Un veac în slujba comunității!

3605

O aniversare de un secol reprezintă un moment de bilanț pentru oricine are o astfel de ocazie în existența sa, iar în cazul de față când vine vorba de „Gorjeanul”, momentul este cu atât mai semnificativ. Greu de imaginat în epoca on-line-ului și a internetului ce însemna să te înhami acum 100 de ani la un proiect publicistic menit să dureze în timp.
Într-o perioadă în care „publicațiile” de pe rețelele de socializare apar și dispar precum ciupercile după ploaie, tipărirea unui ziar pe hârtie reprezintă în continuare o mare provocare, un reper care presupune costuri și eforturi, dar și oameni dornici să citească informațiile în formatul clasic, aflat pe cale de dispariție.
„Gorjeanul” a rămas de-a lungul istoriei acestor meleaguri un reper al presei, mai ales dacă privim în urmă la epocile prin care publicația a primit cerneala tiparului pentru a ajunge la cititorul său. În anul 1924, într-un mic birou din centrul orașului Târgu Jiu, un grup de jurnaliști și oameni cu carte, conduși de entuziasmul și pasiunea pentru libertatea de exprimare și pentru informarea corectă a semenilor lor, au pus bazele acestui ziar.
Scopul acestui demers a fost unul singur, valabil și în prezent – acela de a servi intereselor comunității și de a reflecta evenimentele locale, naționale și internaționale într-un mod obiectiv. Păstrând această linie editorială, „Gorjeanul” a devenit rapid vocea locuitorilor din Gorj. Apărut pe piață la câțiva ani de la Marea Unire și după Primul Război Mondial, „Gorjeanul” a avut privilegiul de a fi contemporan cu nașterea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu și cu ctitorul acestuia – Constantin Brâncuși. A urmat cel de-al Doilea Război Mondial și apoi o lungă perioadă de existență sub regimul comunist, în care propaganda redusese la tăcere exprimarea liberă în toată țara.
După 1989, pe piața locală au început să apară diverse publicații cu diverse orientări și strategii de abordare a subiectelor de actualitate pentru gorjeni, multe dintre ele fiind azi deja de domeniul trecutului.
Goana după senzațional le-a dus în punctul în care au dispărut de pe piață la fel ca și subiectele abordate. Evenimentele aduse prompt la cunoștința cititorilor, subiectele relatate echilibrat și analizele pertinente pe diverse teme au reușit să aducă „Gorjeanul” în situația în care a rezistat pe piață chiar și în condiții economice dificile.
Micile derapaje sunt inevitabile mai ales într-un domeniu în care transmiterea corectă a informațiilor către cititor se face contracronometru, dar ziarul a reușit pe parcursul existenței sale post-decembriste să rămână aproape de cei cărora li se adresează și care îl caută la chioșc ori on-line în fiecare zi.
Într-o perioadă în care jurnaliștii tineri ocoleau publicația pentru că nu părea a fi una în pas cu vremurile, cei care au optat pentru a-și pune iscălitura în cel mai cunoscut cotidian din Gorj au reușit să țină cititorii aproape și să îi informeze corect despre viața și întâmplările de zi cu zi de pe aceste meleaguri.
„Gorjeanul” a ajuns în prezent singura publicație din plan local care apare în ediție print, alături de varianta on-line, ceea ce arată că la un secol de existență cotidianul de suflet al gorjenilor a ajuns la maturitate, rămânând un reper pentru oricine dorește să se informeze despre realitatea de zi cu zi.
Acum platformele digitale pe care este prezent „Gorjeanul” fac posibilă accesarea informațiilor de către oricine din orice colț al planetei, nu doar de pe meleagurile Gorjului. Gorjenii plecați în lume pot fi informați prompt cu cele întâmplate acasă cu ajutorul tehnologiei și al muncii depuse de echipa care a adus „Gorjeanul” la aniversarea de 100 de ani. Privind în urmă, la momentul în care a început istoria acestei publicații, cu toții ar trebui să avem motive de bucurie.
„Gorjeanul” a apărut pe piață într-o vreme în care cuvântul tipărit era esențial pentru comunicarea și informarea locuitorilor de pe aceste meleaguri, pentru ca, mai apoi, ziarul să reușească să devină o parte integrantă a istoriei locale și a identității comunității.
Viitorul aduce cu el însă noi provocări, la care „Gorjeanul” și cititorii săi vor reuși cu siguranță să se adapteze astfel încât publicația să rămână etalon pe piață și în deceniile următoare. „Gorjeanul” este dovada vie a puterii cuvântului scris, care unește și inspiră comunități, dar și un motiv de bucurie pentru cei care în fiecare zi citesc cotidianul de suflet al gorjenilor.
Gelu IONESCU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.