Un pădurar acuză: Șefii Direcției Silvice Gorj, complicități pe ,,barosăneală”!

8934

Acuzații extrem de grave făcute de un pădurar de la Ocolul Silvic Târgu-Cărbunești la adresa șefilor săi din Direcția Silvică (DS) Gorj. Iulius Lihu spune că directorul DS, Ovidiu Cârstoc, printr-o decizie de schimbare a unor cantoane între doi pădurari, contrară regulamentelor interne, i-a favorizat pe cei din cercul său de apropiați, iar după ce tânărul pădurar a sesizat Regia Națională a Pădurilor (RNP) și DNA a primit amenințări că va fi dat afară de la serviciu. Corpul de Control al RNP a anulat deciziile șefilor DS Gorj și a readus lucrurile la normal, numai că ecourile scandalului s-au stins la poarta instituției, astfel încât protectorii politici ai lui Cârstoc să-i poată consolida, în liniște, poziția de director pe mai departe.

Grigore Udroiu, pădurar la Ștefănești, aflat în prag de pensionare, a făcut schimb de cantoane cu Alin Pârvan, pădurar la Târgu-Cărbunești. Până aici, nimic anormal, numai că, încrengătura intereselor e mai deasă decât o pânză de păianjen în Direcția Silvică Gorj. Fiul lui Grigore Udroiu, Nicolae Adrian Udroiu, este inginer șef fond forestier în cadrul DS Gorj și foarte bun amic cu Pârvan. Mai mult, legătura dintre cele două familii e consolidată, suplimentar, prin faptul că tatăl lui Pârvan e brigadierul lui Grigore Udroiu.
Nicolae Adrian Udroiu, fiind unul din grupul de apropiați ai directorului DS Gorj, Ovidiu Cârstoc, acesta nu avea cum să nu semneze documentația înțelegerii dintre cele două familii, cu riscul de a încălca regulamentele interne ale instituției. Astfel, s-a ajuns în situația în care Alin Pârvan să coordoneze ambele cantoane, în detrimentul pădurarului Iulius Lihu, care nu a fost adus mai aproape de casă, așa cum prevede Regulamentul intern al Direcției Silvice și face naveta la câteva zeci de km depărtare de locul de domiciliu. ,,După ce am aflat, am stat de vorbă cu familia Udroiu și i-am întrebat de ce au făcut asta și mi-au răspuns <pentru că au fost alții mai barosani ca tine!>”, povestește tânărul pădurar Lihu.
Revenind la schimbul de cantoane, pădurarul afirmă că acesta s-a făcut doar scriptic, pentru că Grigore Udroiu s-a îmbolnăvit brusc, iar în teren nu s-a deplasat nimeni pentru inventariere. Există speculații conform cărora aceasta e procedura în Direcția Silvică Gorj, pentru a se acoperi cioatele, adică arborii a căror tăiere nu poate fi justificată, pe principiul ,,o mână spală pe alta și amândouă fața”.Oricum, sistemul clientelar în cadrul DS Gorj este vechi și extrem de consolidat, așa că orice complicități sunt clamate, ele par firești și imposibil de destructurat, fără intervenția RNP.Tânărul pădurar Lihu a sesizat conducerea RNP în legătură cu această situație și a primit asigurări că aspectele semnalate vor face obiectul unei verificări, numai că, din acel moment, au început să curgă amenințările la adresa sa. ,,Mi-au transmis, prin diverși colegi, că mă vor da afară, din cauză că am sesizat RNP”, afirmă Lihu.La scurt timp, Corpul de Control al RNP a verificat aspectele semnalate de tânărul pădurar, a anulat toate deciziile nelegale, așa că s-a revenit la situația anterioară, urmând ca după pensionarea lui Udroiu, postul său să fie scos la concurs.Trebuie spus că și un control al poliției este absolut necesar, în contextul în care există informații că familia șefului de fond forestier al DS Gorj deține acasă sute de mc de material lemnos, cam cât se află într-un depozit de profil. De altfel, se speculează că Udroiu controlează, prin intermediul unui interpus, o firmă de exploatare, însă lucrurile pot fi stabilite cu certitudine doar de organele judiciare. Cum a ajuns Udroiu în această funcție? Simplu: a fost adus de la OS Târgu-Cărbunești chiar de către Ovidiu Cârstoc, actualul director al DS Gorj. Și în privința angajării pădurarului Pârvan există mai multe suspiciuni, însă și acestea pot fi lămurite de procurori, mai ales că a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție, în acest caz. Mai trebuie precizat că, la nivelul DS Gorj, s-au făcut eforturi disperate ca întreg scandalul să fie trecut sub tăcere, mai ales că au existat informații că Ovidiu Cârstoc urmează să fie schimbat din funcția de director. Așa că protectorii săi politici aveau nevoie de liniște pentru a purta discuții cu șefii acestuia ca să fie menținut la șefia DS Gorj.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here