Unul din doi profesori au picat Definitivatul la Gorj: 25 de dascăli au luat note sub 5

427

Peste 50% dintre cadrele didactice din judeţul Gorj care au susţinut examenul de definitivare în învăţământ au reuşit să obţină cel puţin nota 8, nota minimă de promovare a examenului. La nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat anul acesta nicio notă de 10; cea mai mare notă obţinută de un candidat a fost 9,80 iar cea mai mică 3,40.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat sâmbătă rezultatele examenului naţional de definitivare în învăţământ. În judeţul Gorj, 76 dintre cele 137 de cadre didactice care au susţinut examenul au reuşit să-l şi promoveze. 54 dintre acestea au obţinut note între 8 şi 8,99, în timp ce alţi 22 de candidaţi au promovat examenul cu note între 9 şi 9,99. Niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină nota maximă. Cea mai mare notă înregistrată la nivelul judeţului Gorj a fost 9,80, obţinută de doi candidaţi. Este vorba de Nicoleta-Denisa Bivolaru, profesor la Colegiul Tehnic “Ion Mincu”, care a susţinut examenul la disciplina Medicina generală, didactica acesteia şi elemente de pedagogie şi psihologie a educaţiei, şi de Valentin Popescu, profesor la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, care a susţinut examenul la disciplina Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, didactica acesteia şi elemente de pedagogie şi psihologie a educaţiei. Reamintim că, începând cu anul trecut, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să crească de la 7 la 8.

25 de note sub 5
61 de cadre didactice au picat anul acesta examenul de definitivare în învăţământ. Şapte dintre acestea au obţinut note între 7 şi 7,99 în timp ce 29 au luat note între 6 şi 6,99. Alţi 25 de candidaţi au picat examenul cu note sub 5. Mai exact, 16 cadre didactice au obţinute note între 5 şi 5,99, lucrările a şase candidaţi au fost notate cu note între 4 şi 4,99, în timp ce alţi trei candidaţi au primit note între 3 şi 3,99. Cea mică notă înregistrată la nivelul judeţului nostru la Definitivat a fost 3,40 şi a fost obţinută de o educatoare.

Rezultatele finale, afişate joi
Cadrele didactice nemulţumite de notele obţinute au avut la dispoziţie zilele de 19 şi 20 iulie pentru a depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 21 – 23 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în cursul zilei de 24 iulie. La nivel naţional, din totalul de 9.196 candidaţi prezenţi la proba scrisă (92,73%), 60,62% au promovat. Rata de promovare este superioară cu aproape 13 procente celei de anul trecut (înainte de contestaţii) – 47,83%. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj (72,57), iar cel mai scăzut, în judeţele Maramureş şi Giurgiu (47,62). În Capitală, rata de promovare iniţială este de 55%. Dintre candidaţii care au promovat examenul, 57 au obţinut note de 10, iar alţi 339, note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note (4.683) s-au înregistrat pe tronsonul 8 – 8,99. Pentru a putea susţine proba scrisă, cadrele didactice au trebuit să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs “Bine” sau “Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here