Un pensionar nevăzător din Rîpa, obligat să-și dea pensia pe gunoi! Autoritățile nu îl pot scuti de la plată

290

Un vârstnic din localitatea Rîpa, aparținând municipiului Motru, s-a trezit că are de plătit o taxă la gunoi pe ultimii cinci ani de zile, deși nimeni nu i-a ridicat vreodată deșeurile din propria bătătură. Omul trăiește dintr-o pensie de doar 600 de lei pe lună, iar autoritățile locale din Motru l-au somat acum să le plătească 450 de lei pentru gunoiul produs în ultimii cinci ani. Bătrânul, care nu vede cu un ochi, spune că își va face dreptate în instanță, deoarece intenționează să conteste decizia de impunere primită, asta deoarece spune că a fost scutit la plata gunoiului, pe considerente sociale, timp de mai mulți ani și nu înțelege de ce procedura nu s-a mai aplicat și în prezent.

Vasile Coandă în vârstă de 74 de ani trăiește singur într-o locuință sărăcăcioasă din localitatea Rîpa, aparținând municipiului Motru. Suferind de insuficiență cardiacă și fiind victima unui malpraxis medical în urma căruia a rămas chior, Vasile Coandă s-a trezit și cu o somație de plată pentru gunoiul pe care spune că nu i-ar fi fost ridicat niciodată de firma de salubritate. “Mi-a venit să plătesc gunoiul, pentru ultimii cinci ani, deși nimeni nu mi-a ridicat vreodată deșeurile din gospodărie. Mai mult, în ultimii ani nu am fost somat vreodată că am de plătit această utilitate. Eu din 2009 am fost scutit la plată pentru că sunt caz social, pe atunci având pensia de 400 de lei pe lună. Acum, când am pensia de 600 de lei, am ajuns să mă trezesc cu hârtie de la primărie că trebuie să plătesc gunoiul, prin decizie de impunere, pe cinci ani în urmă, debitul având o valoare de 450 de lei. Nu voi achita însă banii și voi cere anularea deciziei în instanță. Nici nu am din ce bani să achit, deoarece jumătate din pensie o dau pe medicamente”, a declarat pensionarul Coandă.

Fără scutire retroactivă!
Primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, a explicat că nu cunoaște situația vârstnicului, dar, în opinia acestuia, pensionarul nu poate beneficia de o scutire la plată retroactivă. “Pensionarul din Rîpa poate beneficia de scutire anuală, dacă întrunește condițiile și, evident, dacă face o solicitare în scris la firma de salubritate, motivând că nu are posibilități materiale pentru a achita gunoiul. Asta deoarece nu poate spune că nu produce gunoi. Legat de debitul din urmă, acesta trebuie plătit, deoarece autoritatea locală nu poate anula datoria din ultimii cinci ani atâta timp cât nu există cereri aprobate privind scutirea la plată. Ne pare rău pentru situație, dar nu se poate face abatere de la lege”, a declarat primarul municipiului Motru, Gigel Jianu.Vasile Coandă s-a declarat dezamăgit de situație și spune că a început procedurile pentru a anula decizia primită de la taxe și impozite.
A.STOICA

1 COMENTARIU

  1. Bai Gigele,plateai tu 450 lei,scuteai omul de acum inainte de plata gunoiului,aveai grija sa se afle toate astea si te invarteai de vreo 10-15 voturi cel putin!Asa,cu consilierii tai cu tot,te duci la vale,ca la capitolul implicare te bate Morega la fundul gol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here