Un proiect care impune noi reguli în parcurile în care se află operele brâncușiene, supus votului Consiliului Local Târgu-Jiu: bariere cu senzor de prezență, ținută ,,indecentă”, limitarea traficului, îngroparea WC-urilor și paza operelor, cu fotomodele

1467

Un proiect care a costat municipalitatea 132.000 de lei și care a inclus o examinare a operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu de către specialiști, iar pe baza punctelor de vedere exprimate de aceștia, realizarea unui plan, intitulat, pompos, ,,Proiect – Cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul Monumental ,,Calea Eroilor” se află pe ordinea de zi a sedinței Consiliului Local Târgu-Jiu, de luni, 24 iunie a.c., și le va da mari dureri de cap consilierilor. Pentru implementarea proiectului și respectarea unei proceduri care are drept scop urmărirea în timp a opereleor brâncușiene, cei care au elaborat documentul propun, ca măsură pentru asigurarea securității pieselor ce compun Ansamblul, montarea unor bariere cu diode laser sau senzori de prezență care să se activeze și să emită sunete și semnale luminoase atunci când turiștii se apropie de operele de artă. O altă condiție care nu va contribui la atragerea turiștilor este impunerea unei vestimentații în parcurile în care se află operele. Studiul relevă cel puțin un aspect nerealist, acela de limitare a traficului greu, în zona Coloanei Infinitului, lucru imposibil de realizat, până ce va fi finalizată Varianta de Ocolire a orașului.

Concluziile specialiștilor…
…după analiza vizuală a oprelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu au fost acelea că, întreg Ansamblul se află într-o stare de conservare generală precară, că sculpturile sunt invadate de alge, licheni, fungi și bacterii, că rădăcinile unor plante au pătruns la nivelul soclurilor, că în crăpăturile din piatra operelor se pot observa pete de culoare neagră, fenomenul fiind, în accepțiunea specialiștilor, tot un atac biologic, iar la nivelul Coloanei Infinitului, ,,cel mai puternic atac biologic regăsit și vizibil este reprezentat de guanoul păsărilor, extrem de acid pentru orice material”.
Specialiștii au opinat că se impune ,,atât realizarea unui studiu biologic de caz detaliat și riguros, cât și o monitorizare constantă asupra oricăror degradări, precum și implicarea unei echipe multidisciplinare care să vină cu soluții pertinente atât de conservare, cât și de tratament asupra acestor capodopere”. Dincolo de aceste recomandări, în proiect sunt propuse unele chestiuni care ar alunga turiștii, în loc să-i atragă, iar altele sunt de-a dreptul nerealiste, semn că cei care au întocmit documentul au fost aduși în centrul orașului legați la ochi și au părăsit urbea în același mod, fără să poată observa unde sunt amplasate operele brâncușiene, raportat la infrastructura Târgu-Jiului.

Barieră împotriva turiștilor
Astfel, pentru asigurarea securității pieselor ce compun Ansamblul, pe lângă paza permanentă și supraveghere video, se impune un sistem de presemnalizare optoelectronică, acustică și video la pătrunderea în proximitatea operelor de artă, adică montarea unor bariere cu diode laser sau senzori de prezență care să se activeze și să emită sunete și semnale luminoase atunci când turiștii se apropie de operele de artă dincolo de o limită stabilită. Cei care au realizat proiectul mai recomandă, ca și cei care asigură paza operelor să fie fotomodele, adică să aibă o ,,constituție atletică”. Deci, gata cu burtoșii de la Poliția Locală! Și dacă tot suntem în zona de fashion, trebuie spus că pudicii care au gândit mega-proiectul impun și un cod vestimentar: ,,…un regulament minimal este obligatoriu (spre exemplu ținută indecentă, etc.)”. Din exprimare nu se înțelege clar ce e obligatoriu, ținută decentă, cu basma și gamba acoperită, ca la sfintele moaște, sau merge și cu un decolteu amplu, eventual jumătate de fesă la vedere. Acest aspect trebuie clarificat, tot în mod obligatoriu, de către consilierii locali, pentru a nu se crea confuzii.

Din ciclul: să nu vezi și să crezi!
Studiul are lacune evidente în ceea ce privește încadrarea parcurilor în care se află operele brâncușiene în infrastructura rutieră a orașului. Se sugerează limitarea traficului greu, peste 3 tone, pe o arie destul de largă, Calea Eroilor – Bdul C. Brâncuși – strada Ghe Tătărescu și interzicerea traficului foarte greu, a traficului greu, pe strada T. Vladimirescu – Calea București, în zona Coloanei Infinitului, (mașini de mare tonaj, autoutilitare mari, autocamioane, etc) lucru imposibil de realizat, până ce va fi finalizată Varianta de Ocolire a orașului.Fraza de referință a proiectului se referă la WC-urile publice din Parcul Central și din parcul Coloanei. ,,Desființarea grupurilor sanitare (…) și refacerea lor în ton cu amenajările exterioare din parc, într-o arhitectură discretă, înglobată într-un corp îngropat, cu acces marcat, integrat în vegetație și cu acoperiș verde, la nivelul de călcare al aleilor”. Bănuiesc că căcăstorile vor fi prevăzute și cu lift subteran pentru bătrâni, persoane cu dizabilități sau mama și copilul, dar proiectanții nu au intrat în detalii dint-astea neimportante.

Achiziție…
,,Proiect – Cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul Monumental ,,Calea Eroilor” a fost realizat de către firma Credo Design SRL din București cea care a proiectat, pentru 42.000 de lei, și amenajarea peisagistică a Mausoleului ,,Ecaterina Teodoroiu”.De data asta s-au plătit 132.000 de lei, contractul fiind încredințat direct, în luna aprilie anul trecut, de Centrul de Cercetare Documentare și Promovare ,,Constantin Brâncuși”, administratorul Ansamblului Monumental ,,Calea Eroilor”.Mega-proiectul are 91 de pagini, din care în 49 de pagini sunt prezentate studii de caz pe obiective similare reprezentative din întreaga lume, iar 38 de pagini conțin proiectul propriu-zis, plus coperțile și bibliografia.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here