Va mai conta licența în Liga 1?…

259

Pandurii și-a depus ieri dosarul de licențiere pentru următorul sezon, oficialii gorjeni susțin că nu va fi o problemă în a obține dreptul de a juca și în sezonul viitor în Liga 1, mai ales că se pune problema ca licențierea să fie menținută doar pentru participantele în cupele europene.

Ziua de ieri a început cu o propunere a lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal spunând că va încerca să mute Comisia de Licenţiere de la FRF la LPF. Mai mult, preşedintele Ligii a precizat că doreşte să simplifice condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cluburile pentru a primi licenţa. „Cerem ca de acum înainte licenţa să revină sub tutela LPF. Aşa se întâmplă în fotbalul civilizat. Vrem să îndulcim criteriile de licenţiere. În alte ţări, condiţiile de licenţiere sunt mai dure doar pentru echipele care merg în Europa şi am vrea şi noi să facem acelaşi lucru. Licenţierile pentru Liga a 2-a trebuie să fie la FRF, pentru că ei organizează competiţia, plus că echipele care promovează sunt exceptate în primul an de la licenţă”, a declarat Gino Iorgulescu într-o conferință de presă. Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunţat însă că licenţierea va rămâne la Federaţie: „Nu s-au luat decizii, iar Comisia de Licenţiere o să rămână la FRF”, a spus noul șef de la Casa Fotbalului.

Și cluburile vor o licență lejeră
Tot miercuri a avut loc și o şedinţă la care au participat conducătorii din Liga 1, ședință în cadrul căreia s-a discutat şi despre licenţiere. „Am avut o şedinţă la Ligă. Există o propunere ca procesul de licenţiere să fie doar pentru echipele care vor să se califice în Europa. Aici sunt probleme, în ţară, să vedem ce va răspunde UEFA. Vom face o circulară la UEFA prin care vom cere ca măsurile de stricteţe foarte mare să se aplice cluburilor care vor să meargă în cupele europene”, a declarat președintele executiv al Pandurilor, Eugen Pîrvulescu. Acesta a menționat în același timp că gruparea târgujiană și-a depus deja dosarul pentru licențiere și aceasta va fi obținută: „Am depus documentaţia, sunt sigur că nu vom avea probleme cu licenţierea. O să luăm licenţa fără probleme”, a precizat Pîrvulescu.
Licența pentru participarea în Liga 1, în felul în care ea este concepută acum, ar putea pune mari probleme foarte multor echipe din primul eșalon. CFR Cluj, de exemplu, ar avea probleme să rămână în primul eșalon din cauza datoriilor mari acumulate. Până pe 31 martie, Paszkany trebuie să achite 2,5 milioane de euro, dar în acest moment şeful din Gruia nu are bani cash!

TVDrepturile TV, o altă problemă
Liga Profesionistă de Fotbal a concesionat drepturile TV pentru următorii 5 ani, însă în acest moment nu toate aspectele legate de modul în care se va derula noul contract sunt clare. Echipele din Liga 1 își fac probleme legate de derularea contractului, sumele primite până acum din drepturile TV fiind în mare parte cele care au asigurat până acum existența cluburilor din Liga 1. Dacă echipele își fac probleme legate de bani, nici suporterii nu stau liniștiți, până în acest moment nefiind stabilit cine va efectua transmisiile meciurilor din viitoarea ediție de campionat. Gino Iorgulescu spune că a încheiat contractul cu firma din Malta pentru că nu a avut o altă variantă și pentru că și din punct de vedere financiar a reprezentat o variantă egală cu cea anterioară în condițiile în care situația generală din țară este mai grea: „Nu am avut de unde să alegem o altă firmă care să ne dea aceiaşi bani. Peste un an, dacă nu merge, facem un alt parteneriat cu o alta, care să ne dea aceiaşi bani”, a spus șeful LPF. Ceea ce aduce neliniște este faptul că „sigurul” nu pare foarte sigur, iar actualul contract ar putea fi un bluf după care LPF-ul s-ar vedea nevoit să caute noi soluții în criză de timp: „Cu două luni înainte de începerea campionatului, primim o scrisoare de garanţie. Dacă nu se plăteşte, reziliem contractul şi facem altceva”, a adăugat Gino Iorgulescu.

Și la TV și pe intenet
Răbdarea suporterilor din fotbalul românesc are și un termen, președintele Ligii anunțând că până pe 15 mai vom şti cine va transmite meciurile. „Se discută cu mai multe posturi de televiziunile. E o garanţie pusă pe tur şi una pe retur. Tot pe tur şi retur se vor face şi plăţile. Pentru a satisface ultimul consumator, aş prefera să fie 2-3 cablişti şi eventual să se dea şi pe internet meciurile. În cadrul acestui contract există posibilitatea ca meciurile să fie şi pe TV, dar şi pe internet”, a mai declarat Gino Iorgulescu.
O nouă rundă de discuții cu privire la drepturile TV va mai avea loc la sediul LPF pe 8 aprilie, într-o ședință la care vor lua parte și președinții cluburilor din Liga 1.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here