Recent, a văzut lumina tiparului, la Editura Sitech, din Craiova, cartea universitarului gorjean Cătălin PEPTAN, intitulată „Terorismul – 2024. Problematici, manifestări și evoluții la nivel global”, ce reprezintă continuarea preocupărilor autorului în materia investigării terorismului, începute în urmă cu câțiva ani, odată cu redactarea unor lucrări dedicate analizei acestei problematici în cele mai afectate regiuni de pe continentele Asia și Africa, care s-au bucurat de o bună apreciere, atât în mediile academice de specialitate, cât și a cititorului obișnuit.
Cartea, se înscrie într-o tematică de strictă importanță și de impact pentru actualitate – terorismul, amenințare de securitate care a generat și continuă să genereze răni adânci în societate, în pofida unor măsuri de cunoaștere, prevenire și contracarare pe care statele lumii le-au adoptat prin intermediul instituțiilor abilitate. În peste 250 de pagini, autorul a reușit să concentreze principalele subiecte circumscrise problematicii terorismului care au marcat anul 2024, din perspectiva factorilor care au determinat și motivat terorismul, a formelor de manifestare și evoluțiile lor și, nu în ultimul rând, a cunoașterii, prevenirii și combaterii acestuia. Prin atenția meticuloasă la detalii, autorul reușește să scoată în evidență, nu doar atrocitățile și repercusiunile acțiunilor teroriste în diverse areale geografice ale mapamondului, ci și fragilitatea mecanismelor de apărare și prevenire la nivel global.
Remarcăm, înainte de toate, acribia demersului analitic al autorului, concretizat prin accesarea, studierea și sintetizarea informațiilor de interes din peste 600 de resurse bibliografice deschise sau oficiale de informații, din toate arealele geografice de manifestare a terorismului. Pe de altă parte, remarcăm corectitudinea și obiectivitatea demersului autorului, care nu s-a lansat în interpretări subiective ale tematicilor abordate, ci a preferat să descrie evenimentele așa cum au fost ele evocate de sursele bibliografice din spațiile în care s-au produs acțiunile teroriste, respectiv în care se află originea entităților implicate în aceste acțiuni reprobabile.
Mai mult decât o simplă expunere a faptelor, lucrarea de față oferă cititorului o perspectivă amplă asupra dinamicii terorismului global din anul 2024, devenind un instrument prețios pentru cercetători, studenți, dar și pentru practicienii din domeniul securității, oferindu-le nu doar o lectură informativă, ci și o reflecție asupra evoluției terorismului în viitor. Autorul sugerează, prin analiza sa, necesitatea unei noi paradigme de studiu și combatere a terorismului, una care să țină cont noile tehnologii și de rețelele de comunicare moderne ce pot accelera sau amplifica amenințările teroriste. Cartea, astfel, nu doar documentează, ci și inspiră o nouă abordare a securității în fața unui fenomen ce pare, mai mult ca oricând, imposibil de eradicat complet. Ea nu este doar o cronică a evenimentelor din 2024, ci și un manifest pentru o mai mare coeziune și adaptabilitate în fața acestui fenomen complex.
Știm cu toții, că terorismul reprezintă una dintre cele mai grave amenințări de securitate cu care umanitatea se confruntă, mai cu seamă în anul 2024, chiar dacă atenția întregii lumi a fost focusată pe crizele din Ucraina și Orientul Mijlociu, care au readus conflictul militar în actualitate.
Arealele geografice de manifestare a terorismului s-au extins pe întreg mapamondul, formele de exprimare și țintele vizate au fost din ce în ce mai complexe, însă motivațiile și obiectivele entităților implicate în fenomen sunt, încă, ținute și tributare unor mentalități și ideologii redundante, repudiate de valorile democrației.
Terorismul a rămas, și în anul 2024, ancorat problematicilor majore cu care omenirea se confruntă și care se constituie factori motivanți, uneori chiar determinanți ai fenomenului, concomitent cu racordarea la noile provocări apărute la nivel global.
Anul 2024 a confirmat, încă odată, că terorismul nu este o problematică particulară a unei entități individuale sau a unei organizații, generic numită grupare teroristă, ci reprezintă o serioasă amenințare de securitate, care are conexiuni adânci la nivelul anumitor state.
Remarcăm faptul că terorismul își menține caracteristicile unui fenomen continuu, complex și dinamic, cu arie de manifestare globală, aspect reliefat de multitudinea cauzisticii abordate în prezentul studiu (peste 260 de evenimente distincte), de temporabilitatea manifestării (peste 210 zile distincte ale anului 2024), de diversitatea statelor lumii care s-au confruntat direct sau indirect cu incidența terorismului (peste 50 de state) și, nu în ultimul rând, de numărul ridicat al entităților implicate (peste 50 de grupări teroriste sau de subsidiare ale acestora).
Menționez faptul că domnul Dr. ing. Cătălin PEPTAN este licențiat în Inginerie și în Drept Juridic, a absolvit studii postuniversitare în Managementul Securității Naționale și este doctor în domeniul științelor tehnice. Are o bogată experiență la nivel de Top Management în instituțiile naționale de intelligence. În prezent este cadru didactic la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și la Universitatea de Vest din Timișoara unde predă cursuri din domeniul Studiilor de Securitate și Intelligence.
Scopul demersului autorului este conștientizarea cititorului cu privire la pericolul social al terorismului, privit ca o amenințare de securitate neconvențională, asimetrică, hibridă, de tip nou, deși originile sale se pierd în negura istoriei.
Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR