Un Om între oameni – Interviu cu domnul Inginer informatician, Bebe-Viorel IONICĂ, vicepreşedinte al PSD Gorj, Director General al Centrului de Calcul şi fost ministru secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor – “Totul porneşte de la atitudinea ta ca om, nu din afară”

721

– Rep. Domnule ministru, vă adresez un sincer “LA MULŢI ANI”, dumneavoastră, familiei şi tuturor celor care muncesc sub oblăduirea dumneavoastră!
-B.V.I. Vă mulţumesc din suflet şi vă doresc, la rândul meu, sănătate şi mult succes în tot ceea ce faceţi şi scrieţi pentru oameni!
– Rep. Din vara anului 2017, n-am prea avut posibilitatea de a mai purta un dialog cu un om deschis ca dumneavoastră, dar, iată că a sosit ceasul să vă găsesc în acest birou, la lucru cu oamenii şi mereu preocupat de problemele oamenilor!
-B.V.I. În general, oamenii mai greu se implică, le vine greu să accepte noul, fără să înţeleagă că poate să le fie mai bine, pentru că totul porneşte de la atitudinea ta ca om, nu din afară!

“Vă spun, ţara este «bolnavă», din foarte multe puncte de vedere”

– Rep. Cum apreciaţi interesul guvernului actual de a mări salariile oamenilor?
-B.V.I. Ca să fiu sincer, nu ştiu ce a gândit guvernul actual, chiar nu înţeleg creşterea salariilor «la pachet», pentru toată lumea cu atâta la sută, pentru că e nevoie de o grilă de salarizare flexibilă, în funcţie de performanţă, de calificare, deci, cu argumente certificate şi bine întemeiate, cu prevederi stabilite prin contract, cu drepturi şi obligaţii.
– Rep. Dar, omul trebuie plătit după funcţia ocupată sau după rezultatul muncii?
-B.V.I. La noi, în România, în domeniul administraţiei, «chestia cu livratul», rămâne de văzut. Adică, am prins un post pe nu ştiu unde, că sunt sau că nu sunt pregătit pentru postul respectiv, asta rămâne de văzut! E adus omul şi «aşezat» pe post, pe urmă aşteaptă să-i vină banii, asta e grija lui! Iar, mai târziu, aştept să mă «taxeze» cetăţeanul respectiv cu votul! Până vine votul, până una-alta, ţara se duce de râpă! Sunt unii care nu ştiu ce să facă, pentru că majoritatea sunt neprofesionişti!
– Rep. Sunteţi un om tranşant şi direct, ceea ce mă bucură!
-B.V.I. Eu vă spun ceea ce am văzut şi văd, restul, nu ştiu! Am văzut directori în minister care nu ştiau pe ce lume trăiesc! Vă spun, ţara este «bolnavă», din foarte multe puncte de vedere! Inclusiv prin faptul că se «produc pe bandă rulantă», tot felul de «specialişti» care mai de care, oameni care n-au fost nici la examenul de admitere, nici la licenţă!
– Rep. Domnule vicepreşedinte, din această cauză se schimbă atât de des miniştrii, cum s-a întâmplat cu miniştrii sănătăţii, pentru că ţara e «bolnavă», cum spuneţi dumneavoastră?
-B.V.I. Nu ştiu, dar, trebuie să se adune undeva nişte oameni specialişti, înţelepţii neamului, oameni de concepţie, care să dorească să facă ceva pentru poporul acesta, că indiferent cât am agonisi noi pe acest pământ, totul este…vânare de vânt!
– Rep. Vă consideraţi una dintre acele minţi care gândesc în viitor, de aceea, v-aş întreba, dacă vă preocupă şi îmbunătăţirea activităţii Centrului de Calcul?
-B.V.I. În 2013, când am plecat din Centrul de Calcul, din activitatea aceasta gestionată prin Centrul de Calcul, am dorit să fac ceva în slujba cetăţenilor, altceva decât managementul unei firme. Ştiţi că am candidat la alegeri pe un loc onorant, pentru prima dată când am candidat la o astfel de competiţie şi am fost «sub linie», cum se spune!
– Rep. Cât de mult vă implicaţi în această perioadă în activitatea profesională?
-B.V.I. În toată această perioadă, din 2013 încoace, m-am ocupat numai de activitatea căreia m-am dedicat, fără imixtiune în alte activităţi, ca să nu se interpreteze cumva! Am urmărit misiunea mea la Ministerul Comunicaţiilor, în context european şi mondial, deoarece comunicaţiile nu constituie o chestiune «insulară» la nivelul Gorjului, ci, reprezintă o problemă universală, o problemă globală, pentru că România face parte din această universalitate! În Uniunea Europeană sunt interese comune, dezbateri şi preocupări comune, dar, trebuie să avem în vedere şi interesul naţional, pentru că managementul la nivel european este altceva decât managementul naţional, în contextul existenţei unor operatori consacraţi de telefonie mobilă din Germania, din Franţa. Dar, am găsit argumente pentru temele pentru care am luptat ca să fie bine, cum ar fi securitatea cibernetică şi altele.
– Rep. Îmi vorbiţi, de parcă sunteţi mereu implicat într-o competiţie a performanţei şi a rezultatelor deosebite!
-B.V.I. Desigur, vrei sau nu vrei, prin forţa lucrurilor eşti interdependent cu activitatea din judeţ, din firmă, să zicem, dar, eram preocupat de ceea ce făceam la minister! În felul acesta, am candidat, am ieşit pe locul al cincilea, am rămas pe dinafară, asta este, iar acum, pot să ofer consultanţă, consiliere pentru cei care mă cunosc, pentru că atunci când ceri un sfat, ceri de la unul care ţi-l poate da!

