Urna cu pământ din Gorjul eroic a plecat de la Rasovița către Catedrala Încoronării din Alba Iulia

1171

La ședința Consiliului Director al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din data de 6 iunie 2018, s-a hotărât ca, pentru cinstirea și omagierea faptelor înaintașilor de acum un secol și dintotdeauna, să se aducă la Alba Iulia – Capitala Marii Uniri, o urnă cu pământ din toate regiunile istorice care s-au unit cu țara la 1 Decembrie 1918 și care să marcheze, în chip simbolic, unitatea pământului și a neamului românesc.
În urma demersurilor făcute de Biroul Executiv central la Ministerul Apărării Naționale, Șeful Statului Major al Apărării, domnul General Nicolae CIUCĂ, a aprobat activitatea și a apreciat demersul nostru, luând în același timp măsuri pentru sprijinirea inițiativei noastre.
Ca urmare Biroul Executiv al Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a hotărât ca această activitate să se desfășoare la data de 9 noiembrie 2018 la Cimitirul din satul Rasovița, comuna Lelești, județul Gorj de unde au fost alese, la 9 mai 1923, osemintele Eroului Necunoscut pentru zona Olteniei. A trimis adrese la autoritățile județene și locale, a făcut apel la Protoieria Tg. Jiu Nord pentru sprijin iar vineri, 9 noiembrie 2018, ne-am adunat la sediul Primăriei Lelești. De acolo, la ora 11:00, convoiul de mașini cu Poliția Locală în frunte, s-a deplasat la Cimitirul din satul Rasovița. În jurul troiței care străjuiește locul de unde au fost ridicate osemintele pentru alegerea Eroului Necunoscut, s-au adunat oficialitățile locale și județene, membrii Biroului Executiv al A.N.C.E. „Regina Maria” și un grup de elevi de la Cercul „Cultul Eroilor” al Școlii Gimnaziale „Ion Grigoroiu” Lelești condus de domnișoara directoare Aura Maria Sichitiu.
Preotul paroh al satului Rasovița, Păunescu Anghel-Nicolae, dar și director al Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu, împreună cu preotul paroh Drăgulescu Florian Radu, de la Parohia Arcani II, preotul paroh Baciu Laurențiu de la Bârsești, preotul profesor Bordeiași Ionuț-Viorel și Duduială Dragoș – teolog, au susținut o emoționantă slujbă în memoria eroilor români sacrificați pe altarul patriei pentru făurirea României Mari.
După slujbă, preotul paroh Păunescu Anghel-Nicolae a ținut o scurtă predică despre însemnătatea istorică a evenimentului la care suntem părtași după care a urmat mesajul adresat de domnul primar Turcilă Vasile-Laurențiu din care redau câteva idei: „Aici la Rasovița s-a scris istorie cu slove de sânge. Mulțumește Filialei Gorj de la Cultul Eroilor „Regina Maria” că a ales să preleve țărâna pentru Alba Iulia din această zonă a Gorjului ca mare prețuire a eroismului arătat de locuitorii acestor meleaguri sau a înaltelor virtuți militare ale generalului Gheorghe Rasoviceanu, comandantul Regimentului 9 Vânători în luptele de la Mărășești, fiu al acestui sat și care-și odihnește somnul de veci în acest cimitir”.
Domnul col. (r.) dr. ing. Loga Walter, președintele Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a ținut să puncteze însemnătatea acestui eveniment: „Ne aflăm astăzi aici în fața unui moment unic în viața noastră, așa cum a fost și acum 95 de ani, când, de aici s-au ridicat osemintele pentru stabilirea Eroului Necunoscut, iar luptele de la Jiu au fost reprezentate de satul Rasovița. Alegerea Eroului Necunoscut s-a hotărât în anul 1923, solicitându-se dezgroparea rămășițelor pământești a zece soldați de pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial din toate provinciile țării. În România, s-a hotărât ca începând din 11 mai 1923 să fie dezgropați zece soldați de pe câmpurile de luptă unde s-au dat marile bătălii din Primul Război Mondial, respectiv Mărășești, Mărăști, Oituz, Tg. Ocna, Jiu, Prahova, București, Dobrogea, Ardeal și Basarabia. Deshumarea și ridicarea acestor rămășițe pământești a fost urmată de așezarea lor în zece sicrie de stejar, căptușite cu tablă de zinc și depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mărășești, în ziua de 13 mai 1923. Alegerea sicriului cu osemintele Ostașului Necunoscut a aparținut elevului Amilcar C. Săndulescu, de la Liceul Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova, premiant și orfan de război. Așa și azi, de aici vom preleva un „pumn” de țărână de pe locul unde în octombrie 1916 s-au dus lupte puternice și trupele germane nu au reușit să spargă frontul românesc. La inițiativa A.N.C.E. „R. M.” care funcționează sub patronajul Ministerului Apărării Naționale și oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române, s-a aprobat ca din diferite provincii istorice care s-au unit cu Țara la 1 decembrie 1918, să se strângă câte un săculeț mic cu pământ dintr-un loc cu semnificații deosebite pentru înfăptuirea României Mari. Acest pământ v-a fi depozitat într-o urnă specială la Catedrala Încoronării și Unirii de la Alba Iulia. Pe data de 13 noiembrie va fi dus la Asociația noastră de la București, iar la 16 noiembrie va fi dus la Alba Iulia. Dragi participanți și în special dragi copii. Data de azi s-o notați cu litere de aur în amintirile voastre, să puteți povesti la rândul vostru, copiilor și nepoților, la ce eveniment unic ați participat. Mulțumesc tuturor pentru participare și în mod special reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române.”
