Un ultim onor dat Sublocotenentului (rtr.) NEGREA GH. ION

1160

Luni, 25 ianuarie 2021, am condus pe ultimul drum, pe singurul veteran de război din comuna Scoarța, județul Gorj, care a decedat sâmbătă, 23 ianuarie, la vârsta de 99 de ani, în propria locuință.

Sublocotenentul (rtr.) NEGREA GH. ION s-a născut la data de 2 octombrie 1922, în comuna Scoarța, județul Gorj și a luptat, ca soldat, cu Regimentul 18 Gorj, în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Est. În cadrul acestui regiment a participat la luptele pentru cucerirea Odessei, asediul Sevastopolului, în Peninsula Kerci, în Stepa Kalmucă și la Cotul Donului unde a fost rănit și apoi evacuat la Spitalul de Campanie de la Podul Iloaiei, de unde a fost mutat la Craiova.

Aniversarea a 95 de ani
În urmă cu patru ani, la 2 octombrie 2017, un eveniment emoționant în viața lui a avut loc la Primăria comunei Scoarța, fiind prilejuit de aniversarea a 95 de ani de viață. Domnul NEGREA GH. ION rămăsese unicul veteran de război rămas în viață, din această comună gorjeană. Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Filialei Gorj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, prin implicarea nemijlocită a col. (r.) dr. ing. Loga Walter și a col. (rtr.) dr. Dobre Gh. Bebe la care și familia și-a dat acordul. La această inițiativă a aderat imediat și domnul Ion Stamatoiu – primarul comunei și o parte din consilierii locali.
Ceremonia de aniversare a început la sediul primăriei unde organizatorii și familia sărbătoritului l-au întâmpinat cu onor, sub faldurile drapelelor veteranilor de război și cultului eroilor. În alocuțiunea de deschidere a ceremoniei, domnul Stamatoiu Ion a scos în evidență câteva repere ale personalității veteranului de război, acordându-i „Titlul de Excelență” pentru tenacitatea cu ajutorul căreia a învins vicisitudinile războiului și ale vieții.
Despre viața de ostaș pe Frontul de Est a plutonierului adjutant principal (de atunci) NEGREA GH. ION a vorbit domnul col (rtr.) dr. Dobre Gh. Bebe care a prezentat, în sinteză, principalele momente ale luptelor în care a fost angajat Regimentul 18 Gorj și, implicit, aniversatul.
Domnul NEGREA, vizibil emoționat a mulțumit organizatorilor, a rememorat câteva clipe de coșmar trăite pe front și a mulțumit lui Dumnezeu că a scăpat cu viață din ororile războiului. De asemenea, sărbătoritul a povestit și câteva momente din viața de după război, apreciind că secretul longevității lui a fost cumpătarea.
La final, a vorbit în termeni elogioși, fiica acestuia, cadru didactic pensionar, care și-a amintit despre tatăl exigent, ferm, ordonat și chibzuit, precum și despre străbunicul iubitor și iubit de nepoată și strănepoată, fiind totodată foarte impresionată de gestul emoționant al organizatorilor, cărora le-a adresat mulțumiri în numele familiei.
La îndemnul sărbătoritului, participanții la eveniment s-au deplasat pe jos la Monumentul Eroilor și Veteranilor de Război unde au depus flori pentru a cinsti memoria eroilor și veteranilor de război din localitate, imortalizând emoționantul moment aniversar și răspunzând la întrebările reprezentanților presei.
Sărbătorirea veteranului de război a continuat la Restaurantul Ambasador din Târgu-Jiu unde familia a pregătit o masă festivă pentru toți participanții la evenimentul festiv, iar organizatorii au oferit o sticlă de șampanie și un tort cu o inscripție dedicată veteranului de către Cultul Eroilor.

Ultimul drum
Din păcate, astăzi l-am însoțit pe ultimul drum de la casa unde a trăit și a muncit până la casa de veci din curtea Bisericii Crasna. Cei rămași acasă se pot uita de pe prispa casei la cimitirul din vale unde Nenea Ion se va odihni pentru vecie.
Acest ultim drum a fost făcut cu onoruri militare, la inițiativa familiei, a celor de la Cultul Eroilor și a domnului primar Ion Stamatoiu, dar și la înțelegerea și bunăvoința comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, col. Gheorghe Andronescu.
Când am plecat de acasă cu trupul neînsuflețit al fostului veteran de război, cerul era acoperit, ca o cupolă de circ, cu nori negri de ploaie, din care au căzut pentru câteva minute, niște stropi mărunți de apă, de zici că plângeau îngerii din cer, iar când am ajuns la biserică, cu mașinile, cale de câteva sute de metri, a răsărit ca prin minune soarele, iar cerul s-a înseninat. Parcă s-a deschis cerul să primească sufletul bun al lui Nenea Ion Negrea. A fost ca o minune Dumnezeiască!!!
Slujba de înmormântare a fost săvârșită de preotul paroh Vîtcă Gheorghe ajutat și de preotul Popescu Ionuț Paul. La final, au rostit mesaje elogioase domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga – președintele Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și preotul Vîtcă Gheorghe.
După ce familia i-a dat un ultim sărut, trupul neînsuflețit a fost scos din biserică unde a primit onorul militar apoi cei patru ostași l-au dus la mormânt, unde a fost preluat de reprezentanții firmei de servicii funerare „REM” din Târgu-Jiu. După ce preoții au săvârșit ultima rugăciune, în salve de arme trupul slt. (rtr.) Ion Negrea, ultimul veteran de război din Comuna Scoarța a fost băgat în mormânt. Acesta îi va fi de acum locul de odihnă, pe vecie!!!
Drum lin la stele, domnule sublocotenent Ion Negrea! Bunul Dumnezeu să vă odihnească sufletul în liniște și pace!!!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here