“Pentru că mereu apare ceva în care să mă implic”

– Rep. Ştiu că ne-am întâlnit cu 2-3 ani în urmă la «Zilele Comunei Glogova» şi lumea vă cunoştea şi vă aprecia prin cuvinte frumoase!
-B.V.I. Ei, cunoaşterea are mai multe «faţete», pentru că nu poţi spune, domnule, îl cunosc pe domnul profesor Gogonea, că ne-am dat mâna, că am schimbat câteva cuvinte, iar, cunoaşterea înseamnă să afli ceea ce poate să facă un om, ceea ce îl preocupă, deci, s-au schimbat lucrurile, deşi în CV-ul meu se ştie că din cei patru ani de ministru secretar de stat, acum fac ceea ce se impune prin varietatea preocupărilor cotidiene!
– Rep. La ce vă gândiţi să faceţi în următoarea perioadă?
-B.V.I. Vedeţi, într-o relaţie contractuală, sunt două părţi, eu, cel care ofer şi partea care solicită oferta mea, deci, cererea pentru implicarea mea într-un anumit proiect, dar, nu pot spune acum, că nu am ceva de făcut, pentru că mereu apare ceva în care să mă implic într-un fel sau altul.
– Rep. Vă simţiţi «confortabil» la discreţia «darurilor» partidului, în sensul în care partidul decide anumite lucruri?
-B.V.I. Sunt un om disciplinat şi accept ceea ce s-a decis, deci, aşa trebuie să facem! Dacă sunt solicitat la un anumit proiect, îl analizez şi îl accept, dacă e cazul!
– Rep. Ce consideraţi că trebuie făcut ca Ziarul «Gorjeanul», cotidianul nostru «de suflet» să fie şi mai îndrăgit?
-B.V.I. Eu cred că s-a făcut şi se face bine ceea ce trebuie, pentru că îmi doresc de la «platforma» mediatică «Gorjeanul» să reflecte viaţa gorjenilor, aşa cum este ea, iar, atunci, se apropie de sufletul oamenilor, prin sinceritatea informaţiilor, asociată cu competenţa, desigur, ca să poţi să exprimi cu profesionalism un mesaj. Suntem deschişi spre competenţă, spre evaluare corectă, să fie cât mai mulţi care să scrie în ziar, colaboratori cât mai mulţi, pentru că aşa cresc mereu «condeiele» Gorjului, oferindu-le un spaţiu unde să-şi valorifice talentul!

