Un sudor de la Cariera Rovinari amenință cu greva pentru inechități salariale!

740

•Are clasa 29, după aproape treizeci de ani de activitate în CEO, și ar trebui să aibă 35

Mihai Nanu, salariat la Cariera Rovinari, deja de aproape 30 de ani de zile, spune că intenționează să apeleze, luni dimineața, la un protest, angajatul fiind supărat pentru faptul că ar fi fost prejudiciat la salariu, acesta având în prezent clasa de salarizare 29, deși spune că i s-ar fi cuvenit clasa maximă 35. Salariatul susține că nu ar fi primit ce i se cuvine, deoarece este prea vocal și nu face parte din sindicatul majoritar SMEO de la Poiana. Nanu este membru FNME, dar spune că liderul Golea nu i-ar fi dat nicio mână de ajutor în ultimii 12 ani, deși lui i s-au acordat, în perioada respectivă, doar două clase de salarizare.

Sudorul Nanu are 47 de ani și lucrează încă dinainte de vârsta majoratului în minerit, mai exact spune că a prestat 7 ani la montaj și alți peste 22 de ani în carieră. Angajatul susține că deși la unitatea unde lucrează este apreciat ca și profesionist, faptul că nu s-a înscris în sindicatul majoritar care se bate doar pentru membrii săi, a primit foarte puține clase de salarizare. Mai exact, a luat doar două clase la prima armonizare.

Majorare de 120 de lei
Salariatul declară că ar fi primit 120 de lei la armonizarea din februarie, în timp ce, în aprilie, a mai primit două clase, dar a rămas fără ele. Nanu mai spune că trebuia să primească cel puțin 350 de lei, în urma protocolului dintre administrație și sindicate privind profesioniștii din CEO, regulă care nu s-a aplicat însă la el. “Deși în protocol se prevede că angajații CEO care prestează ore suplimentare, se implică în procesul de producție și îi desfășoară activități în afara orelor de program ar fi trebuit să fie motivați financiar, cu minim 350 de lei, eu am primit doar 120 de lei la prima armonizare. Am mai primit alte două clase la a doua armonizare, lucru pentru care nu am fost mulțumit, deoarece alți colegi care nu au nicio treabă cu activitatea de producție sunt mult mai bine plătiți. În final, am rămas cu două clase din patru…”, a declarat Nanu, pentru Gorjeanul.

Ești la PSD, ai clase mai multe
Acesta mai susține că, de exemplu, liderul de sindicat SMEO de la o grupă sindicală din Gîrla, care nu mai există drept carieră, nu ar lucra nimic de cinci ani de zile, fiind brigadier pe un excavator dezmembrat, dar cu toate acestea a ajuns să ia clasa 36 de salarizare. Este vorba, spune Nanu, despre Emil Bîrsanu, care ar fi protejat, deoarece are o funcție politică la PSD Dănești. Nanu, spune că apropiați de-ai lui Bîrsanu ar fi fost promovați, la cererea acestuia, pentru a li se majora clasele de salarizare. Angajatul povestește însă că ar fi transmis, în mai multe rânduri, problemele respective directorului general Sorin Boza, dar, în ciuda faptului că i s-a dat dreptate verbal de către șeful CEO, în final nu s-a îndreptat nimic. Dimpotrivă, Nanu a ajuns să piardă ultimele două clase de salarizare primite în aprilie. “Am rămas fără ultimele două clase primite la ultima armonizare, deoarece am refuzat să semnez contractul de muncă. Am făcut asta deoarece cu clasele rămase, adică cu 29, mai bine îmi schimb meseria. Urmare a acestor inechități am decis ca luni dimineața să declanșez un protest la locul de muncă, adică să intru în grevă până când problema mi se va rezolva. Deși nu mai cred în promisiunile administrației voi face acest ultim demers pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu lucrurile incorecte care se petrec în CEO și cu faptul că persoane cu vechime în muncă au ajuns să fie bătaia de joc a unor politruci, a unor sindicaliști de duzină și a unor șefi de unități miniere, numiți politic”, a completat Nanu.

Presiuni, dar merge înainte..
Omul spune că deși este conștient că se vor face presiuni la adresa sa, luni, odată cu începerea protestului, el este pregătit să reziste și să își ducă greva la final, până când problema sa va fi rezolvată. “În condițiile în care nu voi avea clasa 35 anunț că voi acționa în judecată CE Oltenia, deoarece urmare a activității prestate în această societate, ca și sudor, m-am îmbolnăvit, suferind de discopatie lombară acută, boală profesională, și voi cere daune, dar și transferarea pe un alt post, în baza pregătirii mele profesionale și stării mele de sănătate’’, a mai spus sudorul. Angajatul CEO ia în calcul și posibilitatea de a începe greva în fața sediului companiei de la Târgu-Jiu, deși la Cariera Rovinari sunt alți colegi care i s-ar fi alăturat protestului.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  1. Eu am primit doar 80 de lei la armonizare,mi am găsit al 2 lea job, lucrez in fiecare zi cate 2 ore pe zi.. sâmbătă și duminică normal 8 ore.. Orlando cel care a primit 1 leu mai demult,sunt..

  2. Chirăiți ca șobolanii, când salariu minim 500 de lei si voi luati 2000 erati smecheri, făceați misto de ceilalți, sunt milioane de români care lucrează pe 1100 de lei si voi faceti atâta deranj ca luati 2000 si ceva de lei, aveti transport la scară, bonuri, preme, cărbune…dacă va plângeti ca e rau de ce dracu’ nu plecați, ati luat si c acat in rate si acum muriti de foame

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here