Vacanţa în Europa

299

A trecut solstiţiul de vară şi cei mai mulţi dintre noi îşi fac planuri de vacanţă. Pentru ca vacanţa dumneavoastră să fie una dintre cele mai plăcute, vă oferim câteva informaţii privind drepturile consumatorului în Uniunea Europeană.
Pachetul de servicii turistice
Dacă nu vă organizaţi pe cont propriu vacanţa şi apelaţi la cumpărarea de servicii turistice este bine să ştiţi că Directiva privind pachetele de servicii turistice protejează consumatorii europeni care pleacă în vacanță și acoperă pachetele pentru vacanță prestabilite care combină cel puțin două dintre următoarele servicii: (1) transportul, (2) cazarea și (3) alte servicii turistice, cum ar fi excursiile (incluse în prețul de vânzare).
Aşadar, încă din etapa de achiziţionare a pachetului turistic, aveți dreptul de a primi informații clare și corecte despre toate aspectele călătoriei, înainte de semnarea contractului (inclusiv informații despre asigurări opționale, pașapoarte, vize, formalități medicale). Dacă pentru furnizarea serviciilor cuprinse în pachet există mai multe părţi, cel puţin una răspunde de pachetul turistic în integralitatea sa, iar datele de contact ale responsabilului trebuie să vă fie furnizate pentru a le putea folosi dacă doriți să înaintați o plângere pe durata vacanței sau să solicitați despăgubiri când ajungeți acasă.
Noi vă dorim să nu aveţi probleme, dar dacă se întâmplă, este bine să ştiţi că  aveți dreptul la asistență, pe baza unui număr de telefon de urgenţă la care să puteţi contacta operatorul sau agenţia de turism. De asemenea, dacă organizatorul/comerciantul dă faliment există garanţii că veţi primi banii înapoi, sau, în cazul în care călătoria este în desfăşurare, că veţi fi repatriat.
Uneori, apar motive pentru care nu puteţi merge în vacanţa pentru care aţi făcut rezervarea, dar aveţi dreptul de a transfera pachetul de servicii către altcineva, însă trebuie să ştiţi că această posibilitate poate avea costuri suplimentare.
Preţul prevăzut în contractul de achiziţionare a pachetului turistic poate fi majorat doar cu o motivaţie clară  şi se poate face cu cel puţin 20 de zile înainte de plecare dumneavoastră în călătorie. În cazul modificării semnificative a pachetului turistic de către furnizor (inclusiv preţul), sau dacă organizatorul anulează vacanţa,  aveţi dreptul să vi se restituie banii sau să optaţi pentru un pachet alternativ.
Transportul
Pentru călătoria cu trenul e bine să ştiţi că întârzierile sau anulările trebuie să vă fie anunţate de către compania feroviară înainte de a cumpăra biletul. Dacă întârzierea este mai mare de o oră, aveţi dreptul să vă fie restituit integral preţul biletului (sau doar pentru partea de călătorie pe care nu o mai puteţi efectua), iar dacă întârzierea vă împiedică să vă continuaţi călătoria(pierdeţi legăturile), aveţi dreptul la transport gratuit înapoi la punctul de plecare, sau să vă continuaţi călătoria cu prima ocazie, precum şi la cazare peste noapte, dacă situaţia o impune.
În situaţia în care alegeţi ca mijloc de transport avionul, compania aeriană trebuie să vă informeze asupra drepturilor pe care le aveţi în cazul în care anulează zborul sau sunt întârzieri mai mari de 2, respectiv 4 ore. În funcţie de distanţa zborului. Pentru anulări de zboruri sau suprarezervări de locuri, aveţi dreptul de a vi se asigura deplasarea cu mijloace de transport comparabile sau rambursarea preţului biletului. Întârzierile mai mari de 3 ore pot genera despăgubiri între 250 şi 600 de euro, în funcţie de distanţa zborului. Dacă aţi predat şi înregistrat în check-in bagajele, compania aeriană răspunde pentru siguranţa lor. Aşadar, pentru cele care se pierd sau se deteriorează, puteţi obţine despăgubiri din partea companiei aeriene, dacă depuneţi o plângere în termen de 7 zile.
Orice neplăceri întâmpinaţi în vacanţă din cauza furnizorilor pachetelor de servicii turistice sau a companiilor de transport feroviar sau aerian care aduc încălcare drepturilor dumneavoastră pot fi sesizate autorităţilor naţionale competente (www.anpc.ro).
Olimpia Bratu, coordonator Centrul Europe Direct Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here