Universitatea “Constantin Brâncuşi”, la ceas de sărbătoare

242

IMG_1221Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu a împlinit 20 de ani de existenţă. Cu această ocazie sunt organizate mai multe evenimente, aceste zile fiind dedicate manifestărilor de sărbătoare. Programul activităţilor derulate este unul încărcat, între acestea regăsindu-se şi decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Mihail Golu, semnatarul actului de înfiinţare a UCB Târgu-Jiu în anul 1992.

În aceste zile, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu aniversează 20 de ani de la înfiinţare; tot acum se sărbătoreşte şi împlinirea a 40 de ani de învăţământ superior în judeţul nostru. „Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu este o instituţie de învăţământ superior de interes public, de stat, acreditată, cu personalitate juridică şi caracter nonprofit, înfiinţată în conformitate cu prevederile legale, conform Hotărârii Guvernului României nr. 288/01.06.1992, şi funcţionează pe baza principiilor autonomiei universitare şi libertăţii academice, în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, autoritate centrală de specialitate”, a precizat Moise Bojincă, rectorul UCB Târgu-Jiu. Potrivit reprezentanţilor UCB din Târgu-Jiu universitatea este preocupată, mai ales, să ofere tinerilor, şansa de a alege programe de studii variate, în concordanţă cu cerinţele pieţei forţei de muncă superior calificată.

Manifestări complexe la Zilele UCB

Programul activităţilor desfăşurate cu prilejul Zilelor UCB este destul de încărcat. Pe lângă manifestările derulate la nivelul fiecărei facultăţi, în perioada 25-30 mai, începând din 31 mai s-a dat startul evenimentelor organizate la nivelul universităţii. Astfel, joi, la ora 17:00 Senatul UCB a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Acesta i-a revenit celui care şi-a pus semnătura pe actul de înfiinţare a Universităţii „Constantin Brâncuşi” la Târgu-Jiu, fost ministru – profesorul universitar doctor Mihail Golu. Vineri, 1 iunie, la ora 10: 00 are loc deschiderea festivă a manifestărilor dedicate zilelor Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, la Teatrul „Elvira Godeanu”: Cuvânt de deschidere – 20 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” şi 40 de ani de învăţământ superior în Gorj; alocuţiuni ale invitaţilor; Mesaje de salut; Decernare diplome şi medalie jubiliară. La ora 15:30 se începe vizitarea Universităţii şi a Complexului Monumental „Constantin Brâncuşi”; de asemenea, în acelaşi timp sunt pregătite expoziţii de carte, de pictură, de lucrări experimentale ale studenţilor, la Rectorat UCB. Seara, are loc un spectacol omagial cu ocazia Zilelor Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, în amfiteatrul liber din Centrul municipiului, spectacol susţinut de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” Târgu-Jiu.

Peste patru mii de studenţi învaţă la UCB

În Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu există patru facultăţi: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale, un Departament pentru Pregătirea Personalului Didactic, un Departament pentru Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă, alte departamente funcţionale, structuri care funcţionează în baza şi cu respectarea legii. Dacă în momentul înfiinţării Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu îşi desfăşura activitatea în două imobile, astăzi aceasta pune la dispoziţia celor aproximativ 4300 de studenţi de la toate ciclurile de studii – licenţă, master, doctorat – o bază materială complexă şi complet modernizată: şapte clădiri cu destinaţie – spaţii de învăţământ, 2 cămine pentru cazarea studenţilor, cu o capacitate de 147 locuri de cazare, o cantină pentru studenţi, săli de curs/ seminar şi laboratoare dotate cu echipamente moderne, platforma ID, bibliotecă dotată cu trei depozite de carte şi cinci săli de lectură, ce numără peste 115.000 de volume din toate domeniile ştiinţifice, un complex studenţesc pentru agrement, o sală de gimnastică, teren multifuncţional acoperit pentru jocuri sportive, pista de atletism, bazin de înot şi mai multe terenuri de sport, o cabană montană pentru agrement în staţiunea Rânca. La acestea se adaugă investiţia începută în anul 2009 la spaţiile de învăţământ din Campusul Universitar Debarcader, în valoare de 190.930.000 lei. „Insistând pe valoarea profesională şi performanţa în carieră, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu îşi defineşte politica de personal drept principală pârghie în creşterea prestigiului şi vizibilităţii în plan naţional şi internaţional şi aplică doar criterii calitative în selecţia şi pregătirea angajaţilor. Cercetarea ştiinţifică şi deschiderea spre cooperarea naţională şi internaţională sunt, de asemenea, aspecte importante ale vieţii academice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu”, a menţionat Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here