Va fi adoptat Codul de Bune Practici

228
8281-0-iliesarbu„Sunt trei coduri pentru că unul a fost iniţiat de liberali, unul de colegii de la PSD şi unul a fost iniţiat de Guvern. Va rămâne cel iniţiat de Guvern şi convenit cu partenerii sociali. La restul, când ni se va solicita un punct de vedere la Guvern o să dăm aviz negativ. Acestea două nu vor avea cum să se aprobe fără punctul de vedere al Guvernului. Având noi legea noastră, e firesc că nu putem să dăm aprobare altor legi”, a explicat ministrul Ilie Sârbu. Întrebat de ce s-a ajuns în situaţia de a avea trei Coduri de Bune Practici, Ilie Sârbu a explicat că este o chestiune de ambiţie din partea celor din Parlament.

„În condiţiile în care colegii noştri nu ar fi avut ambiţii politice şi administrativo-economice l-ar fi retras, dar l-au lăsat să treacă. Nu-i putem noi opri, Parlamentul e suveran. Ele vor veni toate la Guvern şi de acum vă spun că vor primi negativ”, a adăugat Sârbu.
Ministerul Agriculturi, patronatele şi sindicatele din industria alimentară au definitivat, în lipsa retailerilor, proiectul ordonanţei privind Codul de Bune Practici în luna februarie 2009.
Reprezentanţii ministerului declarau la acea dată că, prin acest proiect va fi un preţ de achiziţie stabilit, de la care vor pleca celelalte adaosuri, iar efectul acestei legi se va vedea în scăderea preţurilor cu până la 30%. De asemenea, Codul reduce termenul de plată al comercianţilor către producători la 20 şi 40 de zile. Reprezentanţii organizaţiilor profesionale din agricultură şi industria alimentată anunţau în luna aprilie că nu au semnat Codul de Bune Practici în domeniul alimentar în forma în care acesta a fost aprobat de Guvern, iar modificările aduse de Executiv anulează efectele pozitive pe care le-ar fi avut. Potrivit proiectului Codului de Bune Practici, există cinci capitole care stabilesc anumite condiţii în relaţia producător-retailer, respectiv negocierile comerciale, preţurile şi condiţiile de plată, promoţii, compensări şi litigii. Astfel, semnatarii Codului convin asupra existenţei unui contract cadru, care va respecta legislaţia în vigoare şi clauzele din Cod.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here