S-a trecut apoi la prelevarea pământului din locul de unde au plecat acum 95 de ani osemintele pentru alegerea Eroului Necunoscut. Colonelul Walter Loga, cu o lopățică specială, pune primul țărână în urnă. Apoi, rând pe rând trec și depun câte un pic de pământ: Ciprian-Adrian Florescu, Gheorghe Nichifor, Turcilă Vasile-Laurențiu, Gheorghe Andronescu, Păunescu Anghel-Nicolae, Petcoiu Virgil, Ion Mocioi, Ghindă Ovidiu-Gabriel, Dan Toropu, Florian Văideanu, Vasile Ionescu, Moise Bojincă și Gheorghe Bușe. În acest timp elevii au recitat poezii patriotice. Domnul profesor pensionar Petcoiu Virgil, înainte de a preleva pământul sfânt a ținut să facă o mărturisire, și anume: „Înainte de a pune mâna pe pământul sfânt al acestui loc istoric, vreau să vă spun ceva. În anul 1977, la o sută de ani de la Războiul de Independență, elevi și profesori de la Școala Lelești au făcut o excursie în Bulgaria, pe locurile unde s-au dus luptele din 1877. De la Plevna s-a adus pământ care se află și astăzi în Școala din Lelești. De bătălia de la Rasovița s-a scris mult și de către multe persoane. De ziua de 14 octombrie 1916 a depins nu numai soarta unei bătălii și a unui oraș. A depins soarta războiului și a țării. Aici, atunci nu au murit decât 54 de ostași români. Nu au fost pierderi extraordinare, dar trupele române au reușit să oprească celebra Divizie germană „Maria Luiza” să nu rupă frontul între Cerna și Jiu. Asta ar fi însemnat încercuirea Armatei Române”.
Ne-am mutat cu toții la mormântul generalului gorjean Gheorghe Rasoviceanu (1874 – 1954), ofițer de elită al Armatei Române, comandantul Regimentului 9 Vânători în luptele de la Mărășești și la campania armatei române din Ungaria în cursul anului 1919. El s-a născut la 18 aprilie 1874 în satul Rasovița, comuna Stroiești, județul Gorj, în familia lui Ion Rasoviceanu și a Ilincăi, născută Săftoiu, tatăl său participând la Războiul de Independență a României, cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 2 Linie.
În cursul lunilor aprilie-mai 1917, Regimentul nr. 9 Vânători a primit ordin din partea regelui Ferdinand I să asigure ordinea și să restabilească autoritatea statului român în Iași, în condițiile haosului creat de trupele ruse bolșevizate care părăsiseră linia frontului și se dedau la crime, violuri și jafuri în spatele frontului, nesocotind autoritățile române, misiune de care s-a achitat în mod strălucit, alungând trupele bolșevice din capitala țării, motiv pentru care locotenent-colonelul Gheorghe Rasoviceanu și-a câștigat respectul și admirația regelui Ferdinand I.
Ulterior, la data de 14 ianuarie 1924, Gheorghe Rasoviceanu a fost înaintat la gradul de general de brigadă, îndeplinind funcția de comandant de brigadă în cadrul Corpului Vânătorilor de Munte. Generalul Gheorghe Rasoviceanu avea să activeze în calitate de comandant al Comandamentului I Teritorial de la 1 iulie 1933 până la finele anului 1936, când s-a pensionat.
Generalul Gheorghe Rasoviceanu, unul dintre cei mai capabili generali români din perioada Primului Război Mondial, avea să se stingă din viață, după ani de zile de suferință și uitare, în anul 1954 în casa fratelui său Solomon Rasoviceanu din satul Romanești, în apropierea orașului Târgu-Jiu. A fost înmormântat în cimitirul satului Rasovița, unde se născuse, ceremonia funerară fiind realizată fără pompă de către fratele și nepoții săi.
Aici, la mormântul bravului general român, s-a săvârșit o slujbă de pomenire de către soborul de preoți, apoi s-a prelevat și de aici pământ pentru Alba Iulia. Am mers cu toții în biserică, la invitația preotului paroh Păunescu unde s-a sigilat urna și semnat actul de autenticitate.
Delegația A.N.C.E. „Regina Maria” – Filiala Gorj prezentă la eveniment a fost alcătuită din: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, ing. Dan Toropu, lt.col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel, lt.col. (r.) Gheorghe Bușe, prof. univ. dr. Ion Mocioi, prof. dr. Elena Cornoiu, jurist Florian Văideanu, ing. Vasile Ionescu, preotul paroh Păunescu Anghel-Nicolae și preotul profesor Bordeiași Ionuț-Viorel. Urna cu pământul prelevat de la Rasovița a fost dusă la biserica catedrală „Sfinții Voievozi” din Târgu-Jiu. Aici a fost săvârșită o mică slujbă în prezența domnului prefect, a comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu și a unei delegații a A.N.C.E. „Regina Maria” – Filiala Gorj. Urna va rămâne în altarul bisericii până luni, 12 noiembrie 1918, când, în cadrul unui ceremonial militar-religios urna v-a pleca la București.
Cu acest prilej aducem un pios omagiu și glorie eternă eroilor din Lelești, dar și din toată România.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, secretar executiv al A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here