Unul construieşte, altul dărâmă !

169

Nu aş zice că rezultatele vizitei primului ministru la Berlin, unde-a fost primit cu onoruri militare şi mult fast de către Cancelarul Angela Merkel, s-au reflectat în vreun avantaj economic pentru România. Poate, dacă informaţiile sunt corecte, dimpotrivă!

Oricum, nici escala de numai două ore şi jumătate a Cancelarului Angela Merkel, de acum doi ani, cu strângere de mână şi fotografii la Palatul Cotroceni, şi, se pare, renunţarea României „şefuţului de stat” Traian Băsescu la plata de către Germania a unei datorii imense încă de pe vremea când lua petrol românesc pentru al doilea război mondial, cifrată la miliarde de euro, n-a fost mai brează. Culmea este că, în ultima vreme, primul ministru, Victor Ponta, a punctat decisiv la imaginea domniei sale pe plan extern. Ceea ce îl deranjează. Pe coabitant. Omul politic şi primul ministru Victor Ponta a mai mers cu primiri triumfale la Paris – fiind primit de preşedintele Franţei Francois Hollande, dar şi de primul ministru. La Roma a participat la un Congres al socialiştilor italieni şi a vorbit liber, într-o italiană cursivă. Semn că răutăţile cu „il dottore” care n-ar fi urmat masteratul la Universitatea Catania erau diversiuni băsiste. Şi nimic mai mult.Omul politic Victor Ponta creşte în sondaje şi în recunoaşterea internaţională. Ceea ce, după cum se vede, îl deranjează cumplit pe semnatarul şi iniţiatorul Pactului Coabitării. Nu mai departe de zilele acestea, premierul a mai avut vizite în Kazahstan şi în China. La Beijing fiind primit de preşedintele Republicii Populare China, Xi Jinping şi de primul ministru chinez, Li Keqiang. Cert este că rezultatele economice se întrevăd, chinezii fiind dornici să investească la Cernavodă, la Tarniţa şi la Rovinari. Deocamdată, premierul Victor Ponta doreşte să strângă relaţiile cu singura putere economică în expansiune – Marea Chină – unde, la Beijing, se va deschide un Institut Cultural Român.
Din nefericire, ceea ce construieşte cu migală, răbdare şi profesionalism primul ministru Victor Ponta, este încă dispus să dărâme actualul locatar ilegal al Palatului Cotroceni. „Căpitanul” eşuatei nave NABUCCO, pe undeva prin Marea Caspică, bagă beţe-n roatele economice urnite de premier în relaţiile cu Kazahstanul. Pur şi simplu, insul Traian Băsescu – Coabitantul Şef , scuzaţi cacofonia intenţionată – aruncă în aer relaţia cu Kazahstanul. Anunţă că El Dictatore respinge Memorandumul dintre Guvern şi Kaz Munai Gaz, anulând rezultatele vizitei lui Victor Ponta la Astana.
Şi atunci, cum să nu-i înţelegi pe aceia care încă mai pronunţă cuvântul magic „suspendare”. O suspendare după care umblă, cu lumânarea, Traian Băsescu.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here