Un singur liceu agricol din Gorj, eligibil a primi bani prin PNRR, pentru îmbunătățirea calității învățământului și creșterea atractivității

871

La finele săptămânii trecute, Ministerul Educației a publicat lista cu cele 175 de licee cu profil agricol din țară, eligibile a primi finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

Pe această listă se regăsește o singură unitate de învățământ din județul Gorj, fiind vorba despre Liceul Tehnologic Bârsești din municipiul Târgu Jiu. ,,Alocăm, prin PNRR, 43 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității învățământului liceal agricol și creșterea atractivității ofertelor educaționale. Apelul integrează trei componente: construcții noi; reabilitarea/renovarea infrastructurii; dotarea cu materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activității didactice și practice. Cel puțin 57 de licee agricole pot primi finanțare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia. În vederea încheierii cu succes a investiției, menționăm că formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educației. Precizăm că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) are calitatea de agenție de implementare a proiectelor PNRR în baza acordului cu Ministerul Educației”, a anunțat Ministerul Educației. Pentru dezvoltarea învățământului agricol, se finanțează o serie de investiții specifice care să determine atât atragerea absolvenților de clasa a VIII-a către acest domeniu de învățământ, cât și garantarea unei bune pregătiri profesionale a elevilor pe parcursul liceului, astfel încât să se poată asigura forță de muncă tânără și calificată în sectorul agricol, în concordanță cu progresul tehnologic în acest domeniu, dar și cu cerințele PAC de practicare a unei agriculturi durabile. Anul acesta, peste 80% dintre locurile la liceele agricole au fost ocupate după prima etapă a admiterii în clasa a IX-a, potrivit unui comunicat de presă semnat de World Vision și Creștem Prin Educație Agricolă. Datele sunt similare cu cele de anul trecut, când rata de ocupare era 84%. ONG-urile subliniază că deși numărul elevilor care se înscriu la aceste licee este în creștere, tinerii nu sunt suficient de motivați să aleagă această specializare, iar ,,mediile mici de admitere reprezintă o provocare majoră”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here