Vacanță de două săptămâni pentru toți elevii, anunțată de autorități. Structura anului școlar va fi modificată

749

Începând de luni, toți elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID la nivel național. Potrivit ministrului Educației, aceste două săptămâni de vacanță, neplanificate în cazul elevilor de gimnaziu și liceu, ar urma să fie recuperate prin modificarea structurii anului școlar.

„Este evident că școlile sunt puternic afectate, și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu pentru două săptămâni. Deci, începând de luni este vacanță școlară!”, a anunțat, miercuri seară, președintele României, după o ședință la care au participat premierul, miniștrii cu atribuții în domeniul combaterii pandemiei, experți. Joi, într-o intervenție la un post de televiziune, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că aceste două săptămâni de vacanță pot fi recuperate prin modificarea structurii anului școlar. „Două săptămâni pot fi recuperate prin modificarea structurii anului școlar, mai mult nu poate fi recuperat prin modificarea structurii. O săptămână oricum aveau preșcolarii și elevii din învățământul primar, vor avea două săptămâni, deci doar o săptămână în plus de vacanță. Pentru ceilalți elevi vor fi două săptămâni de vacanță, care vor putea fi recuperate, discutăm cu elevii, discutăm cu profesorii, prin modificarea structurii anului școlar există săptămâna Școala altfel, există vacanța de iarnă, există posibilități de recuperare astfel încât să se păstreze calendarul examenelor naționale, dar mai mult de două săptămâni nu susținem vacanță suplimentară”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24. Decizia de modificare a structurii anului școlar nu ar urma să fie anunțată mai devreme de 5 noiembrie.

Reprezentanții elevilor: Trebuie modificat numărul minim de note de la o disciplină
Dacă semestrul I va fi micșorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educației trebuie să adopte o derogare de la dispoziția referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii și profesorii în ipostaza de a forța metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conținuturile curriculare, consideră reprezentanții elevilor. Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației să convoace de urgență o ședință cu partenerii de dialog social, astfel încât să se poată stabili modificările survenite ca rezultat al impunerii unei vacanțe de două săptămâni. De asemenea, ei au mai solicitat să se aibă în vedere menținerea calendarelor examenelor naționale în forma actuală. „Este evident că autoritățile trebuie să clarifice modul în care va fi modificat anul școlar în curs, dar și să prezinte de urgență situația infrastructurii din unitățile de învățământ (dotarea cu teste non-invazive), precum și alte eventuale măsuri complementare care pot suferi modificări, incluzând calendarul susținerii examenelor naționale. Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației să convoace de urgență o ședință cu partenerii de dialog social, astfel încât să se poată stabili modificările survenite ca rezultat al impunerii unei vacanțe de două săptămâni. De asemenea, solicităm ca, în orice fel de ipoteză de lucru, să se aibă în vedere menținerea calendarelor examenelor naționale în forma cunoscută în prezent, precum și a datei de finalizare a cursurilor în anul școlar 2021-2022. În același timp, dacă semestrul I va fi micșorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educației trebuie să adopte o derogare de la dispoziția referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii și profesorii în ipostaza de a forța metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conținuturile curriculare. Pe de altă parte, solicităm în mod ferm ca, după cele două săptămâni de vacanță, autoritățile să asigure un cadru legal unitar și predictibil pentru funcționarea școlilor, precum și să asigure testarea non-invazivă a elevilor și a personalului din învățământ de cel puțin două ori pe săptămână, fără să mai tergiverseze în mod vădit procedura de licitație și de achiziție. Nu ne putem asuma ca, după o astfel de măsură de compromis, școlile să fie în continuare nepregătite pentru desfășurarea actului educațional față în față. Totodată, ne manifestăm dezacordul cu privire la o prelungire a acestei vacanțe de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel național, în scenariul online, având în vedere faptul că pierderile generate de astfel de măsuri vor fi imense, imposibil de recuperat pe parcursul acestui an școlar”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

Sute de cazuri de COVID-19, confirmate în școlile din Gorj, de la începutul anului școlar
De la începutul acestui an școlar, în școlile din județul nostru au fost confirmate sute de cazuri de COVID-19, majoritatea în rândul elevilor. „În perioada 13 septembrie – 21 octombrie, ora 11.00, au fost confirmați pozitiv 272 de elevi și 96 de cadre didactice; de asemenea, au mai fost confirmate 16 cazuri în rândul personalului nedidactic/didactic auxiliar”, a precizat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Numai în intervalul 20 octombrie, ora 11.00 – 21 octombrie, 11.00, au fost raportate 27 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în școlile din județ, 20 în rândul elevilor, 6 în rândul cadrelor didactice și unul în rândul personalului nedidactic/didactic auxiliar. La data de 21 octombrie, activitatea didactică față în față era suspendată în 7 grupe din învățământul preșcolar, 14 clase din învățământul primar, 35 de clase din învățământul gimnazial și 29 de clase din învățământul liceal.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here