Unde sunt „profesorii” de IMM-uri ? – Micii întreprinzători gorjeni, fără niciun sprijin

302

consiliul judeteanServiciile administraţiei judeţene gorjene abia oferă o consultanţă minimă cetăţenilor care vor să pună pe picioare o firmă prin fonduri ale Programului Operaţional Regional (POR).

Din păcate, gorjenii care au voinţă, dar care nu înţeleg modalitatea prin care pot accesa aceste fonduri, renunţă la depunerea proiectelor.

Singurul serviciu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Gorj care se ocupă de punerea pe picioare ale unor IMM-uri în zona judeţului nostru ce ar putea ridica economia gorjeană, nu este decât o interfaţă. Florin Achim, şeful Direcţiei de Dezvoltare Regională şi Cooperare, a declarat faptul că serviciul pe care îl conduce doar poate face o prezentare totală a programelor care oferă fonduri europene: „Noi suntem doar o interfaţă, solicitanţilor le dăm informaţii pe IMM-uri şi le putem face o prezentare sumară, de restul ocupându-se strict Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Oltenia”.
Afirmaţiile lui Achim sunt întărite şi de purtătorul de cuvânt al CJ Gorj, Adina Andriţoiu care spune că serviciile administraţiei judeţene pot oferi doar sprijin prin consultanţă în diferite domenii întreprinzătorilor particulari care solicită acest lucru. „În general, cei care au venit, s-au interesat şi văzând că documentaţia este stufoasă, au renunţat la depunerea proiectelor”, a mai spus Florin Achim.
Autorităţile locale şi judeţene, beneficiari de proiecte
Majoritatea solicitanţilor din Gorj care au depus dosare la ADR Oltenia, organismul intermediar pentru POR, pe domeniile majore iniţiate în anii 2007-2008, au fost administraţiile publice. Conform Simonei Covrescu, agent de dezvoltare în cadrul ADR Oltenia, de la Gorj s-au depus puţine proiecte pe măsurile în vigoare de finanţare europeană.
Astfel, măsurile 4.1 (Sprijinirea proiectelor integrate de regenerare urbană), 4.2 (Îmbunătăţirea infrastructurii de transport), 4.3. (Sprijinirea microintreprinderilor) şi 5.2 (Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice) au fost accesate prin proiecte de către un număr de cinci solicitanţi din judeţul nostru. Două proiecte au fost depuse de Consiliul Local Târgu-Jiu, unul de CJ Gorj, unul de Complexul Hotelier „Gorjul” şi un altul fiind de către SC Total Automobile SRL.
Proiecte de sute de milioane de lei
Prin POR al ADR Oltenia, exceptând Măsura 4.3., s-au depus patru proiecte care au fost şi aprobate, iar unele dintre ele au fost începute sau chiar şi terminate. Acesta din urmă este cazul modernizării DJ 665, fondurile contractate de către CJ pentru ducerea la capăt a proiectului fiind de 75.486.232 de lei, în timp ce valoarea totală a acestuia este de 92.371.337 de lei.
De asemenea, alte două proiecte, contractate de CL Târgu-Jiu, sunt „Modernizarea drumurilor de rocadă în municipiul Târgu-Jiu” şi punerea pe picioare a „Centrului de servicii sociale integrat – Centrul de Asistenţă pentru Bătrâni din municipiul Târgu-Jiu”. Primul dintre proiectele contractate de Primăria Târgu-Jiu a fost semnat în anul 2008, iar cel de-al doilea în noiembrie 2009.
hotel gorjHotelul Gorj, modernizat
Totodată, Complexul Hotelier „Gorjul” din Târgu-Jiu a obţinut în primele zile ale acestei luni finanţare pentru procesul de modernizare. Valoarea totală a lucrărilor este de peste patru milioane de lei, însă suma fondurilor nerambursabile solicitate este de aproape 1.700.000 de lei.
În cadrul Măsurii 4.3- “Sprijinirea dezvoltării microintreprinderii”, din judeţul Gorj, a obţinut finanţare SC Total Automobile SRL pentru proiectul “Dezvoltarea microinteprinderii SC Total Automobile SRL din Târgu-Jiu, diversificarea activităţii prin achiziţia şi operaţionalizarea unei linii tehnologice specifice întreţinerii şi operaţiilor auto”. Valoarea proiectului este de 306.357 lei din care finanţare nerambursabilă de 180.210 lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here