“Mă simt împăcat cu mine şi cu Dumnezeu în acţiunile pe care le-am făcut şi le fac”

– Rep. Cât de mare este credinţa în Dumnezeu a d-lui Bebe Viorel Ionică?
-B.V.I. Este o întrebare «de provocare», de bună seamă! Eu cred că putem vorbi, pe de o parte, despre oamenii care lucrează cu Dumnezeu, care Îl au pe Dumnezeu în suflet şi care se situează de partea binelui…
– Rep. Vă referiţi, cu deosebire, la oamenii care sunt slujitori ai Bisericii?
-B.V.I. Nu numai la aceştia, pentru că sunt oameni care Îl au pe Dumnezeu în suflet, aşa cum spuneam, dar, mai sunt şi oameni «din afară», pe care i-aş numi de partea «negativă», oameni fără Dumnezeu sau cu o formă denaturată de «înţelegere» a Lui Dumnezeu, care sunt de partea răului!
– Rep. Ce credeţi că-i îndepărtează pe aceştia de Dumnezeu?
-B.V.I. Necunoaşterea Lui Dumnezeu, ignorarea a ceea ce se întâmplă, a religiei ortodoxe, persoane care nu l-au avut niciodată pe Dumnezeu!
– Rep. Care ajung la nerecunoaşterea Lui Dumnezeu sau care l-au pierdut definitiv!
-B.V.I. Atenţie, ca să pierzi ceva, trebuie să ai! Nu l-au pierdut, pentru că nu L-au avut niciodată pe Dumnezeu!
– Rep. Cum îi putem «câştiga» pe aceşti oameni pierduţi, domnule ministru?
-B.V.I. Mai întâi, ar trebui să ne punem problema să-i «câştigăm», asta este important! După ce ne punem problema să-i «câştigăm», trebuie să venim şi cu metode de a-i «câştiga» prin educaţie, cu exemple concrete, cu propovăduirea Cuvântului Lui Dumnezeu, prin cei care «lucrează» cu Dumnezeu!
– Rep. Aveţi încredere deplină în tăria credinţei şi în binefacerile sale?
-B.V.I. De o mie de ori, DA! Până în urmă cu ceva timp, am afirmat că în ceea ce fac, mă simt împăcat cu mine şi cu Dumnezeu în acţiunile pe care le-am făcut şi le fac! Datorită unor evenimente, am început să şi studiez literatură religioasă, să pătrund cultura teologică, pentru a vedea ce înseamnă acest lucru, pentru că eram, cumva, în afara «ştiinţei» religiei, ca să fiu sincer, nici în familie nu eram obişnuiţi cu acest lucru!
– Rep. Aşadar, e necesar studiul, pentru ca omul să pătrundă taina credinţei!
-B.V.I. Iar acest studiu trebuie făcut, după părerea mea, cu oameni aleşi, adică, oameni care prin cuvântul lor, să însemne ceva pentru auditoriu!
– Rep. Dar, să fie şi convingători prin ceea ce spun!
-B.V.I. Nu poţi fi convingător decât prin faptele şi prin comportamentul pe care le ai, pentru că nu trebuie să existe diferenţă între vorbă şi faptă, nici pentru mireni, dar, nici pentru slujitorii altarului!
– Rep. Toate pornesc din fiinţa omului, din firea lui!
-B.V.I. Din păcate, nu s-a cultivat în ultima vreme această iniţiativă, această dorinţă de a face, de a demonstra că se poate, de a depăşi condiţia vieţii cotidiene, banale.Sigur, nu se poate generaliza acest lucru, pentru că sunt oameni care încearcă să rezolve o serie de lucruri şi nu se lasă, pentru că au o ambiţie interioară care îi impinge în faţă, dincolo de greutăţile care sunt inerente oricărui lucru bine făcut. (VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here