Sindicaliștii din învățământul gorjean spun că presiunea psihologică exercitată asupra cadrelor didactice, care, dacă nu acceptă să se vaccineze, devin cele „vinovate” de lipsa învățământului fizic, reprezintă „o constrângere, o violență psihologică, care viciază și chiar anihilează dreptul la liberul consimțământ” și avertizează că dacă asupra cadrelor didactice se vor face presiuni, acestea sunt hotărâte să protesteze.
„Biroul Operativ al USLI Gorj solicită Guvernului României să dispună Ministerului Sănătății să reevalueze Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Acest act administrativ cu caracter normativ va avea drept efecte blocarea activității unităților de învățământ și transformarea acestora în focare de infecție. Considerăm că aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare. Contestăm violența psihologică exercitată asupra cadrelor didactice prin amenințările făcute de Ministrul Educatiei. Potrivit disp. art. 2 alin. 7 din Legea Educatiei nationale, în România învățământul constituie prioritate națională, iar conform art. 233 alin. (1) din aceeași lege, personalul didactic cuprinde persoanele din sistemul de învățământ responsabile cu instruirea și educația (nu cu alte aspecte bio-medico-sanitare). Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat. Prin obligativitatea vaccinării pentru a participa fizic la actul didactic, profesorii ajung victimele unor discriminări, pe criterii medicale, „alegerea” lor nefiind în realitate o alegere, din moment ce, dacă nu „aleg” într-un singur fel, atunci vor fi sancționați. Presiunea psihologică exercitată asupra cadrelor didactice (care, dacă nu acceptă intervenția medicală, devin cele „vinovate” de lipsa învățământului fizic) reprezintă o constrângere, o violență psihologică, care viciază și chiar anihilează dreptul la liberul consimțământ. Stigmatizarea profesorilor ca fiind persoanele vinovate de eventuala lipsă a învățământului fizic atunci când se instituie câte un criteriu de acesta bio-medical, stigmatizare făcută de colegi ori de părinti, realizează componenta agravantă a infracțiunilor de șantaj și de abuz”, se arată într-un comunicat de presă al USLI Gorj.
„Având în vedere opiniile prezentate de specialiști și faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, nici un salariat din învățământul preuniversitar nu poate fi constrâns să realizeze testarea elevilor sau să se vaccineze, nu trebuie să surprindă faptul că cele mai multe cadre didactice vor refuza. În cazul în care Guvernul României nu va interveni pentru corectarea anomaliilor din această Instrucțiune, iar asupra cadrelor didactice se vor face presiuni, conform numeroaselor semnale pe care le primim, acestea sunt hotărâte să protesteze”, au mai transmis sindicaliștii din învățământul gorjean.