Un suflet dedicat școlii, directorul Școlii Gimnaziale Ion Grigoroiu Lelești

7931

Absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă-Didactică-Limba și literatura română a Universității din Craiova, Aura Maria Sichitiu este atât profesoară de Limba și literatura română, cât și director al Școlii Gimnaziale prof.Ion Grigoroiu din comuna Lelești.

Reporter.:Permiteți-mi să vă întreb de ce ați optat pentru această facultate, cea de Teologie Ortodoxă, secția Didactică, și ales ca disciplină Limba și literatura română pentru a o preda?
Aura Maria Sichitiu: Consider cu convingere că acesta este și a fost planul lui Dumnezeu. Sunt o persoană credincioasă și acest aspect m-a determinat în alegerea facultății. O pasiune a mea este lectura și de aceea am ales să predau Limba și literatura română.
Rep.: Cine v-a insuflat dragostea de a lucra cu copiii?
Aura Maria Sichitiu: Am iubit copiii întotdeauna și am avut de-a lungul timpului modele în rândul profesorilor mei. De exemplu: Doamna Roșulescu Cecilia (Director al Școlii Gimnaziale Grigore Geamănu din Turcinești), profesoara mea de Limba și literatura română, din Școala Generală, Aurora Cartianu și nu în ultimul rând, domnul profesor Eugen Velican, din perioada liceului (Colegiul Național Spiru Haret)
Rep.: În ce an ați debutat în sistemul de învățământ?
Sichitiu Aura Maria: Debutul în sistem a avut loc în anul 2008.
Rep.: Ați mai predat și la alte instituții de învățământ, înainte de a ajunge la Lelești?
Aura Maria Sichitiu: Da. Am predat în trecut, la Școala Gimnazială din orașul Bumbești Jiu, la Școala Gimnazială din comuna Peștișani.
Rep.: În ce an ați venit la Școala Gimnazială prof. Ion Grigoroiu din comuna Lelești?
Aura Maria Sichitiu: La Școala Gimnazială prof.Ion Grigoroiu, am venit prin transfer, în luna septembrie a anului 2009. Deci, la un an de la debutul în învățământ.
Rep.: În ce an ați devenit director al acestei instituții de învățământ?
Aura Maria Sichitiu: Am devenit director în anul 2012, cu numire dată de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, iar în anul 2016 am fost numită pe baza concursului pentru funcția de director, ce a avut loc atunci.
Rep.: Ce vi se pare mai complicat, funcția de director sau cea de profesor de Limba și literatura română?
A.M.S: Dintotdeauna funcția a fost foarte grea. Spun acest lucru deoarece ca director trebuie să țin responsabilitatea tuturor atât preșcolari, cât și elevilor dar și celorlalți colegi-cadrele didactice. Ca și director este important să știi că îți asumi în special responsabilitatea maximă de a educa permanent. Astfel, ajung să discut cu fiecare în parte și să-i consiliez din punct de vedere emoțional, ca ei să se dezvolte din punct de vedere al educației și al dezvoltării psihoemoționale. Cu cadrele didactice din școală am o relație foarte bună, ca să ajungem la țelul comun acela de a educa și forma generații de copii. În prezent, predau la clasele a VII-a și a VIII-a și acestea sunt clasele care se situează pe primul loc ca dificultate, la nivel gimnazial.
Rep.: Cum vi se par schimbările aduse la programa școlară și manuale?
A.M.S.: Consider că asta este strict treaba celor din minister.
Rep.: Ce schimbări ați observat de la o generație la alta, în calitate de profesor de Limba și literatura română și ca director?
A.M.S.: Fiecare generație în parte are farmecul ei. Pe fiecare în parte i-am iubit și prețuit. Fiecare generație dorește să se autodepășească. La finalul clasei a VIII-a, de fiecare dată, am și lăcrimat căci fiecare și-a lăsat amprenta cu ceva în sufletul meu și de aceea consider că fiecare a fost unică prin ceva. E o bucurie pentru mine atunci când îmi spun foștii elevi că au ajuns acolo unde și-au dorit de la bun început. Ca și profesor de Limba și literatura română însă am observat o lipsă de interes privind lectura și cititul. Pasiunea pentru literatură a scăzut, cel puțin în ultimii ani. Am încercat deopotrivă să-i fac pe elevi să citească, nu pentru note, ci pentru a le stârni curiozitatea.
Sunt cazuri, în care le-am dat exemple concrete, exemple ce pentru unii elevi s-au dovedit a fi de bun augur.Însă au fost și cazuri în care exemplul nu a funcționat, exemplul dat de mine.
Rep.: Aveți vreun regret, legat de acești ani ca și cadru didactic și ca director al școlii?
A.M.S.: Nu, nu am regrete. Dacă aș lua de la început, tot ceea ce fac, aș face la fel!
A consemnat Tamaș Mihai-Octavian

3 COMENTARII

  1. Slăbuțe și „șchioape“ răspunsuri! Nota mea: cinci, cu indulgență. Nu analizez formulările, lingvistic, vorbind. Dna Negomireanu, domnișoară, ar fi ezitat să vă dea o notă de trecere.

  2. Ce mare scofala! Stim cum a promovat Isfan toti incompetenti ….Sunt dascali ce, au facut scoli si nu.i lauda nimeni…..E plin judetu de prostime….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here