Un Om și o Operă – ION CĂPRUCIU – 80

1163

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, bunul meu prieten Ion Căpruciu închearbă 80 de cotolani. Ani cu bucurii, dar și cu greutăți. Un motiv în plus, acesta ultimul, ca să plonjeze în Poezie, eseistică, memorialistică, fiind un baladist al zonei Brădiceni. Așa cum Marin Sorescu, prin La Lilieci, și-a descris cu har arealul copilăriei sale din sudul Olteniei, ei bine, Ion Căpruciu este cel mai reprezentativ și complet scriitor gorjean care a ilustrat, prin OPERA sa, farmecul știut doar de el al Brădicenilor de odinioară și de azi.
Înainte de a reaminti volumele de poezie mai de început ale lui Ion Căpruciu, am în față volumul „Și Luna era verde” apărută la editura PIM, Iași, 2019, cu o prefață de Ion Popescu-Brădiceni și o postfață de Ion Predoșanu, intitulată „Ion Căpruciu, brădiceneanul logodit cu Poezia”.
În fiecare an, pe 18 ianuarie îl omagiem pe Poetul drag inimii noastre Ion Căpruciu, la numai trei zile după Ziua Culturii Române, care este Ziua Nașterii Poetului Nepereche – Mihai Eminescu. Care și el a fost, cum spuneam altădată, gorjean de-o vară, petrecându-și la moșia junimistului Constantin Mandrea, Președintele Curții de Conturi, soțul Zoiei Bălcescu, de la care a moștenit moșia și Conacul din Florești, unde Mihai Eminescu s-a odihnit, dar a și lucrat în vara anului 1888.
Scriam, în urmă cu un an, că la senectute, poetul brădicenean Ion Căpruciu poate fi găsit – din primăvară până-n toamnă – pe terasa casei sale impunătoare din Drăgoiești, pe Ulița Morii, de fapt în satul Brădiceni, comuna Peștișani, scriind la o măsuță improvizată ori trebăluind prin casă și grădină. Dar, oricum, nu există zi de la Dumnezeu în care să nu scrie măcar o poezie.
Universitarul și scriitorul total Ion Popescu-Brădiceni a scris anul acesta, de Sfântu Ion, despre baladistul Ion Căpruciu, făcând o impietate.
Începând ai titlul La Aniversară – Ion Căpruciu la 80 de ani sau un Bob Dylon al Gorjului. ,,Să ne înțelegem, cantautorul Bob Dylon își scria singur textele baladești, iar mai târziu a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Bun, dar Bob Dylon cu al său celebru cântec „Vânare de vânt”, tradus prima dată în limba română de Adrian Păunescu și cântat pe muzica creată de el de regretatul actor și cantautor Florian Pittiș. Ca să-l bage la Bibliografie pe Mircea Cărtărescu, traducătorul mai târziu și mai slab al celebrului Bob Dylon.
Maestrul Ion Căpruciu se revendică din Mantaua literară a magistrului său – Poetul Geo Dumitrescu, care l-a debutat la rubrica „Vă propunem un poet”, în pagina Atelier literar a revistei Uniunii Scriitorilor – „România literară”, din 13 septembrie 1968. Ne-am luat cu vorba și nu am vorbit mai nimic despre OPERA lui Ion Căpruciu. O mare parte dintre volume au fost amintite în Gorjeanul din 18 ianuarie 2019. Promit să revin cu un alt articol cuprinzător. Iar până atunci să-i citim un poem al sărbătoritului.
ION PREDOȘANU

Povestea lui Adam

Era în Rai el singur el Adam
și Raiul era-întins un Bărăgan
de sus din munte până la ocean

Dar cum mergea-într-o zi și fluiera
la, la
i s-a rupt una dintre coaste
ca s-o lipească a zis, o nu se poate
din ea făcu pe Eva darul său
doar pentru el la bine și la rău

Le era bine împreună
visând la Lună era Lună
și nu era o noapte ca să cadă brumă

Dar șarpele s-a aflat mai târziu
Văzu pe Eva Doamne ce păcat
și-i spuse dar povestea, eu de unde s-o știu

De-atunci Adam muncește și nu va fi iertat
îi e foame e sete
și ăi e dor de codru verde
București, Ianuarie 2020
ION CĂPRUCIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here