„Urcatul oilor la munte”, o sărbătoare cu tradiție la Novaci

1779

În zi de mare sărbătoare, pe 21 mai 2017, la Novaci a avut loc cea de-a cincizecea ediție a festivalului „Urcatul oilor la munte”. Mii de iubitori ai tradițiilor populare au fost prezenți în orașul de sub munte pentru a vedea parada ansamblurilor folclorice și pentru a participa la spectacolul organizat de autorități.

Primăria Novaci, Consiliul Local și Casa de Cultură Novaci, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu, au organizat Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral „Urcatul oilor la munte“, numit și Sărbătoarea transhumanței. La festival au participat 17 ansambluri şi formaţii de muzică şi dansuri populare din Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Vâlcea.
Edilul Dumitru Leuștean a promis că sărbătoarea va fi de neuitat și a reușit să îndeplinească acest deziderat. Novăcenii și toți cei care au ajuns în zonă pentru festivalul „Urcatul oilor la munte” au avut posibilitatea să se bucure de un spectacol extraordinar susținut de: Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, Ansamblul „Cheile Oltețului“, din Polovragi, Ansamblul „Liviu Dafinescu“ Baia de Fier; Formația de dansuri populare Albeni, Fanfara orașului Novaci, Ansamblul folcloric „Nedeia“ Novaci; Școala Gimnazială Novaci – Formaţia de dansuri populare şi Formaţia de fluieraşi şi Grădinița de Copii Novaci cu două formaţii de dansuri populare.
De asemenea, a avut loc o paradă a formaţiilor pe esplanada Casei de Cultură Novaci, iar în Dumbrava Hirişeşti s-au desfășurat spectacole ale ansamblurilor invitate.
Trebuie precizat faptul că Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral „Urcatul oilor la munte“ şi Festivalul-concurs al cântecului, jocului şi portului gorjenesc de la Tismana sunt printre cele mai vechi evenimente din istoria culturală a Gorjului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.