Un septuagenar din Văgiulești și-a dat dispărut de aproape trei decenii peste 1 ha de teren arabil! Primăria nu găsește nici ea proprietatea lipsă

786

O bucată de teren agricol din comuna Văgiulești, sat Cârciu, este căutată de un localnic, acum în vârstă de 74 de ani, de aproapea treizeci de ani. Omul a făcut mii de kilometri între autoritățile locale, instanțe de judecată, Prefectură, procurori și poliție căutând terenul pentru care, culmea, plătește impozit anual, dar nimeni nu îl pune și în posesie conform unei sentințe judecătorești, dată de Judecătoria Târgu-Jiu în 1997. Primăria Văgiulești este obligată din 2001 să respecte hotărârea judecătorească în cauză, dar nu face asta nici în prezent, deși o obligă la daune cominatorii pentru neeliberarea titlului de proprietate.

Situația ieșită din comun a proprietarului Petre I. Cârligeru, din Văgiulești, a mai fost relatată, de două ori, de ziarul Gorjeanul, prima dată pe 7 martie 1995 sub titlul “Ne dăm cinstea… pe un hectar, domnule primar?” și a doua oară pe 14 aprilie 1995 sub titlul “<> iar n-a ajuns la hotarul acestuia..”.
În ambele materiale, se relata situația proprietarului, dar și refuzul primarului de atunci de a rezolva problema clarificată deja de instanțele de judecată. De altfel, la al doilea material de presă, edilul de atunci din Văgiulești, Traian Băbeanu, chiar și-a luat angajamentul de a rezolva punerea în posesie a localnicului când se va lua zăpada din iarna lui 1995.Din păcate, peste Văgiulești au mai trecut de atunci încă 24 de ierni, iar primarul respectiv și nici cel actual nu au făcut nimic pentru punerea în posesie a proprietarului de drept.

Pe Pîrjol nu-l doare de prefect
În 2017, actualul prefect, Ciprian Florescu, prin adresa nr.5313 din 5 mai 2017 îi pune în vedere primarului de Văgiulești, Constantin Pîrjol să rezolve situația astfel: “vă solicităm să aveți în atenție dispozițiile art.11, al.1 din Legea 165/2013 actualizată prin care Comisiile Locale de Fond Funciar au obligația de a soluționa toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie și de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2018”.
Acest lucru, transmis de prefect Primăriei Văgiulești, nu s-a întâmplat nici măcar acum la un an și două luni de la adresa prefectului Florescu. Mai mult, prin decizia civilă nr. 1955 din 29 noiembrie 2017 a Tribunalului Gorj se constată nulitatea absolută a titlului de proprietate emis pe terenul de 1.2 hectare revendicat de Petre Cârligeru și dispune emiterea unui nou titlu de proprietate pe aceeași suprafață conform sentinței civile din 1997.

Primar, cu dosar penal
Pentru a-și face dreptate localnicul din Văgiulești s-a adresat organelor de cercetare penală, mai exact Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru, făcându-i o plângere penală primarului Pîrjol, pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești și a dreptului de proprietate.
Omul a fost în audiență și la conducerea IPJ Gorj pe aceeași temă, asta chiar joi, 7 februarie 2019. “Am avut răbdare aproape 30 de ani să mi se facă dreptate pentru acest teren pe care îl dețin urmare a unei moșteniri de la părinți, dar mi s-a luat. Am 74 de ani și nu mai pot aștepta ca un primar să mă ignore, atât pe mine, cât și litera legii, nu mai pot aștepta ca instituțiile statului să amâne luarea unei decizii radicale în acest caz, și mi se pare o bătaie de joc că, deși nu dețin în acte terenul revendicat, anual plătesc impozit pentru acesta, bucata de teren fiindu-mi trecută la Rol.
Ce ar trebui să fac pentru ca o autoritate publică să mă pună în posesie, atât timp cât mi se dă dreptate peste tot, dar efectele vorbelor și actelor nu le văd. De fapt ceea ce îmi spune primarul, adică faptul că în comună așa face el legea, explică de ce instituțiile statului îi permit unui edil să-și umfle mușchii la un cetățean bun platnic și să se joace cu viața lui. Sper ca plângerea penală făcută împotriva primarului, audiența la adjunctul comandantului IPJ Gorj să dea roade măcar în al 11-lea ceas”, a declarat Petre Cârligeru.

Fals în acte, pentru primarul “angajament”!
Pensionarul spune că a solicitat sprijinul unui executor judecătoresc, care s-a prezentat alături de el în Primăria Văgiulești. “Executorul i-a pus sechestru pe un gater, dar primarul a cerut ridicarea executării, deoarece în patru zile mă pune în posesie.
Nu s-a întâmplat asta, evenimentul petrecându-se în 1998. A eliberat un proces-verbal fals în care anunța executorul că m-a pus în posesie, lucru neadevărat. Procesul nu era semnat de mine”, a completat septuagenarul. Petre Cârligeru spune că a investit în cei aproape 30 de ani, de judecată, drumuri, executor, plângeri peste 150.000 de lei, bani cu care cumpăra, spune cu amărăciune, “toată Lunca Motrului”. La prejudiciul suferit, se adaugă amenințările, jignirile primite de la membrii Comisiei Locale de Fond Funciar și de la primar.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Multi alesi locali din tara asta sunt oameni nenorociti, nu se satra decat cu gura plina de pamant. Gorjul in cotinuare e un tinut feudal unde legea e unsa in continuare de derbedei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here