La sfârşitul săptămânii trecute, cadrele didactice ale Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au sărbătorit 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 40 de ani de învăţământ superior în judeţul nostru. Vineri, profesorii şi conducerea UCB, dar şi invitaţii veniţi de la 12 universităţi din ţară s-au reunit la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” pentru a marca aşa cum se cuvine aniversarea celor două decenii de existenţă a UCB. La eveniment a fost prezent şi Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Vineri, 1 iunie, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” a găzduit adunarea festivă prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Au fost prezente la eveniment persoane importante din mediul academic, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Uniunii Juriştilor, ai ARACIS şi nu numai. „Astăzi avem adunarea festivă prilejuită de 20 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi sărbătorirea a 40 de ani de la întemeierea învăţământului superior în Gorj. Manifestarea este destinată celebrării acestor două evenimente şi are, în acelaşi timp, pe lângă prezentarea istoricului universităţii, a momentelor hotărâtoare în constituirea universităţii şi direcţiile de dezvoltare pentru viitor”, a declarat Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
12 universităţi prezente la Zilele UCB
La evenimentul prin care s-au marcat două decenii de existenţă a UCB Târgu-Jiu au sosit şi invitaţi care au reprezentat 12 universităţi din ţară. De asemenea, lor li s-a alăturat şi secretarul general al ARACIS. „Avem prezenţi invitaţi de la 12 universităţi din ţară, avem mesaje transmise şi de la alte universităţi, inclusiv de la Uniunea Juriştilor şi Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi; sunt mesaje ce vor fi citite aici. Se aşteaptă domnul secretar de stat Paraschiv; dumnealui ne-a confirmat 90% că ajunge. Este prezent aici secretarul general al ARACIS –ului, Aristotel Mihai Ungureanu”, a explicat Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Universitatea „Constantin Brâncuşi” – astăzi
În Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu există patru facultăţi: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale, un Departament pentru Pregătirea Personalului Didactic, un Departament pentru Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă, alte departamente funcţionale, structuri care funcţionează în baza şi cu respectarea legii. Dacă în momentul înfiinţării Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu îşi desfăşura activitatea în două imobile, astăzi aceasta pune la dispoziţia celor aproximativ 4300 de studenţi de la toate ciclurile de studii – licenţă, master, doctorat – o bază materială complexă şi complet modernizată: şapte clădiri cu destinaţie – spaţii de învăţământ, 2 cămine pentru cazarea studenţilor, cu o capacitate de 147 locuri de cazare, o cantină pentru studenţi, săli de curs/ seminar şi laboratoare dotate cu echipamente moderne, platforma ID, bibliotecă dotată cu trei depozite de carte şi cinci săli de lectură, ce numără peste 115.000 de volume din toate domeniile ştiinţifice, un complex studenţesc pentru agrement, o sală de gimnastică, teren multifuncţional acoperit pentru jocuri sportive, pista de atletism, bazin de înot şi mai multe terenuri de sport, o cabană montană pentru agrement în staţiunea Rânca. La acestea se adaugă investiţia începută în anul 2009 la spaţiile de învăţământ din Campusul Universitar Debarcader, în valoare de 190.930.000 lei. „Insistând pe valoarea profesională şi performanţa în carieră, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu îşi defineşte politica de personal drept principală pârghie în creşterea prestigiului şi vizibilităţii în plan naţional şi internaţional şi aplică doar criterii calitative în selecţia şi pregătirea angajaţilor. Cercetarea ştiinţifică şi deschiderea spre cooperarea naţională şi internaţională sunt, de asemenea, aspecte importante ale vieţii academice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu”, a menţionat Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea