu vor să spună” a declarat Laurenţiu Ciurel, fostul director general al CE Rovinari care menţionează că s-a trezit cu ameninţări de la unul dintre şefii Oracle pentru că ,,nu a jucat cum i s-a cântat”.

Persoanele implicate în afacerea ,,Oracle” informaticieni, politicieni, directori generali, adjuncţi şi simpli angajaţi care au pus umărul la implementarea acestui program informatic în unităţile de stat din Gorj în beneficiul unora şi a altora dintre părţi nu au păţit nimic. Dimpotrivă aceştia îşi desfăşoară în continuare activitatea nefiind întrebaţi nici măcar de sănătate de cei care au grijă ca legea să fie respectată în Gorj. La fel de impasibili stau şi cei de la Oracle România şi de la Romsoft Vâlcea, deoarece ei au fost ocoliţi de organele de anchetă, refuzând chiar să discute despre acest subiect.

Platforme informatice mult mai ieftine

Şeful IT din Consiliul Judeţean Gorj, Florin Zamfira, dar şi o parte a colegilor săi din instituţie au explicat că pe piaţă se găsesc şi platforme de tipul Oracle mult mai ieftine şi mult mai viabile. Microsoft, susţine Zamfira, vinde un soft similar, Microsoft Dynamics NAV, care costă la mai puţin de jumătate cât a costat Oracle fiind mult mai uşor de utilizat şi fără erori. Specialistul în IT a menţionat că se găsesc însă şi alte soft-uri similare care costă şi mai puţin.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here